Βρούτσης: Σε μία δόση τα αναδρομικά στους συνταξιούχους - Από 1η Ιουνίου το 1/3 των συντάξεων θα βγαίνει ψηφιακά

Βρούτσης: Σε μία δόση τα αναδρομικά στους συνταξιούχους - Από 1η Ιουνίου το 1/3 των συντάξεων θα βγαίνει ψηφιακά
Καμία μείωση στις συντάξεις, τόνισε ο Γ. Βρούτσης
Σε μία δόση, ενιαία, αυτόματα και εφάπαξ , θα καταβληθούν τα από 1ης Οκτωβρίου 2019 αναδρομικά στους συνταξιούχους, υπογράμμισε  μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών  Υποθέσεων, Γ. Βρούτσης, ο οποίος παρουσίασε το νέο ασφαλιστικό.
Ο κ. Βρούτσης, ερωτηθείς για τις επικουρικές συντάξεις, είπε  ότι «οι συντάξεις με άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.300 ευρώ, είχαν περικοπεί.
Πλέον, όλες αυτές επανέρχονται και τα χρήματα θα επιστραφούν στο ακέραιο.
Το εύρος αύξησης υπολογίζεται από 5 ευρώ έως 200 ευρώ, με μεσοσταθμική αύξηση περίπου στα 99,5 ευρώ.
Αυτή η διάταξη θα ισχύσει με ημερομηνία αναδρομικότητας την 1η Οκτωβρίου 2019 και η καταβολή θα γίνει ενιαία, αυτόματα και εφάπαξ».
Το νέο ασφαλιστικό θα τεθεί σε διαβούλευση μέχρι την Τρίτη και ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι  είναι απολύτως ασφαλές και βιώσιμο μέχρι και το 2070, δεν θα υπάρξει καμία μείωση στις συντάξεις και πως όλοι οι μελλοντικοί συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, αλλάζει το μέλλον στο ασφαλιστικό, καθώς δημιουργείται το πιο απλό για τους ελεύθερους επαγγελματίες ασφαλιστικό σύστημα, που στηρίζεται στις αρχές της ελευθερίας, της ευελιξίας, της ελκυστικότητας και της ανταποδοτικότητας, ενώ θα υπάρξουν και αυξήσεις στις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις.
Ο κ. Βρούτσης σημείωσε πως οι αυξήσεις αφορούν και όσους  έχουν από 30 χρόνια και μία ημέρα ασφάλιση, ενώ οι ωφελημένοι θα αγγίξουν το 1 εκατομμύριο. 
Εξήγησε ότι οι αυξήσεις, οι οποίες ενσωματώνονται στο νόμο- στη βάση της ανταποδοτικότητας -και στις κύριες και στις επικουρικές, αφορούν τη μεγάλη κατηγορία των μελλοντικών συνταξιούχων, αλλά και όσους συνταξιοδοτήθηκαν, μετά το νόμο Κατρούγκαλου.
Όπως είπε, «οι συνταξιούχοι οι οποίοι ολοκληρώσουν τον εργασιακό βίο τους με αυτόν το νόμο, θα λάβουν τις αυξήσεις που προβλέπονται, εφόσον έχουν συμπληρώσει 30 χρόνια και μία ημέρα εργασιακού βίου.
Έτσι, δημιουργείται κίνητρο παραμονής στο ασφαλιστικό σύστημα».
Πρόσθεσε ότι πάνω από 41 χρόνια ασφαλιστικού βίου, θα εφαρμόζεται συντελεστής αναπλήρωσης προσαυξημένος κατά 0,5%.
Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι  γύρω στο Πάσχα θα πληρωθούν οι αυξήσεις και τα αναδρομικά, αλλά και  πως από τα μέσα του 2020 δεν θα υπάρχει καμία απλήρωτη σύνταξη.
Ακόμη, ο κ. Βρούτσης επεσήμανε ότι η παρακράτηση της σύνταξης σε όσους (συνταξιούχους) εργάζονται θα είναι πλέον μόνο 30% και επανέρχεται στο 70% η σύνταξη στους εργαζόμενους συνταξιούχους, αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι, στην περίπτωση που εντοπιστούν συνταξιούχοι αδήλωτοι, θα επιβάλλεται πρόστιμο.
Τόνισε ότι «οι συνταξιούχοι αποτελούν για την κυβέρνηση ένα ενεργητικό δυναμικό και ζωτικό κομμάτι με μεγάλη εμπειρία, που μπορεί να προσφέρει πολλά.
Με την παρέμβασή μας σε αυτόν το νόμο, αποκαθιστούμε τις αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου και δίνουμε τη δυνατότητα σε αυτό το πλούσιο σε ενέργεια, γνώση και εμπειρία, ανθρώπινο δυναμικό να επανέλθει στην παραγωγική διαδικασία και, έτσι, αποκαθιστούμε την τιμωρητική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντάς τους ισότιμα πλέον και ενιαία το 70% της σύνταξής τους.
Ειδικά, για τους αγρότες, δίνεται το 100% της σύνταξής του».
Ο ίδιος δήλωσε ότι θεσπίζονται επικουρικά ταμεία με μεγαλύτερες επικουρικές, αλλά και ότι από την 1η Ιουνίου το 1/3 των συντάξεων θα βγαίνει ψηφιακά.
Όπως είπε, με τη ψηφιοποίηση «θα βγάζουμε πιο γρήγορα τις συντάξεις» και μέχρι το τέλος του 2021 το 90% των νέων συντάξεων θα βγαίνει ψηφιακά.
Κατά τον ίδιο, στην ταχύτερη απονομή των συντάξεων, θα συμβάλει και η διοικητική και η οργανωτική ενοποίηση όλου του ασφαλιστικού.
«Αλλάζει το Προεδρικό Διάταγμα του οργανογράμματος του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και δημιουργείται νέο, το οποίο θα λειτουργήσει από την 1η Μαρτίου 2020.
Έτσι, αναδιοργανώνονται όλες οι υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ και πλέον δημιουργούνται διευθύνσεις μέσα από τις οποίες θα ενοποιηθούν και το επικουρικό και το εφάπαξ και η κύρια σύνταξη», είπε ο υπουργός.
Περαιτέρω, ο κ. Βρούτσης, μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι, με το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από την κατάργηση του ΕΚΑΣ, καταργήθηκε από την 1η Ιανουαρίου 2020 και η υποστήριξη στους χαμηλοσυνταξιούχους του βοηθήματος της μειωμένης συμμετοχής στα φάρμακα.
«Στο διοικητικό συμβούλιο του e-ΕΦΚΑ, δόθηκε οδηγία που εξέδωσε ο υπουργός Υγείας,  Β. Κικίλιας, με την οποία διατηρείται προς το παρόν και εκκρεμεί πολιτική απόφαση γι' αυτό το θέμα», σημείωσε.
Αναφορικά με το ζήτημα της 13ης σύνταξης, ο υπουργός σχολίασε ότι δεν υπήρξε ποτέ 13η σύνταξη, «στην ουσία υπήρξε εμπαιγμός».
Όπως είπε, ήταν ένα προεκλογικό επίδομα στους συνταξιούχους.
Σημείωσε ότι στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί στη Βουλή, προβλέπεται μία μόνιμη, συμπληρωματική χρηματοδότηση του ασφαλιστικού.
«Η αναλογιστική μελέτη ενσωματώνει μία αύξηση 0,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο, μέχρι το 2070», είπε.
Επιπλέον, ανέφερε ότι δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους ασφαλισμένους που δεν έχουν υποχρεωτικότητα να είναι είτε στο εφάπαξ είτε στην επικουρική ασφάλιση, να ενταχθούν, λέγοντας πως «για παράδειγμα, οι αγρότες ή οι αυτοαπασχολούμενοι δεν έχουν επικουρική.
Όμως, τώρα, τους παρέχεται η δυνατότητα να ενταχθούν στο σύστημα νοητής κεφαλαιοποίησης και να αποκτήσουν επικουρική σύνταξη».
Για τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, ο κ. Βρούτσης τόνισε πως «θα έχουν την ελευθερία να επιλέξουν μία από τις επτά κατηγορίες, οι οποίες δεν σχετίζονται ούτε με τα χρόνια εργασίας τους ούτε με το εισόδημά τους.
Ωστόσο, συμφέρει τους ελεύθερους επαγγελματίες να επιλέξουν τις υψηλότερες κατηγορίες.
Στην περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ο οποίος παράλληλα είναι και μισθωτός, φτάνουμε στη δεύτερη ελεύθερη κατηγορία στα 252 ευρώ.
Αν συμπληρώνονται από τη μισθωτή του απασχόληση, δεν θα αναζητείται καμία εισφορά».

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS