Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στο Τόκιο στις 24-25/1 ο Γ.Θωμάς - Ιαπωνικό ενδιαφέρον για ΔΕΔΔΗΕ και συμπράξεις με ΔΕΗ στις ΑΠΕ

tags :
Στο Τόκιο στις 24-25/1 ο Γ.Θωμάς - Ιαπωνικό ενδιαφέρον για ΔΕΔΔΗΕ και συμπράξεις με ΔΕΗ στις ΑΠΕ
Για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, όπως είχε γράψει το WorldEnergyNews, στα τέλη Νοεμβρίου είχαν βρεθεί στην Αθήνα στελέχη της TEPCO Power Grid
Σειρά επαφών για την προοπτική ιαπωνικών επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας στη χώρα μας, θα έχει ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, την οποία θα επισκεφθεί το διήμερο 24-25 Ιανουαρίου.
Ο κ. Θωμάς θα βρεθεί στην Ιαπωνία μαζί με τους υφυπ. Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία, Κ.Φραγκογιάννη, και τον υφυπ. Ανάπτυξης Γ.Τσακίρη. Στο πλαίσιο των συναντήσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υφυπουργός Ενέργειας θα συναντηθεί με στελέχη των εταιρειών Mitsubishi και Hitachi, οι οποίες έχουν ήδη παρουσία στην Ελλάδα, αλλά και με την εταιρεία Jemco (Mitsubishi Materials Electronic Chemicals), θυγατρική του ιαπωνικού κολοσσού.

Ποιά είναι η ΤEPCO Power Grid

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο των εν λόγω συναντήσεων βρίσκεται το ιαπωνικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στις ΑΠΕ στη χώρα μας – και ειδικότερα μέσω συμπράξεων με τη ΔΕΗ. Όπως είναι γνωστό, η ελληνική επιχείρηση σχεδιάζει να ενισχύσει σημαντικά το «πράσινο» χαρτοφυλάκιό της τα επόμενα χρόνια, αυξάνοντας τη συνολική ισχύ τους πάνω από 1 GW έως το 2024.
Σε αυτό το πλαίσιο, σχεδιάζει ένα μέρος των νέων έργων να πραγματοποιηθεί σε συμπράξεις με τρίτες εταιρείες. Κάτι που φαίνεται πως έχει μπει στο «κάδρο» ενεργειακών επιχειρήσεων από τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, οι οποίες αναζητούν ευκαιρίες για επέκταση των διεθνών τους δραστηριοτήτων σε «πράσινες» επενδύσεις.
Παράλληλα, ο κ. Θωμάς θα συναντηθεί με εκπροσώπους της ΤEPCO Power Grid, διαχειριστή δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιαπωνία, η οποία ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στη διεκδίκηση του μειοψηφικού μετοχικού μεριδίου του ΔΕΔΔΗΕ (49%) που πρόκειται να εκχωρηθεί. Μάλιστα, όπως είχε γράψει το WorldEnergyNews, για τον σκοπό αυτό στελέχη της ιαπωνικής εταιρείας είχαν επισκεφθεί τη χώρα μας στα τέλη Νοεμβρίου, πραγματοποιώντας συναντήσεις με το ΥΠΕΝ όσο και με τη ΔΕΗ.
Η TEPCO Power Grid διαχειρίζεται τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής στο γεωγραφικό διαμέρισμα Καντό. Είναι υπεύθυνη για την μεταφορά και διανομής του 1/3 της ενέργειας που καταναλώνεται στην Ιαπωνία, ενώ οι υποδομές της θεωρούνται από τις πλέον αξιόπιστες παγκοσμίως.

Οι στόχοι της

Με στόχο τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό τους, στοχεύει έως το τέλος του 2020 να εγκαταστήσει σε όλες τις παροχές (29 εκατ.) «έξυπνους» μετρητές, επιταχύνοντας κατά 3 χρόνια την ολοκλήρωση του σχετικού προγράμματος. Επίσης αναπτύσσει και εφαρμόζει τεχνολογίες «έξυπνου» δικτύου, ενώ έχει ξεκινήσει να προσφέρει υπηρεσίες smart home σε οικιακούς καταναλωτές.
Στόχος των συναντήσεων του Νοεμβρίου στην Αθήνα ήταν να διαμορφώσει η ιαπωνική εταιρεία πιο σαφή εικόνα για τον ΔΕΔΔΗΕ, αλλά και για τη «φόρμουλα» ιδιωτικοποίησης που θα ακολουθηθεί. Από τις συναντήσεις, είχε διαφανεί η πρόθεσή της να συμμετάσχει στη διαδικασία, διαβλέποντας ως κίνητρα τόσο τον επικείμενο ψηφιακό μετασχηματισμό του εγχώριου δικτύου διανομής, όσο και το σχέδιο για την εγκατάσταση «έξυπνων» μετρητών στο σύνολο των παροχών χαμηλής τάσης στην Ελλάδα.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης