Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Strategic Culture: O Salvini και η Lega θα επιστρέψουν στην Ιταλία ακόμη ισχυρότεροι

tags :
Strategic Culture: O Salvini και η Lega θα επιστρέψουν στην Ιταλία ακόμη ισχυρότεροι
O Salvini επιθυμεί την ισχυροποίηση της Ιταλίας στην ΕΕ και ειδικά την οικονομική ισχυροποίηση της χώρας.
Όταν η Lega του Matteo Salvini κέρδισε τις εκλογές στην Umbria (Ούμπρια) της Ιταλίας στα τέλη Οκτωβρίου 2019 λίγοι, κατάλαβαν ότι Lega και οι αδελφοί της Ιταλίας το επίσης δεξιό κόμμα και η Forza Italia έλαβαν το 53% των ψήφων, ενώ η Lega έλαβε το 37%.
Αυτό το αποτέλεσμα θα έπρεπε να είχε ανησυχήσει όλους στις Βρυξέλλες.
Όμως, το αποτέλεσμα στην Umbria ήταν σημαντικό επειδή έδειξε την ικανότητα της Lega να κερδίσει με άνεση ένα κέντρο-αριστερό οχυρό που ποτέ δεν είχε πέσει στα χέρια της δεξιάς και πολύ περισσότερο στην εθνικιστική δεξιά. Οι Δημοκρατικοί σοσιαλδημοκράτες (PD) είχαν κυριαρχούσαν πάνω από πενήντα χρόνια.
Αλλά όχι πια.
Το αποτέλεσμα έδειξε ότι παρόλο που ο Salvini δεν ήταν στην κυβέρνηση η δημοτικότητά του αντί να εξασθενεί δυναμώνει.
Είναι ξεκάθαρο ότι όλες οι δημοσκοπήσεις καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η Lega  είναι το κυρίαρχο κόμμα στην Ιταλία, με ποσοστά 31-33% των ψήφων.
Υπάρχει και μια άλλη εξέλιξη η ραγδαία αύξηση των αδελφών της Ιταλίας (FdL), οι οποίοι έχουν πάρει μεγάλο μέρος των ποσοστών της Forza Italia και πλέον κινούνται στο 10%.
Οι αδελφοί της Ιταλίας είναι επίσης εθνικιστικό κόμμα.
Image
Η αποχώρηση της Lega από την κυβέρνηση λειτουργεί υπέρ της ενώ το Κίνημα 5 Αστέρων ενώ δημιουργήθηκε για να ανατρέψει με το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα τελικώς συνεργάστηκε μαζί του.
Κάνοντας αυτή τη συμφωνία το Κίνημα 5 Αστέρων έχει χάσει την εκλογική του επιρροή και από πρώτο κόμμα είναι τρίτο με ποσοστά 16%.
Οι επερχόμενες εκλογές στην Emilia-Romagna στις 26 Ιανουαρίου 2020 είναι ο επόμενος πονοκέφαλος για την κυβέρνηση.
Η Lega είναι ξεκάθαρο ότι και σε αυτή την αριστερή περιοχή θα εξέλθει κερδισμένη.
Ο Giorgio Bennetti, που εργάζεται στο κέντρο της Ferrara, πιστεύει ότι πολλοί ψηφοφόροι είναι πρόθυμοι να στραφούν προς τα δεξιά για να εκφράσουν μια γενική πολιτική δυσαρέσκεια.
Τοπικά ζητήματα, όπως η κατάρρευση της τράπεζας αποταμίευσης της Ferrara - 130.000 επενδυτές που έχασαν τις αποταμιεύσεις τους - έχουν επίσης δώσει στους ψηφοφόρους λόγο να θέλουν να τιμωρήσουν τους σοσιαλδημοκράτες του PD, που είναι υπεύθυνη για την μη διάσωση της τράπεζας.
Σε ιταλικούς πολιτικούς όρους, οι πρώην κομμουνιστές στην Emilia-Romagna εμπιστεύονται τώρα σθεναρά τον Salvini για να προστατεύσουν το μέλλον τους και τις θέσεις εργασίας παρά τα παραδοσιακά αριστερά κόμματα.
Η Lega αναμένεται να κερδίσει 31% των ψήφων, αύξηση 12 μονάδων από τις τελευταίες εκλογές, ενώ το PD έχει χάσει σχεδόν 20 μονάδες.
Δεδομένου ότι τα κόμματα μπορούν να προωθήσουν συνασπισμούς στην Ιταλία, οι σημερινοί κεντροαριστεροί και κεντροδεξιοί συσχετισμοί στην Emilia-Romagna έχουν χάσει την δυναμική τους.
Αντιθέτως ο Salvini ενισχύεται.
Η πιθανότητα να δημιουργηθεί μια κεντροδεξιά κυβέρνηση στην Emilia-Romagna αυξάνεται και μια τέτοια εξέλιξη θέτει τον εθνικό συνασπισμό Κινήματος 5 Αστέρων και σοσιαλδημοκρατών σε σοβαρό κίνδυνο.
Αυτός ο συνασπισμός είναι ήδη τόσο εύθραυστος που το μόνο που τους κρατάει μαζί είναι ο φόβος τους για το Salvini υποστηρίζει ο Erik Jones, καθηγητής Ευρωπαϊκών σπουδών και διεθνούς πολιτικής οικονομίας στο πανεπιστήμιο Johns Hopkins Advanced International Studies.
Αυτός ο φόβος είναι βάσιμος η Lega είναι μόνόδρομος θα έρθει στην εξουσία.
Η απώλεια της Emilia-Romagna θα δημιουργούσε σοβαρό πανικό στις τάξεις των δύο κυβερνώντων κομμάτων.
Ωστόσο, το πολιτικό κατεστημένο στη Ρώμη προσπαθεί  να κρατήσει εκτός τον Salvini.
Πολλοί πιστεύουν ότι η επόμενη κυβέρνηση της Ιταλίας με κορμό την Lega δεν θα δεχθεί τόσο σκληρή κριτική από την ΕΕ.
O Salvini επιθυμεί την ισχυροποίηση της Ιταλίας στην ΕΕ και ειδικά την οικονομική ισχυροποίηση της χώρας.
Τόσο ο Macron όσο και η Lagarde στην ΕΚΤ, δεν θα αγωνιούν με την άνοδο του Salvini.
Αυτά που συνέβησαν στο παρελθόν με τον Πρόεδρο της Ιταλίας Sergio Mattarella, δεν θα επαναληφθούν.
Ο Salvini έχει πάρει το μάθημα του.
Ξέρει ότι όταν χρωστάς λίγα στις τράπεζες είναι πρόβλημα δικό σου αλλά εάν χρωστάς πολλά είναι πρόβλημα της τράπεζας… στην προκειμένη περίπτωση, των γερμανικών τραπεζών.
Εκεί εστιάζει την πίεση του ο Salvini και μια αλλαγή στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο, αμέσως θα αρπάξει την ευκαιρία να περάσει τις δικές του πολιτικές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης