Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με κυρώσεις προειδοποιεί η ΕΕ την Τουρκία για τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Με κυρώσεις προειδοποιεί η ΕΕ την Τουρκία για τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ
«Όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας οφείλουν να απέχουν από οποιεσδήποτε ενέργειες υπονομεύουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα», αναφέρει η ΕΕ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε την Τουρκία εναντίον οποιασδήποτε παράνομης γεώτρησης για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα εντός των υδάτων της Κύπρου, πριν από τη σημερινή έναρξη της διεθνούς διάσκεψης του Βερολίνου για την ειρήνευση της Λιβύης.
«Όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας οφείλουν να απέχουν από οποιεσδήποτε ενέργειες υπονομεύουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα», υπενθύμισε ο εκπρόσωπος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Josep Borrell.
«Η πρόθεση της Τουρκίας να ξεκινήσει νέες δραστηριότητες εξερεύνησης και γεώτρησης στην ευρύτερη περιοχή κινείται δυστυχώς προς την αντίθετη κατεύθυνση», ανέφερε εκφράζοντας τη λύπη του γι' αυτό.
Η ΕΕ είναι σε θέση να αποφασίσει στοχευμένες κυρώσεις εναντίον «των προσώπων ή των οντοτήτων που είναι υπεύθυνα για μη εγκεκριμένες δραστηριότητες γεώτρησης για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο ή που εμπλέκονται σ' αυτές τις δραστηριότητες».
Ένας κατάλογος ετοιμάζεται και μπορεί να συζητηθεί στη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τη Δευτέρα (20/1), στις Βρυξέλλες.
Οι κυρώσεις θα αφορούν απαγόρευση εισόδου στο έδαφος της ΕΕ και πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων. Επιπλέον θα απαγορευθεί ο δανεισμός κεφαλαίων σε πρόσωπα και σε οντότητες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο.
Ο Tούρκος πρόεδρος Tayyip Erdogan από το Βερολίνο απέρριψε τα «τελεσίγραφα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Υπενθύμισε πως η Τουρκία φιλοξενεί περίπου τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες, στην πλειονότητά τους Σύρους, και πως θα μπορούσε να τους ανοίξει τις πύλες προς την Ευρώπη.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης