Τελευταία Νέα
Οικονομία

Με πρόταση για 2,75% του ΑΕΠ και από το… 2022 στις διαπραγματεύσεις οι θεσμοί για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα

tags :
Με πρόταση για 2,75% του ΑΕΠ και από το… 2022 στις διαπραγματεύσεις οι θεσμοί για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα
Οι θεσμοί συμβουλεύουν την Αθήνα να έρθει με μικρό καλάθι στις διαπραγματεύσεις για την 5η αξιολόγηση
Στη μάχη της 5ης αξιολόγησης ρίχνεται από αύριο η κυβέρνηση, προετοιμαζόμενη παράλληλα για τη μητέρα των μαχών που συνδέεται με τα πρωτογενή πλεόνασμα.
Το οικονομικό επιτελείο θα προσέλθει σ' αυτήν με σκοπό να πετύχει το μεγαλύτερο δυνατό κούρεμα στους στόχους που θα υπηρετεί από το 2021 και μετά, έτσι ώστε να εξασφαλίσει περισσότερο δημοσιονομικό χώρο για φορολογικές ελαφρύνσεις.
Οι θεσμοί, από την πλευρά τους, συμβουλεύουν την Αθήνα να έρθει με μικρό καλάθι σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, διότι οι πρώτες κόκκινες γραμμές έχουν σχεδόν οριοθετηθεί και είναι εξαιρετικά δύσκολο να παραβιαστούν.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, Βρυξέλλες, Λουξεμβούργο και Φρανκφούρτη φαίνεται να συμφωνούν για τοποθέτηση του πήχη των πλεονασμάτων στην περιοχή του 2,75% του ΑΕΠ σε πρώτη φάση από 3,5% του ΑΕΠ που προβλέπει το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας ώς το 2022.
Η ελάφρυνση δηλαδή δεν θα είναι κατά μια ποσοστιαία μονάδα στο 2,5% του ΑΕΠ με βάση το σενάριο που επιδιώκει η ελληνική πλευρά, αλλά κατά 0,75% του ΑΕΠ, και ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται για παροχές ανέρχεται σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ.
Ωστόσο ο χρόνος εφαρμογής αυτής της απόφασης δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει και συνεχίζει να αποτελεί γκρίζα ζώνη για τους θεσμούς, καθώς  πληθαίνουν οι ευρωπαϊκές φωνές που υποστηρίζουν ότι η Αθήνα θα πρέπει να κάνει υπομονή ώς το τέλος του 2021, και μετά να ανοίξει το θέμα, παραμένοντας προσηλωμένη στις δεσμεύσεις που έχει ήδη αναλάβει.
Η τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα έχει κόψει τη φόρα στην κυβέρνηση που έχει επενδύσει στη μείωση της λιτότητας και κινδυνεύει τώρα να βρεθεί ανακόλουθη με τα όσα έχει πει δημοσίως για τα πλεονάσματα και τις προσδοκίες που έχει καλλιεργήσει στους πολίτες για την αρχή μιας νέας εποχής.
Ετσι θέλει πάση θυσία να συντάξει το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για την περίοδο 2021-2024 τοποθετώντας τον πήχη του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα χαμηλότερα από το σημερινό ασφυκτικό όριο του 3,5% του ΑΕΠ, που είναι συνδεδεμένο με τη λιτότητα και τη δεραγχή εποπτεία της Ελλάδας από τα μνημόνια.
Αυτό το νόημα έχει άλλωστε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, που θεωρείται πρόσωπο-κλειδί για το συγκεκριμένο θέμα.
Η συνάντηση των δύο ανδρών θα γίνει στο περιθώριο του σημερινού Eurogroup (σ.σ. η Ελλάδα δεν είναι στην επίσημη ατζέντα της συνεδρίασης) και το ενδιαφέρον που συγκεντρώνει είναι εξαιρετικά μεγάλο. Κατ' ιδίαν συναντήσεις θα έχει επίσης ο Ελληνας υπουργός με τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι, στον οποίο ο κ. Σταϊκούρας θα ξεδιπλώσει το σχέδιο με τα ελληνικά επιχειρήματα για τα πλεονάσματα, αλλά και με τον Κύπριο ομόλογό του, Κωνσταντίνο Πετρίδη.
Επιστρέφοντας από το Eurogroup o κ. Σταϊκούρας θα μπει στα βαθιά νερά της 5ης αξιολόγησης, η οποία δεν συνδέεται με εκταμίευση χρημάτων από τα ελληνικά ομόλογα (SMPs και ANFAs), αλλά θα προετοιμάσει τις αποφάσεις για την χρήση των κεφαλαίων αυτών για αναπτυξιακούς σκοπούς.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης