Τελευταία Νέα
Διεθνή

Maas: Η απουσία της Ελλάδας από τη Διάσκεψη για τη Λιβύη δεν προέκυψε από πιέσεις Erdogan

Maas: Η απουσία της Ελλάδας από τη Διάσκεψη για τη Λιβύη δεν προέκυψε από πιέσεις Erdogan
Η ΕΕ είναι προσδεμένη στη διαδικασία και όλα τα κράτη-μέλη της ενδιαφέρονται για την ειρήνη στη Λιβύη και υποστηρίζουν τη Διάσκεψη
Να κατευνάσει τα πνεύματα λίγο πριν από τη Σύνοδο για τη Λιβύη στο Βερολίνο επιχείρησε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Haiko Maas ο οποίος αρνήθηκε ότι η Γερμανία υποχώρησε στις πιέσεις Erdogan και δεν προσκάλεσε την Ελλάδα στη Διάσκεψη του Βερολίνου.
Σε συνέντευξη του στη γερμανική Bild am Sonntag ο γερμανός ΥΠΕΞ τόνισε πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι προσδεμένη στη διαδικασία. Και είμαι πολύ σίγουρος ότι όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. ενδιαφέρονται για την ειρήνη στη Λιβύη και ως εκ τούτου υποστηρίζουν τη Διάσκεψη».
Αναφερόμενος στις προοπτικές της σημερινής Διάσκεψης στο Βερολίνο, ο Maas εκφράζει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «κατορθώσαμε να συγκεντρωθούν όλοι σε ένα τραπέζι» και επισημαίνει ότι αυτό αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου να καταλήξουμε σε δεσμευτικές συμφωνίες.
 «Η Διάσκεψη μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για ειρήνη στη Λιβύη», αναφέρει χαρακτηριστικά και προειδοποιεί για τον κίνδυνο η Λιβύη να εξελιχθεί σε «νέα Συρία», αλλά και για την ανάγκη να υπάρχουν στην χώρα λειτουργικές κρατικές δομές, προκειμένου να σταματήσει και η δράση διακινητών μεταναστών και προσφύγων προς την Ευρώπη.
Σε ότι αφορά το κοίτασμα φυσικού αερίου ο γερμανός ΥΠΕΞ ξεκαθαρίζει ότι «δεν διαδραματίζει κανένα ρόλο στη Διάσκεψή μας, η οποία αποτελεί μια πολιτική διαδικασία για την Λιβύη», ενώ αναφερόμενος στα μνημόνια που έχει υπογράψει η Τουρκία με την Λιβύη καλεί όλους «να βγάλουν από το μυαλό τους τα συμφέροντά τους για το κοίτασμα φυσικού αερίου όσο μαίνεται ο εμφύλιος».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης