Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κικίλιας: Πρωτοβάθμιες δομές Yγείας με ΣΔΙΤ, μάνατζερ και 24ωρη λειτουργία

Κικίλιας: Πρωτοβάθμιες δομές Yγείας με ΣΔΙΤ, μάνατζερ και 24ωρη λειτουργία
O B. Κικίλιας προαναγγέλλει την αναδιάρθρωση του ΕΟΠΥΥ με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τον Φεβρουάριο
Τη λειτουργία Κέντρων Υγείας, ΤΟΜΥ και άλλων πρωτοβάθμιων δομών υγείας, όλο το 24ώρο, 7 ημέρες την εβδομάδα και τη χρήση ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου με Ιδιωτικό Τομέα) στην Πρωτοβάθμια Υγεία, προαναγγέλλει ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.
Όπως αναφέρει ο κ. Κικίλιας «Κέντρα Υγείας, ΠΕΔΥ, ΤΟΜΥ και όλες οι πρωτοβάθμιες δομές θα συνδεθούν σε ένα δίκτυο πρωτοβάθμιας υγείας που θα αποσυμφορήσει τα νοσοκομεία και θα διευκολύνει τους πολίτες. Αυτές τις δομές θα τις διοικεί manager και θα λειτουργούν 24/7 με τη λογική του group practice.
Θα συμβάλλονται γιατροί του Δημοσίου, αλλά και ιδιώτες και με αυτόν τον τρόπο θα έχει κανείς τη δυνατότητα να βρίσκει εκεί τον γιατρό της εμπιστοσύνης του.
Οι ΣΔΙΤ είναι ένα εργαλείο που βεβαίως θα χρησιμοποιηθεί και στην πρωτοβάθμια, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε μονάδας».
Για τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) ο υπουργός εξηγεί ότι θα αφορούν στην κτιριακή αναβάθμιση, το management, την αγορά μηχανημάτων και υπηρεσιών, τη λειτουργία των νοσοκομείων.
«Το μοντέλο της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα χρησιμοποιείται ευρέως σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και της Β. Αμερικής.
Δεν είναι κάτι αδοκίμαστο.
Έχει δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα και σας διαβεβαιώνω ότι θα αναβαθμίσει τις υπηρεσίες Υγείας προς όφελος των ασθενών.
Θα είναι μια μεταρρύθμιση-σταθμός για το ΕΣΥ», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.
Ακόμη, ο κ. Κικίλιας  προαναγγέλλει την αναδιάρθρωση του ΕΟΠΥΥ με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τον Φεβρουάριο, στο οποίο θα προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η επέκταση της λειτουργίας ηλεκτρονικού συστήματος ραντεβού και σε άλλες κατηγορίες ασθενών, πέραν των καρκινοπαθών.
Επιπλέον, δηλώνει ότι  σταδιακά θα μεταφέρονται πόροι από την περίθαλψη στην πρόληψη, αρχής γενομένης από οριζόντιες δωρεάν μαστογραφίες για τις γυναίκες από 39 ετών και πάνω.
Σημειώνει ακόμη ότι θα τονωθεί το ΕΣΥ με επιμελητές β’, θα ξαναδοθούν κίνητρα ώστε νέοι γιατροί και ειδικευόμενοι να μείνουν στον τόπο τους, ενώ παράλληλα μελετώνται μετακινήσεις κλινικών από ένα νοσοκομείο σε άλλο.
Ο κ. Κικίλαις υπογραμμίζει ότι «η καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου είναι μια μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης και προσωπικό όραμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη».
Ερωτηθείς για την επιλογής της  Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για τη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας, αφού σημειώνει πως  «είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για την πολιτική μας Ιστορία το ότι για πρώτη φορά θα έχουμε αρχηγό κράτους μια γυναίκα και μάλιστα με πρόταση του λεγόμενου συντηρητικού κόμματος», υπογραμμίζει ότι «η κ. Σακελλαροπούλου δεν είναι πολιτικό πρόσωπο, προέρχεται από τον χώρο της Δικαιοσύνης.
Προσωπικά με ευχαριστεί αυτό, γιατί σε μία εποχή που βάλλεται η Δικαιοσύνη είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ένα τέτοιο πρόσωπο, το οποίο δεν πολώνει ούτε δημιουργεί κομματικές αντιπαραθέσεις».
Συμπληρώνει πως θεωρεί πολύ σημαντικό ότι η ίδια έχει ασχοληθεί αναλυτικά και θεσμικά με περιβαλλοντικά θέματα.
Τέλος, κληθείς να απαντήσει εάν θεωρεί ότι ο κίνδυνος για ένα θερμό επεισόδιο ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα έχει εκλείψει, ο κ. Κικίλιας αναφέρει πως «η  Τουρκία είναι μια ασταθής χώρα σε μια περιοχή με πολλές προκλήσεις και κινδύνους.
Η κυβέρνησή μας κι ο ίδιος ο πρωθυπουργός προσωπικά έχουμε στείλει καθαρά και σαφή μηνύματα για τις προθέσεις μας αλλά και για τα όριά μας.
Τόσο μέσα στην Ε.Ε. όσο και σε συνεργασία με φιλικές προς εμάς χώρες στη ΝΑ. λεκάνη της Μεσογείου επιδιώκουμε να παγιωθεί σταθερότητα στην περιοχή.
Η Τουρκία επιδιώκει το ακριβώς αντίθετο, καθώς θεωρεί ότι κερδίζει έδαφος με αυτόν τον τρόπο στη διπλωματική σκακιέρα.
Είναι μια κοντόφθαλμη επιλογή που στις επόμενες κινήσεις θα φανεί ότι την οδηγεί σε αδιέξοδο».
«Σε κάθε περίπτωση εμείς στηρίζουμε και ενδυναμώνουμε συνεχώς τις Ενοπλες Δυνάμεις μας, που υπερασπίζονται καθημερινά την εθνική μας ανεξαρτησία και την εδαφική μας ακεραιότητα.
Προφανώς, θα υπερασπιστούμε με κάθε μέσο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», καταλήγει ο κ. Κικίλιας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης