Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Haftar σταμάτησε την παραγωγή πετρελαίου και έκλεισε τα λιμάνια εν μέσω Διάσκεψης

Ο Haftar σταμάτησε την παραγωγή πετρελαίου και έκλεισε τα λιμάνια εν μέσω Διάσκεψης
Η δύναμη φύλαξης των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων επιβεβαίωσε ότι όλες οι εξαγωγές που υπολογίζονται σε 1,3 εκατ βαρέλια την ημέρα έχουν ανασταλεί
Την διακοπή ολόκληρης της παραγωγής πετρελαίου της Λιβύης ανακοίνωσε την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, ο αρχηγός μιας Οργάνωσης που αντιπροσωπεύει φυλές της νότιας Λιβύης.
Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση την οποία επιβεβαιώνει και ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός του Στρατάρχη Haftar,  έκλεισε τα νότια πετρελαϊκά κοιτάσματα Ελ Σαράρα και Ελ Φιλ, λίγες ημέρες μετά την αναστολή κατά 50% της παραγωγής πετρελαίου της χώρας σε μια προσπάθεια να ασκήσουν ακόμη μεγαλύτερη πίεση στις συνομιλίες.
Ο ηγέτης της οργάνωσης "Οργή του Φεζάν",  Bashir al Seih, δήλωσε πως η οργάνωσή του έκλεισε τα δύο πετρελαϊκά κοιτάσματα, ενώ πηγή προσκείμενη στη δημόσια λιβυκή Εθνική Επιχείρηση Πετρελαίου (ΕΕΠ) δήλωσε ότι ο Στρατός του Haftar που φυλάσσει τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην ανατολική Λιβύη διέταξε να κλείσουν τα λιμάνια από όπου εξάγεται αργό.
Η δύναμη φύλαξης των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων επιβεβαίωσε ότι όλες οι εξαγωγές έχουν ανασταλεί. Μία ημέρα πριν κλείσουν τα λιμάνια, υπολογιζόταν ότι εξάγονταν 1,3 εκατομμύριο βαρέλια αργού την ημέρα.
Αναλυτές επισημαίνουν ότι το κλείσιμο των λιμένων από τα οποία εξάγεται αργό δεν θα ήταν εφικτό εάν δεν είχε την ευλογία του Λιβυκού Εθνικού Στρατού του Haftar.
Οι δυνάμεις του στρατάρχη Haftar δεν δείχνουν ιδιαίτερη ανοχή έναντι οποιασδήποτε εκδήλωσης διαφωνίας, σύμφωνα με οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Φυλές που έχουν συμμαχήσει με τον Haftar κατηγορούν την κυβέρνηση στην Τρίπολη ότι χρησιμοποιεί τα έσοδα από το πετρέλαιο για να πληρώνει ξένους μαχητές.
Η Τουρκία, που έχει αναπτύξει στελέχη των ένοπλων δυνάμεών της στη Λιβύη, φέρεται επίσης να έχει μεταφέρει μαχητές που συμμετείχαν στον εμφύλιο στη Συρία στη δυτική Λιβύη για να βοηθήσουν την κυβέρνηση Sarraj να αποκρούσει την επίθεση των δυνάμεων του στρατάρχη.
Η κίνηση αυτή της Άγκυρας φέρεται να αναίρεσε πρόσφατα κέρδη επί του πεδίου στα μέτωπα νότια της Τρίπολης, εν μέρει χάρη σε ρώσους μισθοφόρους και τα οπλισμένα UAVs που προμήθευσαν στον Haftar τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αποκαθιστώντας το αδιέξοδο στα μέτωπα.
Το κλείσιμο των λιμανιών αυξάνει την ένταση ενόψει της αυριανής συνόδου του Βερολίνου στην οποία αναμένεται να πάρουν μέρος ο Haftar, ο οποίος συνδέεται με την παράλληλη κυβέρνηση στο Τομπρούκ, ο Sarraj, ξένες δυνάμεις που τους υποστηρίζουν και αρκετές δυτικές κυβερνήσεις.
Η Εθνική Επιχείρηση Πετρελαίου είχε προειδοποιήσει νωρίτερα χθες εναντίον του κλεισίματος των τερματικών σταθμών στην ανατολική Λιβύη, καθώς το αργό είναι η βασική πηγή προσόδων της λιβυκής οικονομίας και «δεν πρέπει να παίζεται σαν χαρτί σε πολιτικές διαπραγματεύσεις», όπως τόνισε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε ο πρόεδρος της.
Η Επιχείρηση Πετρελαίου της Λιβύης έχει την έδρα της στην Τρίπολη και καταβάλλει συνειδητή προσπάθεια να μένει στο περιθώριο των εχθροπραξιών, αλλά αντιμετωπίζει εντεινόμενη πίεση από τον Haftar, που πλέον κατέχει τα περισσότερα λιμάνια της χώρας.
Η ΕΕΠ διοχετεύει τα έσοδά της από τις πωλήσεις αργού και φυσικού αερίου στην κεντρική τράπεζα, η οποία συνεργάζεται κυρίως με την κυβέρνηση στην Τρίπολη, αλλά καταβάλλει επίσης τη μισθοδοσία μέρους των δημοσίων υπαλλήλων στο ανατολικό τμήμα της Λιβύης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης