Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Beta ΑΧΕΠΕΥ: Η τάση παραμένει ανοδική τόσο σε βραχυχρόνιο όσο και σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο

tags :
Beta ΑΧΕΠΕΥ: Η τάση παραμένει ανοδική τόσο σε βραχυχρόνιο όσο και σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο
Η ανέλιξη προς την πρώτη βραχυπρόθεσμη αντίσταση των 950 μονάδων θα χρειαστεί κάτι παραπάνω από την ενεργοποίηση του ενδιαφέροντος προς το τέλος των συνεδριάσεων
Στάση «θετικής» αναμονής έδειξε η εγχώρια Αγορά την εβδομάδα που πέρασε καθώς δεν έχει το δυναμισμό να κατακτήσει νέα επίπεδα και οι εμπλεκόμενοι κάνουν περισσότερο συντήρηση δυνάμεων μέχρι το επόμενο «μεγάλο» νέο.
Επί του παρόντος οι αποτιμήσεις φαίνονται γεμάτες με βάση τα όσα είναι ήδη γνωστά και ενδεχομένως η επενδυτική κοινότητα να επιθυμούσε ένα τσεκάρισμα των προσδοκιών με την πραγματικότητα.
Αυτό θα συμβεί με την ανακοίνωση των πρώτων ετήσιων αποτελεσμάτων τα οποία δεν αναμένεται να ξεκινήσουν πριν τα μέσα Φεβρουαρίου (13/2 Coca Cola HBC).
Από το μέτωπο των εταιρικών πράξεων και των εξαγορών τα νέα επίσης δεν βοηθούν στο να υπάρξει κάποια καταλυτική εξέλιξη.
Η Αγορά παίρνει δυνάμεις κυρίως από το εξωτερικό και από ένα περιορισμένο αλλά σταθερά επιλεκτικό ενδιαφέρον που εστιάζει μερίσματα και τις πρώτες ενδείξεις από το τζίρο της χρονιάς που πέρασε (Aegean, ΟΛΠ, Παπουτσάνης κλπ).
Έως το τέλος Ιανουαρίου πάντως μια σειρά από ενέργειες και αποφάσεις που σχετίζονται είτε με τις αποκρατικοποιήσεις είτε με τον τραπεζικό κλάδο αναμένεται να δώσει περισσότερα κίνητρα για μια πιο δυναμική κίνηση.
Σε τεχνικό επίπεδο ο Γενικός Δείκτης έχει συμπληρώσει 14 συνεδριάσεις πάνω από τις 900 μονάδες και δείχνει να έχει δέσει τις τιμές των υψηλών 5ετίας με την αργή μεν αλλά πλαγιοναδική κίνηση δε που είναι σε εξέλιξη.
Οι μέσοι ημερήσιοι τζίροι είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα (88,6 εκατ. ευρώ – 61 εκατ. ευρώ χωρίς πακέτα) και παρέχουν την απαραίτητη μάζα για την συνέχιση του κυκλικού ενδιαφέροντος.
Ωστόσο, η ανέλιξη προς την πρώτη βραχυπρόθεσμη αντίσταση των 950 μονάδων θα χρειαστεί κάτι παραπάνω από την ενεργοποίηση του ενδιαφέροντος προς το τέλος των συνεδριάσεων καθώς ο βαθμός δυσκολίας κατάκτησης νέων επιπέδων γίνεται πιο απαιτητικός.
Η τάση παραμένει ανοδική τόσο σε βραχυχρόνιο όσο και σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο ενώ οι ταλαντωτές διατηρούν ακόμα ένα ικανοποιητικό περιθώριο έως τις υπερτιμημένες ζώνες που ενδεχομένως να λειτουργούσαν ως μια αφορμή για μια ήπια κατοχύρωση κερδών.
Η ζώνη αυτή συμπίπτει με τις 950 μονάδες και θέτει πλέον ισχυρότερες προϋποθέσεις για την κατάληψη του εν λόγω επιπέδου.
Την ερχόμενη Παρασκευή ανοίγει την αυλαία των πιστοληπτικών αξιολογήσεων της Ελλάδας για το 2020 καθώς είναι προγραμματισμένη η πρώτη ανακοίνωση από την Fitch (BB- σταθερή προοπτική για το αξιόχρεο της χώρας.
Από την Δευτέρα έως και την Παρασκευή θα τρέξει η περίοδος υπολογισμού της μέσης σταθμισμένης τιμής των μετοχών του ΟΠΑΠ για τους μετόχους που επιθυμούν να πάρουν μετοχές αντί μερίσματος.
Την Τρίτη 21 Ιανουαρίου οι μέτοχοι της Jumbo καλούνται σε έκτακτη Γενική Συνέλευση να εγκρίνουν την διανομή μικτού μερίσματος 0,282 ευρώ ανά μετοχή εκ των οποίων τα 0,22 θα διανεμηθούν στους μετόχους ως προμέρισμα και το υπόλοιπο μετά την έγκριση των αποτελεσμάτων στην τακτική Γενική Συνέλευση την Άνοιξη.
H αποκοπή του μερίσματος θα γίνει την επομένη της συνέλευσης στις 22 Ιανουαρίου. Στις 22 Ιανουαρίου θα λάβει χώρα η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με το επικρατέστερο σενάριο να θέλει την εκλογή της προτεινόμενης από την ΝΔ κ. Σακελλαροπούλου με 266 ψήφους.
Τέλος, επισημαίνεται ότι την Δευτέρα οι αγορές στην Αμερική θα παραμείνουν κλειστές λόγω εθνικής εορτής (Martin Luther King day).

www.bankingnews.gr 


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης