Τελευταία Νέα
Διεθνή

O΄ Brien (Σύμβουλος Trump): Να αποφευχθούν οι εντάσεις στη Μεσόγειο - Στηρίζουμε τον EastMed

O΄ Brien (Σύμβουλος Trump): Να αποφευχθούν οι εντάσεις στη Μεσόγειο - Στηρίζουμε τον EastMed
Καλούμε την Ελλάδα να χειριστεί τις σχέσεις με την Τουρκία με τρόπο που δεν θα βλάψει το ΝΑΤΟ
Ως πυλώνα σταθερότητας για την περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής μεσογείου, περιγράφει την Ελλάδα ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του λευκού οίκου Robert O΄Brien ενώ εξαίρει τις μεταρρυθμίσεις και την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Σε συνέντευξη του στην καθημερινή, ο σύμβουλος του προέδρου Trump δηλώνει ότι "η αμερικανική κυβέρνηση στηρίζει με κάθε τρόπο τη δημιουργία του αγωγού EastMed" υπογραμμίζοντας ότι "ήδη πολλές αμερικανικές εταιρείες έχουν ανακοινώσει τα σχέδια τους να επεκτείνουν το αποτύπωμά τους στην Ελλάδα".
"Η ολοκλήρωση του αγωγού TAP (Trans Adriatic pipeline), η εγκαινίαση του ελληνοβουλγαρικού αγωγού και το γεγονός ότι πως άρχισαν αμερικανικές  εξαγωγές υγροποιημένου αερίου στην Ελλάδα είναι πολύ σημαντικά παραδείγματα του πως συνεργαζόμαστε για να προωθήσουμε την ενεργειακή ασφάλεια της ευρώπης και τη διαφοροποίηση των ενεργειών της πηγών" τόνισε ο Αμερικανός σύμβουλος.
Ακολουθώντας ωστόσο την πάγια αμερικανική πολική των ίσως αποστάσεων ο O΄ Brien ζητά από Αθήνα και Άγκυρα να αποφευχθούν οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και καλεί την Ελλάδα να χειριστεί τις σχέσεις με την Τουρκία με τρόπο που δεν θα βλάψει το ΝΑΤΟ.
Σε ερώτηση για το κατά πόσο οι ΗΠΑ ανησυχούν για την κλιμάκωση της έντασης που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα σε δύο συμμάχους στην Αν. μεσόγειο ο Robert O; Brien υπογραμμίζει πως "η Ουάσιγκτον έχει καταστήσει σαφές σε όλα τα μέρη στην περιοχή ότι θα πρέπει να εργαστούν από κοινού για να επιλύσουν τις διαφορές τους και θα πρέπει να αποφύγουν  να κάνουν βήματα τα οποία θα αντιμετωπιστούν ως προκλήσεις. 
Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα μοιράζονται κοινά συμφέροντα σε σχέση με την Τουρκία και εκτιμάμε τις προσπάθειες που κατέβαλλε ο Κ. Μητσοτάκης για να διατηρήσει ανοικτές τις γραμμές επικοινωνίας με την Άγκυρα.
Ο O' Brien, που θεωρείται από τους στενότερους συνεργάτες του αμερικανού προέδρου, καθώς διαμορφώνει μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Mike Pompeo την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Trump, χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε πως "ο πρόεδρος Trump διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις τόσο με την Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και με τον Tayyip Erdogan" ξεκαθαρίζοντας ουσιαστικά ότι οι ΗΠΑ δεν στοχεύουν να λάβουν ξεκάθαρη στάση υπέρ των ελληνικών θέσεων αν και όπως αναγνώρισε και ο πρόεδρος Trump, "οι σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας είναι στο καλύτερο σημείο που υπήρξαν ποτέ".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης