Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποχωρούν από τις λίστες των primary dealers μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, λόγω χαμηλών αποδόσεων

tags :
Αποχωρούν από τις λίστες των primary dealers μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, λόγω χαμηλών αποδόσεων
Τι δείχνουν τα στοιχεία της Afme για τους primary dealers στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων
Τα υπερβολικά χαμηλά επιτόκια και τα μειωμένα κέρδη από εμπορικές συναλλαγές επιβαρύνουν τις τράπεζες που διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στις αγορές κρατικών ομολόγων της Ευρώπης.
Στα τέλη Δεκεμβρίου, η UBS αποσύρθηκε από «primary dealer» στην ιρλανδική αγορά χρεών, μια κίνηση που επιβεβαιώνει τη βαθύτερη παρακμή της βιομηχανίας και αφήνει την αγορά της ΕΕ ύψους 8,3 τρισ. ευρώ να εξαρτάται όλο και περισσότερο από τη συρρίκνωση των επιλογών των μεσαζόντων.
Οι primary dealers βοηθούν τις κυβερνήσεις να αντλούν χρήματα από τους επενδυτές μέσω της τιμολόγησης και της πώλησης χρεών.
Image
Ο μέσος αριθμός τέτοιων αντιπροσώπων στην ΕΕ έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα, αφού τέσσερις τράπεζες αποχώρησαν από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Afme.
Ο αριθμός των primary dealers σε 11 χώρες της ΕΕ βρίσκεται τώρα στο χαμηλότερο σημείο από τότε που άρχισε η συλλογή στοιχείων από το Afme το 2006.
Πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες επανεξετάζουν αυτές τις προοπτικές μετά από χρόνια χαμηλών αποδόσεων.
Μεταξύ των κρίσιμων παραγόντων που εντόπισε η Afme: χαμηλά επίπεδα νέας προσφοράς και τάση των επενδυτών να δεσμεύονται στα ομόλογα τους παρά να τα εμπορεύονται.
Η έκδοση ομολόγων και γραμματίων από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης μειώθηκε από 1,4 τρισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2009 σε 1 τρισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2019.
Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ύψους 2,6 τρισ. ευρώ, σημαίνει επίσης ότι οι εθνικές κεντρικές τράπεζες απορρόφησαν μεγάλες ποσότητες χρέους.
Η Ιρλανδία είδε τους primary dealers από 16 σε 15, σύμφωνα με τον μέσο όρο της ΕΕ.
Αλλά και άλλες χώρες έχουν δει πτώσεις, από τη χρηματοπιστωτική κρίση.
Η ιταλική αγορά κρατικών χρεογράφων έχει 16 primary dealers, μειωμένες κατά ένα τρίτο από το Μάιο του 2006.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης