Τελευταία Νέα
Πολιτική

Διάσκεψη Βερολίνου: Μπαράζ τηλεφωνικών επαφών Μητσοτάκη με την ηγεσία της ΕΕ - Τι ζήτησε από Michel και Von der Lyen

Διάσκεψη Βερολίνου: Μπαράζ τηλεφωνικών επαφών Μητσοτάκη με την ηγεσία της ΕΕ - Τι ζήτησε από Michel και Von der Lyen
Στην επικοινωνία επιβεβαιώθηκε η υπεράσπιση των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η έκφραση των θέσεων της Ελλάδας στη Διάσκεψη του Βερολίνου
Eκτενή τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel είχε το Σάββατο (18/1/2020) ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μία μέρα πριν από την κρίσιμη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.
Στη συνομιλία, η οποία έγινε με πρωτοβουλία του κ. Michel, συζητήθηκαν όλα τα τρέχοντα θέματα που αφορούν την Ελλάδα με αιχμή τη συμπεριφορά της Τουρκίας, τη Λιβύη και τη Διάσκεψη του Βερολίνου.
Στη διάρκεια της συνομιλίας επαναβεβαιώθηκε ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι ο θεματοφύλακας του πλαισίου των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12-13 Δεκεμβρίου 2019.
Ακολούθως, ο Πρωθυπουργός συνομίλησε με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, η οποία όπως και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα είναι παρούσα στη συνεδρίαση της Διάσκεψης του Βερολίνου.
Και στην επικοινωνία αυτή επιβεβαιώθηκε η υπεράσπιση του πλαισίου συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η έκφραση των θέσεων της Ελλάδας δια των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Διάσκεψη του Βερολίνου, που διεξάγεται αύριο.

Διπλωματικός πυρετός και στο ΥΠΕΞ

Εξάλλου και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε το Σάββατο τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Jean-Yves Le Drian, με αντικείμενο τις εξελίξεις στη Λιβύη ενόψει της επικείμενης διάσκεψης του Βερολίνου, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Ανάλογη συνομίλα για το ίδιο θέμα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, είχε και το απόγευμα της Παρασκευής (17/1) ο Νίκος Δένδιας με τον ομόλογό του των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχη Abdullah Bin Zayed Al Nahyan.

Διπλωματική ρελάνς

Σε κάθε περίπτωση, τις τελευταίες ώρες η Αθήνα επιχειρεί μια διπλωματική ρελάνς με τη σειρά πρωτοβουλιών που ανέλαβε οι οποίες βρίσκουν αντίκρυσμα καθώς όπως εκτιμούν  στην κυβέρνηση η Αθήνα δεν θα είναι με φυσική παρουσία στο Βερολίνο αλλά θα είναι παρούσα διότι με κάποιο τρόπο, εκτιμάται, ότι θα τεθεί και το θέμα του Μνημονίου Sarraj - Τουρκίας.  
Επισήμως πάντως, οι διεθνείς αναλυτές και η καγκελάριος Merkel θεωρούν ότι δεν θα τεθεί το εν λόγω ζήτημα καθώς δεν είναι αυτό το θέμα της διάσκεψης.
Ωστόσο, είναι γνωστές οι θέσεις που εκφράζουν οι πρωταγωνιστές που θα καθίσουν στο τραπέζι την Κυριακή.
Υπό το πρίσμα αυτό, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Mike Pompeo έχει εκφραστεί εναντίον του Τουρκολυβικού συμφώνου όπως και το State Department.
Ο Vladimir Putin θα είναι στο τραπέζι της διάσκεψης και από την αρχή η ρωσική κυβέρνηση είχε πάρει θέση κατά της συμφωνίας, μαζί με το Ισραήλ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αμερική.
Ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron, από την πρώτη στιγμή τάχθηκε εναντίον της Τουρκίας και κατά συνέπεια βρίσκεται στο πλευρό του στρατάρχη Haftar ο οποίος σε όλες τις συναντήσεις στην Αθήνα επισήμανε ότι θα θέσει το ζήτημα στη διάσκεψη.
Ισχυρός σύμμαχος του Haftar είναι και η Αίγυπτος της οποίας οι διπλωματικές σχέσεις με την Αθήνα βρίσκονται σε εξαιρετικό σημείο.
Από την άλλη πλευρά βέβαια, δίπλα στον Sarraj είναι ο πρόεδρος Erdogan. ο οποίος σύμφωνα με τον διεθνή τύπο άσκησε πιέσεις για τον αποκλεισμό της ελληνικής παρουσίας από την διάσκεψη στο Βερολίνο. Ακόμη τέσσερις βασικοί παίκτες θα καθίσουν στο τραπέζι της διάσκεψης οι οποίοι είναι κυρίως τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ιταλία, η Βρετανία, η Γερμανία, με την οικοδέσποινα Angela Merkel να επιθυμεί διακαώς να πετύχει η διάσκεψη.  
Επισήμως όλες αυτές οι χώρες δεσμεύονται από τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι οι δύο συμφωνίες είναι παράνομες. Μένει να δούμε τι θα γίνει στην πράξη. Σε ένα εικοσιτετράωρο πάντως, θα γνωρίζουμε τα αποτελέσματα.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης