Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νταβός: Κλιματική αλλαγή και γεωπολιτικές εντάσεις στο επίκεντρο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ

Νταβός: Κλιματική αλλαγή και γεωπολιτικές εντάσεις στο επίκεντρο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ
Οι σοβαρές επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει η κλιματική αλλαγή συνιστούν τις μεγαλύτερες απειλές για την παγκόσμια κοινότητα μακροπρόθεσμα
Στη σκιά της κλιματικής αλλαγής, των γεωπολιτικών εντάσεων και των εμπορικών διενέξεων, ξεκινάει την ερχόμενη Δευτέρα το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) στο Νταβός της Ελβετίας.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η "Καθημερινή",  λίγα 24ωρα πριν από την έναρξη του φόρουμ –που πλέον έχει καθιερωθεί ως ένα από τα σημαντικότερα διεθνή ραντεβού επενδυτών, πολιτικών ηγετών, αλλά και ισχυρών επιχειρηματιών–, η παγκόσμια κοινότητα καλείται να δώσει απαντήσεις σε σειρά προβλημάτων, με πρώτο εκείνο της κλιματικής αλλαγής.
Εάν δανειστούμε μερικά από τα λόγια όσων θα συμμετάσχουν στο Νταβός, αλλά και του πρώην πρωθυπουργού της Φινλανδίας, Alexander Stubb, γίνεται κατανοητό ότι έχει δημιουργηθεί «ένας νέος κόσμος αναταραχών», ο οποίος θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Σε συνέντευξή του στο CNBC ο Stubb τόνισε πως «τώρα οι ΗΠΑ έχουν αφήσει κενά σε τομείς, όπως το εμπόριο, το κλίμα και η ασφάλεια. Γενικά, κενό σε επίπεδο ηγεσίας. Ποιος όμως θα τα καλύψει;».
Ο ίδιος μάλιστα προσθέτει πως οι ΗΠΑ πλέον παίζουν ένα διαφορετικό παιχνίδι δυνάμεων από αυτό που είχαμε συνηθίσει, επισημαίνοντας ότι «θα παρακολουθώ από πολύ κοντά τις γεωπολιτικές εξελίξεις στο Νταβός».
Το πιο ακανθώδες θέμα που αναμένεται να συζητηθεί στο Νταβός, είναι ο τρόπος με τον οποίο οι επιχειρήσεις μπορούν να γίνουν πιο φιλικές προς το περιβάλλον.

Η κλιματική αλλαγή προτεραιότητα του Φόρουμ
 
Ετήσια έκθεση, που δημοσίευσε αυτή την εβδομάδα το WEF, αναφέρει ότι οι σοβαρές επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει η κλιματική αλλαγή συνιστούν τις μεγαλύτερες απειλές για την παγκόσμια κοινότητα μακροπρόθεσμα.
«Πριν ακόμη διαβάσω πιο είναι το θέμα που θα απασχολήσει το φόρουμ φέτος, ανέμενα ότι η βιωσιμότητα –σε όλες τις εκδοχές της– θα κυριαρχήσει», δήλωσε στο CNBC ο Tim Adams, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Institute of International Finance (IIF).
Ο ίδιος προσθέτει ότι είναι ξεκάθαρο πως η βιωσιμότητα και άλλα σχετικά με αυτήν θέματα θα κυριαρχήσουν στην παγκόσμια πολιτική ατζέντα.
Ανέφερε επίσης ότι οι εταιρείες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών επιτελούν σημαντικό ρόλο, αφού μπορούν να συμβάλουν στη χρηματοδότηση για τη μετάβαση σε ένα πιο πράσινο και βιώσιμο μέλλον. Ωστόσο, η γεφύρωση του χάσματος μεταξύ του κέρδους, αλλά και των πρωτοβουλιών για πράσινη ανάπτυξη, είναι ένα θέμα πολιτικά ευαίσθητο.
Κάτι που φάνηκε και από τη στάση του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump ο οποίος αποφάσισε να αποχωρήσει από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, εκτιμώντας ότι οι αυστηρές πολιτικές που θα πρέπει να ακολουθήσουν τα κράτη όσον αφορά το κλίμα προκαλούν κακό στις αμερικανικές επιχειρήσεις.
Βέβαια, ήδη μερικές εταιρείες έχουν αποφασίσει να γίνουν πιο φιλικές προς το περιβάλλον.
Ενδεικτικά, η πρόεδρος της Booking.com, Guilian Tanns, ανέφερε στο CNBC ότι στην εταιρεία «ανυπομονούμε να μιλήσουμε για το μέλλον της βιωσιμότητας στον κλάδο των ταξιδιών.
Γνωρίζουμε ότι οι καταναλωτές θέλουν σε μεγάλο βαθμό να δουν τις βιώσιμες επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους όταν πρόκειται για ταξίδι και τουρισμό, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να μειώσουν το δικό τους αποτύπωμα».
Σε αυτές προστίθενται και τεχνολογικοί κολοσσοί, όπως η Microsoft, η οποία γνωστοποίησε αυτή την εβδομάδα την πρόθεσή της να επιτύχει ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα έως το 2030.
Όπως ανέφερε και η ετήσια έκθεση του WEF, η συνεργασία μεταξύ πολιτικών ηγετών αλλά και επιχειρηματιών είναι πιο απαραίτητη από ποτέ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που επιφέρει η κλιματική αλλαγή.
Ωστόσο, τονίζει ότι οι αντιπαλότητες και ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις μπορούν να αποτρέψουν την απολύτως αναγκαία συνεργασία για τη σωτηρία του πλανήτη. Επιπλέον, προειδοποίησε πως η πολιτική αδράνεια θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, αλλά και τα τεχνολογικά συστήματα.
«Το κόστος της αδράνειας σήμερα απέχει σημαντικά από το κόστος της δράσης», επισήμανε ο πρόεδρος του World Economic Forum, Brent Borg, σύμφωνα με το CNBC.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης