Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με δραστική μείωση κονδυλίων 75% απαντά η ΕΕ στην Τουρκία για γεωτρήσεις και εισβολή στη Συρία - Ενοχλημένη η Merkel από τη διαρροή

Με δραστική μείωση  κονδυλίων 75% απαντά η ΕΕ στην Τουρκία για γεωτρήσεις και εισβολή στη Συρία - Ενοχλημένη η Merkel από τη διαρροή
Δραστική μείωση των κοινοτικών κονδυλίων προς την Τουρκία
Σε δραστική περικοπή των κονδυλίων που περιλαμβάνονται στην προενταξιακή βοήθεια της Τουρκίας προχώρησε η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως «απάντηση» για τις ενέργειες της 'Αγκυρας σε σχέση με τις γεωτρήσεις στη Μεσόγειο και για την εισβολή στη Συρία. Η διαρροή αυτής της είδησης που αποδίδεται στον  επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Josep Borrell προκάλεσε εκνευρισμό στο Βερολίνο, καθώς ήλθε λίγες ώρες πριν από τη Διάσκεψη για τη Λιβύη ενώ Merkel και Erdogan είχαν το απόγευμα του Σαββάτου (18/1) τηλεφωνική επικοινωνία. Επισήμως συζήτησαν για Λιβύη και Συρία.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται οι εφημερίδες του γερμανικού Ομίλου Funke, με επιστολή του προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας Josep Borrell αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε νέα περικοπή των εν λόγω κονδυλίων, με αποτέλεσμα για το 2020 να έχει πλέον διαγραφεί το 75% του αρχικά προβλεπόμενου ποσού.
Με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Τουρκία θα λάβει κατά το τρέχον έτος μόνο 168 εκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα «ΙΡΑ», με το οποίο στηρίζεται η διαδικασία ένταξης στην Ε.Ε.
Από αυτά, τα 150 εκατομμύρια προορίζονται για μεταρρυθμίσεις σε θέματα δημοκρατίας και κράτους δικαίου και τα 18 εκατομμύρια για την χρηματοδότηση προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης.
 Όπως διευκρινίζεται στην ίδια επιστολή, οι περικοπές δεν αφορούν τα κονδύλια που προβλέπονται από τη συμφωνία με Ε.Ε. - Τουρκίας για το προσφυγ

Έντονα ενοχλημένη η Merkel για τη διαρροή – Δυσφορία στο Βερολίνο για Borrell

Την έντονη δυσαρέσκεια της Καγκελαρίας έχει προκαλέσει, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ARD, η διαρροή λίγες ώρες πριν από τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη επιστολής του Ύπατου Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Josep Borrell, στην οποία αναφέρεται ότι περικόπτονται τα κοινοτικά κονδύλια που διατίθενται στην Τουρκία στο πλαίσιο της προενταξιακής διαδικασίας της. Όπως επισημαίνεται στο ίδιο ρεπορτάζ, αναμένεται διευκρινιστική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
 Σύμφωνα με το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, η απόφαση των περικοπών κατά 75%, ως «απάντηση» για τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στη Μεσόγειο και για την εισβολή στη Συρία, είχε ήδη ληφθεί κατά το προηγούμενο έτος και επρόκειτο να υλοποιηθεί στο πλαίσιο του φετινού προϋπολογισμού.
Το ARD επισημαίνει ότι στην επιστολή του προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία διέρρευσε στις εφημερίδες του γερμανικού ομίλου Funke, ο κ. Borrell δεν δηλώνει κάτι καινούργιο.Χαρακτηρίζει μάλιστα την ενέργειά του ως «μη-διπλωματική» και τονίζει ότι δεν θα υπήρχε πρόβλημα εάν η δημοσιοποίηση της επιστολής γινόταν μετά τη Διάσκεψη του Βερολίνου.
«Η αδεξιότητα του Borrell προκάλεσε εκνευρισμό στην Καγκελαρία», αναφέρει το ρεπορτάζ και σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται σχετική ανακοίνωση προκειμένου «να ηρεμήσει τα πνεύματα».
Η κατεύθυνση θα είναι ότι ναι μεν περικόπτονται τα κονδύλια για την Τουρκία, αλλά όχι εκείνα που προορίζονται για τη στήριξη της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, παρά μόνο όσα προορίζονταν για συγκεκριμένο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης.
Η απόφαση δεν θα επηρεάσει επίσης τα κονδύλια που διαθέτει η ΕΕ στην Τουρκία στο πλαίσιο της συμφωνίας για το προσφυγικό.
 Σχολιάζοντας την εξέλιξη, ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης (SPD) ευρωβουλευτής Dietmar Koester χαρακτήρισε τις περικοπές απολύτως δικαιολογημένες, καθώς, όπως λέει, η Τουρκία του Erdogan απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την ΕΕ, βλάπτει το κράτος δικαίου όταν διευρύνει τις εξουσίες του Προέδρου και παραβιάζει ξεκάθαρα το διεθνές δίκαιο, όταν εισβάλει στη βόρεια Συρία και πολεμά εκεί κατά των Κούρδων.
Ο ίδιος ευρωβουλευτής τονίζει ακόμη ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.
Τέτοια βήματα οξύνουν την ένταση στην περιοχή. «Αλλά πρέπει να χαιρετίσουμε το γεγονός ότι δεν θίγονται οι οικονομικοί πόροι για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου», προσθέτει.
 Με αυτή την επισήμανση ο Borrell «θα προσπαθήσει να γλιτώσει το κεφάλι του στην Καγκελαρία.
«Ο ηλικιωμένος κύριος είναι μερικές φορές κάπως απρόβλεπτος», λένε κύκλοι των Βρυξελλών, αναφέρεται στο ρεπορτάζ του ARD.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης