Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Εκτός προσχεδίου της Διάσκεψης για τη Λιβύη οι θαλάσσιες ζώνες και η συμφωνία με Τουρκία

tags :
Εκτός προσχεδίου της Διάσκεψης για τη Λιβύη οι θαλάσσιες ζώνες και η συμφωνία με Τουρκία
Τα μέλη της Διάσκεψης παροτρύνουν όλα τα κόμματα της Λιβύης να συνεχίσουν την πολιτική διαδικασία ειρήνευσης
Την ανάγκη μίας ενιαίας κυβέρνησης στη Λιβύη υπογραμμίζει το προσχέδιο της Διάσκεψης του Βερολίνου, αντίγραφο του οποίου ήρθε στην κατοχή του ρωσικού πρακτορείου ΤΑSS. Παράλληλα, όπως προκύπτει, δεν υπάρχει καμία αναφορά στο μνημόνιο που υπέγραψε η Άγκυρα με την κυβέρνηση της Τρίπολης όπως και στις θαλάσσιες ζώνες.
Η Διάσκεψη του Βερολίνου θα γίνει το μεσημέρι της Κυριακής (19/01/2020), με την Angela Merkel να υποδέχεται τους ηγέτες στις 14.30 (ώρα Ελλάδας).

Το προσχέδιο:

«Εμείς [οι συμμετέχοντες] στηρίζουμε την Πολιτική Συμφωνία για τη Λιβύη ως βιώσιμο πλαίσιο για την πολιτική λύση στη Λιβύη», αναφέρει το έγγραφο.
«Ζητάμε επίσης τη δημιουργία ενός λειτουργικού Προεδρικού Συμβουλίου και τη δημιουργία μιας μοναδικής, ενιαίας, περιεκτικής και αποτελεσματικής λιβυκής κυβέρνησης που θα εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων», προσθέτει.
Επίσης, οι συμμετέχοντες «παροτρύνουν επίσης όλα τα κόμματα της Λιβύης να συνεχίσουν την πολιτική διαδικασία ειρήνευσης υπό την αιγίδα της UNSMIL [Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη], συμμετέχοντας εποικοδομητικά, ανοίγοντας το δρόμο για τον τερματισμό της μεταβατικής περιόδου μέσω ελεύθερων, δίκαιων, περιεκτικών και αξιόπιστων κοινοβουλευτικών και προεδρικών εκλογών».
Το έγγραφο υπογραμμίζει «τον σημαντικό ρόλο των γειτονικών χωρών στη διαδικασία σταθεροποίησης της Λιβύης».
«Δεσμευόμαστε να χρησιμοποιήσουμε όλες τις διμερείς επαφές για να παροτρύνουμε όλα τα κόμματα της Λιβύης να συμμετάσχουν στην κατάπαυση του πυρός και να συμμετάσχουν στην πολιτική διαδικασία εντός της Λιβύης υπό την αιγίδα του UNSMIL», προσθέτει το έγγραφο.
Το προσχέδιο υπογραμμίζει επίσης «τον σημαντικό ρόλο των γειτονικών χωρών στη διαδικασία σταθεροποίησης της Λιβύης».
«Εμείς [οι συμμετέχοντες] χαιρετίζουμε τη σημαντική μείωση της βίας από τις 12 Ιανουαρίου και τις διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν στη Μόσχα στις 14 Ιανουαρίου με στόχο την προετοιμασία για μια συμφωνία εκεχειρίας», αναφέρει το έγγραφο.
«Ζητάμε αξιόπιστα, επαληθεύσιμα, αλληλοεξαρτώμενα και αμοιβαία βήματα, ξεκινώντας από μια εκεχειρία που θα εφαρμόσουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων αξιόπιστων βημάτων για την κατάργηση όλων των ένοπλων ομάδων και των πολιτοφυλακών από όλα τα κόμματα», αναφέρει το έγγραφο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη αναδιάταξης των βαρέων όπλων, των πυροβόλων και των πολεμικών πτητικών μέσων.
«Καλούμε τα Ηνωμένα Έθνη να διευκολύνουν τις διαπραγματεύσεις κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των μερών, μεταξύ άλλων μέσω της άμεσης σύστασης τεχνικών επιτροπών για την παρακολούθηση και επαλήθευση της εφαρμογής της κατάπαυσης του πυρός», αναφέρεται επίσης.
Οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη ζητούν επίσης οικονομικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα, όπως προκύπτει από το σχέδιο συμπερασμάτων της διάσκεψης.
«Υποστηρίζουμε τον οικονομικό διάλογο με εκπροσώπους χρηματοπιστωτικών και οικονομικών θεσμών της Λιβύης και ενθαρρύνουμε την εφαρμογή διαρθρωτικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων.
Για να διευκολυνθεί αυτός ο διάλογος, υποστηρίζουμε τη δημιουργία μιας οικονομικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων που θα αποτελείται από εκπροσώπους των βασικών οικονομικών θεσμών» σημειώνεται στο έγγραφο.
Οι συμμετέχοντες επίσης «ενθαρρύνουν τη δημιουργία ενός μηχανισμού ανασυγκρότησης για τη Λιβύη, η οποία θα υποστηρίζει την ανάπτυξη και ανασυγκρότηση σε όλες τις περιοχές υπό την αιγίδα μιας νέας αντιπροσωπευτικής και ενιαίας κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας που θα ασκεί την εξουσία της σε όλη την περιοχή της χώρας, για να ανατάξει τις περιοχές που επλήγησαν σοβαρά».

Image
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης