Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η Τουρκία επιτίθεται στην ΕΕ και ξεκινά νέες γεωτρήσεις στην Κύπρο

tags :
Reuters: Η Τουρκία επιτίθεται στην ΕΕ και ξεκινά νέες γεωτρήσεις στην Κύπρο
Νέος κύκλος αντιπαράθεσης της Τουρκίας με την ΕΕ για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ
Η Τουρκία ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να τερματίσει την αποκαλούμενη «προκατάληψη  ενάντια των Τουρκοκυπρίων» και υπεραμύνεται του νέου κύκλου γεωτρήσεων που ξεκινά στην Κύπρο, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters.
Η Τουρκία ξεκίνησε γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Κύπρο το 2018, παρά τις προειδοποιήσεις της ΕΕ, προκαλώντας εντάσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο.
Σε μία τέτοια κίνηση, ο υπουργός Ενέργειας Fatih Donmez  δήλωσε την Παρασκευή στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ότι το τουρκικό σκάφος Yavuz ξεκίνησε για την Κύπρο, προκαλώντας προειδοποιητικά σχόλια της ΕΕ.
«Η ΕΕ έχει παραμείνει σιωπηρή από το 2003 μέχρι τον σφετερισμό των δικαιωμάτων της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο», τόνισε σε γραπτή δήλωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Hami Aksoy.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει καταρχάς να τερματίσει αυτές τις πολιτικές με το πρόσχημα της αλληλεγγύης στα κράτη - μέλη, που απέχουν πολύ από την πραγματικότητα, προκαταλαμβάνουν και υποδηλώνουν μία τακτική δύο μέτρων και δύο σταθμών» σημείωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Απαντώντας στην ανακοίνωση νέων γεωτρήσεων, ο εκπρόσωπος  Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Peter Stano δήλωσε ότι χρειάζονται συγκεκριμένα βήματα για να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον που να ευνοεί τον διάλογο.
«Η πρόθεση της Τουρκίας να ξεκινήσει περαιτέρω δραστηριότητες εξερεύνησης και γεώτρησης στην ευρύτερη περιοχή κινείται δυστυχώς, προς την αντίθετη κατεύθυνση», δήλωσε ο Stano.
Ο Aksoy είπε ότι το πλοίο Yavuz κατευθύνεται προς τη νότια Κύπρο σε μια περιοχή για την οποία οι τουρκοκυπριακές αρχές χορήγησαν άδεια εξερεύνησης σε μια τουρκική εταιρεία το 2011. Η Κυπριακή Δημοκρατία ανακάλυψε κοίτασμα το 2011 αλλά βρισκόταν σε διαμάχη με την Τουρκία για τις θαλάσσιες ζώνες γύρω από το νησί, όπου χορήγησε άδειες σε πολυεθνικές εταιρείες για έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η Τουρκία, η οποία δεν διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με την Κυπριακή κυβέρνηση, ισχυρίζεται ότι ορισμένες περιοχές στις οποίες η Λευκωσία έχει χορηγήσει άδειες, είτε βρίσκονται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα είτε σε περιοχές όπου το αποσχισμένο τουρκοκυπριακό κράτος έχει δικαιώματα πάνω σε οποιαδήποτε ευρήματα, αναφέρει το Reuters.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης