Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Αμέσως μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Επιλεκτικές κινήσεις με ανοδικές διαθέσεις

tags :
Αμέσως μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Επιλεκτικές κινήσεις με ανοδικές διαθέσεις
ΑΓΟΡΑ: Θα είναι κλειστές λόγω αργίας οι αγορές στις ΗΠΑ και οι αναλυτές περιμένουν χαμηλό τζίρο για τη σημερινή συνεδρίαση. Με διαθέσεις συσσώρευσης ξεκίνησε η αγορά κι χωρίς κάποια μετοχή από την υψηλή κεφαλαιοποίηση τουλάχιστον να ξεχωρίζει. Ένα πακέτο στη Jumbo αυξάνει το τζίρο κατά 3,7 εκατ. ευρώ.

Η Μυτιληναίος έχοντας κόψει από τη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής τα 10 ευρώ προσπαθεί να απομακρυνθεί και να κινηθεί υψηλότερα. Ξεχωρίζει και λόγω όγκου στο ξεκίνημα αφού σε 5 λεπτά έχει κάνει 35 χιλ. τεμάχια. Λίγο υψηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο κινούνται οι τραπεζικές μετοχές.

ΟΠΑΠ: Ξεκινάει η περίοδος όπου θα υπολογιστεί η τιμή για να επανεπενδύσουν όσοι θέλουν το μέρισμα των 0,95 ευρώ (καθαρό) που έκοψε η μετοχή. Είμαστε υπέρ της επανεπένδυσης έχοντας στη σκέψη μας ότι έτσι θα αποφύγει να αυξήσει την αύξηση του δανεισμού σε σύγκριση με το πόσα θα χρειαζόταν αν δε δινόταν η σχετική δυνατότητα στους επενδυτές.

AUTOHELLAS: Στα πρώτα λεπτά ο όγκος πήγε στις 110 χιλ. τεμάχια. Κάποια γυρίσματα μας φάνηκε ότι έγιναν. Υψηλό στα 8 ευρώ και χαμηλό στα 7,86 ευρώ. Η αποτίμηση στα 390 εκατ. ευρώ.

ΚΑΡΑΤΖΗΣ: Πριν από μερικές εβδομάδες είχαμε γράψει ότι μία κρητική εταιρεία σχεδίαζε την έξοδό της από το ΧΑ. Εννοούσαμε τη συγκεκριμένη και σήμερα έχουμε αναλυτικό ρεπορτάζ καθώς πληθαίνουν οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι όλα είναι σχεδόν έτοιμα. Θα έχει αρκετό ενδιαφέρον γιατί στο μετοχολόγιο υπάρχουν μακροπρόθεσμοι επενδυτές που γνωρίζουν καλά την αξία του ομίλου.

Η μετοχή είναι σε πολυετή υψηλά αλλά όχι πάνω από την τιμή εισαγωγής της. Η αξία των περιουσιακών στοιχείων είναι υψηλότερη και να μην ξεχνάμε πως ο όμιλος με τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων που έχει κάνει είναι ουσιαστικά αδάνειστος. Οι επενδυτές κυνηγάνε μετοχές με υψηλό δανεισμό και προοπτικές ανάπτυξης. Φανταστείτε να σήκωνε δάνεια αυτός ο όμιλος για νέες επενδύσεις που θα έφτανε…

Εξαιρετικές οι ταμειακές ροές του, πολύ καλές δραστηριότητες σε βιομηχανία, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τουρισμό. Η μετοχή ξεκίνησε με νέα ανοδική κίνηση γράφοντας τιμή στα 9 ευρώ με αποτίμηση 132,1 εκατ. ευρώ.

IDEAL (απάντηση): Συμφωνούμε πως εντοπίζουμε αξία με βάση την αποτίμηση στο ταμπλό των 8,9 εκατ. ευρώ και την καθαρή θέση των 13,5 εκατ. ευρώ συν αρκετά ακόμα. Ο όμιλος έχει μηδενικές τραπεζικές υποχρεώσεις και ταμειακά διαθέσιμα 4,4 εκατ. ευρώ. Επιπλέον στο εξάμηνο υπήρχαν αποθέματα 2 εκατ. ευρώ και απαιτήσεις 9,1 εκατ. ευρώ. Οι συνολικές υποχρεώσεις προς τρίτους και μισθώσεις ήταν μόλις 5 εκατ. ευρώ, τα οποία υπερκαλύπτονται από ταμείο και απαιτήσεις.

Στο εξάμηνο είχαν αυξηθεί σημαντικά οι πωλήσεις, αλλά το μικτό κέρδος μειώθηκε οριακά. Παρά την αύξηση όμως των πωλήσεων στα 10,1 εκατ. ευρώ από 8,7 εκατ. ευρώ τα EBITDA είναι πολύ μικρά και ο όμιλος γύρισε σε ζημιά 234 χιλ. ευρώ από κέρδη 195 χιλ. ευρώ. Θα μπορούσε η κερδοφορία να βελτιωμένη αν τα μέλη της διοίκησης και τα διευθυντικά στελέχη δεν είχαν αμοιβές 417 χιλ. ευρώ στο εξάμηνο, αλλά μικρότερες.

MIG: Πωλήσεις από insiders, την ώρα που κάποιοι θεωρούν ότι η μετοχή μπορεί να καταγράψει σημαντική άνοδο λόγω των κινήσεων που ετοιμάζει η Τράπεζα Πειραιώς. Κοιτώντας τα αποτελέσματα εξαμήνου όπου έχουμε αναλυτική εικόνα βλέπουμε EBITDA 35,9 εκατ. ευρώ από 35,1 εκατ. ευρώ. Υπήρχαν έκτακτα το 2018 και θετική επίδραση το 2019 από το ΔΠΧΑ 16. Χωρίς αυτά τα EBITDA ανήλθαν στα 30,3 εκατ. ευρώ από 23,4 εκατ. ευρώ.

Τα χρηματοοικονομικά έξοδα διαμορφώθηκαν στα 32,4 εκατ. ευρώ από 37 εκατ. ευρώ λόγω μείωσης δανεισμού της μητρικής και βελτίωσης του κόστους δανεισμού της Attica Group. Όμως και πάλι παραμένουν υψηλά σε σύγκριση με τα EBITDA, άρα οι μέτοχοι δεν μπορούν να δουν κέρδη. Θα πρέπει να μειωθούν οι τόκοι σημαντικά ή να βελτιωθούν τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων.

Οι μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις είναι στα 952,3 εκατ. ευρώ, οι βραχυπρόθεσμες στα 497 εκατ. ευρώ και υπάρχουν και μισθώσεις συνολικά στα 63 εκατ. ευρώ περίπου. Τα ταμειακά διαθέσιμα ήταν στα 106,2 εκατ. ευρώ και η καθαρή θέση των μετόχων της μητρικής στα 204,1 εκατ. ευρώ.

ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ-ΛΑΠΠΑΣ (απάντηση): Φυσικά και η αποχώρηση του Λουκά Σπεντζάρη από το διοικητικό συμβούλιο δημιουργεί ανησυχίες και δεν αποκλείουμε κάποιοι θεσμικοί να ρευστοποιούν ερμηνεύοντας με τα δικά τους δεδομένα την κίνηση του ενός εκ των βασικών μετόχων.

Η στήλη συνεχίζει να πιστεύει πως η μετοχή είναι εξαιρετικά φθηνή και η αποτίμηση δεν αποτυπώνει την πραγματική αξία ούτε των ακινήτων που διαθέτει. Χρειάζεται βέβαια η βελτίωση και ίσως η αλλαγή του μείγματος των πωλήσεων ώστε τα Mothercare να μην αποτελούν τη βασικότερη πηγή εσόδων. Θα υπάρξει μία μεταβατική περίοδος πιστεύουμε μέχρι να δούμε ποιες είναι οι προθέσεις της διοίκησης που έχει συσταθεί πλέον χωρίς τον κ.Σπεντζάρη.

ΜΙΚΡΑ: Ξεχωρίζει στο ξεκίνημα η Logismos και η Χαϊδεμένος αν και δεν βλέπουμε υψηλό όγκο συναλλαγών. Επίσης ξεχωρίζει και πάλι η Παΐρης καθώς η αναδιάρθρωση των δανείων έχει αφυπνίσει τον τίτλο στις τελευταίες συνεδριάσεις. Ο όγκος στη μετοχή πάνω από 15 χιλ. τεμάχια.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης