Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η Merkel αδειάζει την Ελλάδα με τις θαλάσσιες ζώνες στην Διάσκεψη του Βερολίνου και η Ιταλία αδειάζει τον EastMed

Η Merkel αδειάζει την Ελλάδα με τις θαλάσσιες ζώνες στην Διάσκεψη του Βερολίνου και η Ιταλία αδειάζει τον EastMed
Η Γερμανία και η Καγκελάριος A. Merkel άδειασε την Ελλάδα με δύο τρόπους....
Γερμανία και Ιταλία αδειάζουν… την Ελλάδα.
Η Γερμανία και η Καγκελάριος A. Merkel άδειασε την Ελλάδα με δύο τρόπους
1)Δεν προσκάλεσε την ελληνική πλευρά στην κρίσιμη διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη ενώ γνώριζαν οι γερμανοί ότι η Τουρκία προκαλεί με την ΑΟΖ που ανακήρυξε με την κυβέρνηση της Λιβύης GNA.
Στην Λιβύη υπάρχουν δύο αντιμαχόμενες πλευρές, η επίσημη κυβέρνηση με το GNA που είναι φιλοτουρκική και η οποία ελέγχει την πρωτεύουσα της χώρας την Τρίπολη και μόλις το 10% των εδαφών και η LNA του στρατηγού Haftar ο οποίος ελέγχει πάνω από το 75% των εδαφών της Λιβύης.
Το deal με την Τουρκία το έχει κάνει το GNA καθώς το LNA είναι φιλικά προσκείμενη στην Ελλάδα και άκρως εχθρική με την Τουρκία.
2)Στην Διάσκεψη το Βερολίνου για την Λιβύη το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών δεν είναι στην ατζέντα.
Για να τονιστεί σαφώς ότι η Ελλάδα είχε ζητήσει την καταδίκη της Τουρκίας για την ΑΟΖ με την Λιβύη καθώς παραβιάζει τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα.
Η Ελλάδα έχει απειλήσει με veto εάν δεν καταδικαστεί η παράνομη συμφωνία Λιβύης και Τουρκίας αλλά η Merkel… δεν το έθεσε ως θέμα…
Και ενώ η Ελλάδα που υποχρεωτικά έπρεπε να προσκληθεί σε αυτή την κρίσιμη Διάσκεψη του Βερολίνου είναι απούσα, η Τουρκία έχει ξεκινήσει λόμπι με ευρωπαίους πολιτικούς όπως και η Ρωσία που συμμετέχει στην Διάσκεψη.
Η περίπτωση της Λιβύης και ο εμφύλιος πόλεμος εδώ και 10 χρόνια έχει δώσει την δυνατότητα σε ξένες δυνάμεις να διεισδύσουν στα εσωτερικά της Λιβύης κάτι που βρίσκει άκρως αντίθετο τον Haftar του LNA.
Και ενώ από το Γερμανικό μέτωπο οι εξελίξεις δεν είναι θετικές, την Ελλάδα άδειασε και η Ιταλία με την δήλωση του υπουργού εξωτερικών της Ιταλίας ότι ο αγωγός φυσικού αερίου EastMed είναι καταδικασμένος να αποτύχει.
Ο αγωγός θα ξεκινάει από το Ισραήλ καθώς θα χρησιμοποιεί τα κοιτάσματα φυσικού αερίου Λεβιάθαν, θα συνεχίζει σε Κύπρο και εν συνεχεία Ελλάδα και θα καταλήγει στην Ιταλία.
Οι Ιταλοί υποστηρίζουν ότι ο αγωγός EastMed δεν είναι βιώσιμος οικονομικά, θα απαιτηθούν πολλά χρόνια για να ολοκληρωθεί.
Είναι προφανές όμως ότι αυτά τα λέει η σημερινή κυβέρνηση, η επόμενη του Salvini θα είναι ακόμη πιο αρνητική για τον EastMed καθώς η Lega είναι πιο κοντά στην Ρωσία.
H ελληνική κυβέρνηση πρέπει να σχεδιάσει και να επανασχεδιάσει την διπλωματική της στρατηγική καθώς οι εξελίξεις στην Λιβύη δεν μπορούν να την βρίσκουν απούσα.
Η συνάντηση Μητσοτάκη του έλληνα πρωθυπουργού με τον Haftar τον στρατηγικό του LNA στην Αθήνα ήταν θετικό βήμα αλλά όχι αρκετό για τις εξελίξεις που δρομολογούνται.
Η Τουρκία καθίσταται όχι απλά προκλητική αλλά και επικίνδυνη στην περιοχή ενώ η ΑΟΖ Τουρκίας – Λιβύης είναι τουλάχιστον πρόκληση… στα όρια του casus belli της αιτίας πολέμου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης