Με FTSE 25 και Eurobank +3%, το ΧΑ +0,64% στις 940 μον. - Μείωση short στην ΕΤΕ - Αδυναμία των τραπεζών να κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα

Με FTSE 25 και Eurobank +3%, το ΧΑ +0,64% στις 940 μον. - Μείωση short στην ΕΤΕ - Αδυναμία των τραπεζών να κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα
Στις δημοπρασίες, ο Γενικός Δείκτης και ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισαν στα υψηλά της ημέρας, στις 940 και 887 μονάδες αντίστοιχα
(upd16) Ανοδικά έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά, στις 940 μονάδες, με στηρίξεις από την Eurobank +2,67% αλλά και από επιλεγμένες μετοχές του FTSE 25...με μέτριες συναλλαγές.
Ειδικότερα, στις τράπεζες ξεχώρισε μόνο η Eurobank η οποία έκλεισε στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες ενώ κάλυψε το 65% του συνολικού όγκου των τραπεζών.
Γενικότερα, εμφανή είναι η αδυναμία των τραπεζών να κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα - εάν εξαιρέσουμε κάποιες αναλαμπές - οι οποίες παραμένουν εγκλωβισμένες στις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015.
Στις υπόλοιπες τράπεζες, ήπια ανοδικά έκλεισε η Εθνική +0,67%, με οριακά κέρδη η Πειραιώς +0,12% ενώ οριακά υποχώρησε η Alpha Bank -0,05%.
Εν τω μεταξύ, σε οριακή μείωση της short θέσης του στην Εθνική προχώρησε στις 17/1, το Oceanwood, στο 1,27% από 1,33% προηγουμένως.

Στα μη τραπεζικά blue chips, ξεχώρισαν Jumbo +2,62%, Mυτιληναίος +2,28%, ΕΧΑΕ +2,07%...
Tεχνική ανοδική αντίδραση καταγράφηκε στην Intralot +5,13% - με υψηλό ημέρας +7,89% - και με αυξημένο όγκο συναλλαγών μετά από μία παραμονή κάτω από τα 0,40 ευρώ μερικών εβδομάδων.
Σύμφωνα πάντως με πηγές από την εταιρεία, η εισηγμένη διαθέτει περιουσιακά στοιχεία τα οποία έχουν αποτιμηθεί σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από την πραγματική τους αξία και θα μπορούσε να αποφύγει μέσω επανεκτίμησης την είσοδο στην επιτήρηση.
Το τελευταίο διάστημα, παρά τις γεωπολιτικές εντάσεις στη Μ. Ανατολή αλλά και στην Α. Μεσόγειο, θετική παραμένει η επενδυτική ψυχολογία με κύριο χαρακτηριστικό όμως την μεταβλητότητα και με τις συναλλαγές να αυξάνονται περί το τέλος της συνεδρίασης αν και σήμερα καταγράφηκε μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα λόγω αργίας στις ΗΠΑ (Martin Luther King day).
H συμφωνία που επιτεύχθηκε κατά τη Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη στις 19/1, με απούσα την Ελλάδα, περιλαμβάνει την κατάπαυση του πυρός, καθώς επίσης για την τήρηση του εμπάργκο όπλων και τον τερματισμό της στρατιωτικής παρέμβασης στη Λιβύη ενώ εγείρει πολλά ερωτήματα εάν και κατά πόσο θα επιλύσει τα βασικά προβλήματα της χώρας με κορυφαίο τον εμφύλιο πόλεμο που συνεχίζεται για 10 χρόνια.  
Να σημειωθεί ωστόσο ότι στη διάσκεψη δεν συζητήθηκαν οι θαλάσσιες ζώνες, ούτε οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται την Παρασκευή  24/1 όπου ο αμερικανικός οίκος Fitch θα προχωρήσει στην  αναβάθμιση των προοπτικών (outlook) της ελληνικής οικονομίας σε θετικές... από σταθερές χωρίς όμως να αλλάξει την βαθμολογία που θα παραμείνει αμετάβλητη σε ΒΒ-.
Με δεδομένο ότι οι βασικές οικονομικές παραδοχές δεν έχουν αλλάξει το βασικό σενάριο δεν θέλει αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας αλλά εάν συμβεί θα είναι θετική έκπληξη.
Η πιθανότερη ημερομηνία αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας είναι 24 Απριλίου όπου δύο οίκοι η Standard and Poor’s και ο καναδικός οίκος DBRS θα αξιολογήσουν την Ελλάδα.
Για book building με έκδοση κεφαλαίου Tier II ύψους τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ σχεδιάζει η Alpha Bank πριν το τέλος του μήνα ή το πολύ στις αρχές Φεβρουαρίου 2020 ενώ θα ξεκινήσει από 21 Ιανουαρίου 2020 ιδιωτικές παρουσιάσεις σε επενδυτικές τράπεζες και ξένους επενδυτές κατ΄ αρχήν στο Λονδίνο και στη συνέχεια στο Μιλάνο.
Μάλιστα οι ίδιες πηγές προσδιόριζαν το επιτόκιο της έκδοσης πέριξ του 5%  με δεδομένο πως  στην παρούσα φάση η έκδοση της Εθνικής κινείται κάτω από 5% από επιτόκιο έκδοσης 8,25% ενώ και  της Πειραιώς κινείται πέριξ του7% από επιτόκιο έκδοσης 9,75%
Εν τω μεταξύ, το ελληνικό δημόσιο και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους σχεδιάζει να προχωρήσει σε δημοπρασία 10ετούς ή 15ετούς ομολόγου έως τις 4 Φεβρουαρίου 2020.
Σταθεροποίηση καταγράφεται στην ελληνική αγορά ομολόγων με το 10ετές στο 1,41%, ενώ το ιταλικό 10ετές βρίσκεται στο 1,36% με το μεταξύ τους spread στις 5 μονάδες βάσης.  
Σταθεροποίηση καταγράφεται στο ελληνικό CDS στις 120 μονάδες βάσης ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 4160 μονάδες βάσης από 4074 μονάδες βάσης

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με θετικά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,49% και τον Γενικό Δείκτη +0,04%.
Στις δημοπρασίες, με αγοραστικές παρεμβάσεις στην Eurobank +2,67% αλλά και σε επιλεγμένες μετοχές του FTSE 25, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,95% και ο Γενικός Δείκτης στο +0,64%
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,64% στις 940 μονάδες έχοντας υψηλό στις 940,20 μονάδες και χαμηλό στις 932,14 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και  στα μη τραπεζικά blue chips.  
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 55,7 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 5,39 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 22,3 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 12,3, εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές 5,39 εκατ. ευρώ και όγκου 559 χιλ. τεμαχίων έχουν πραγματοποιηθεί στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Alpha Bank διακίνησε 300 χιλ. τεμάχια αξίας 555 χιλ.ευρώ και η Jumbo 259 χιλ. τεμάχια αξίας 4,83 εκατ. ευρώ..

Tα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στην πρώτη αντίσταση των 940 μονάδων και ακολουθούν οι 950 και οι 970 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 915 μονάδες και ακολουθούν οι 900 και οι 880 μονάδες..
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 887 μονάδες στην πρώτη ζώνη αντίστασης των 885-890 μονάδων και ακολουθούν οι 900 και οι 920 μονάδες
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 850 μονάδες και με επόμενη την ζώνη των 820- 830 μονάδων.

Τραπεζικά νέα

Παρατηρώντας χρηματιστηριακά το τραπεζικό σύστημα εξάγεται το συμπέρασμα ότι οι χρηματιστηριακές τους τιμές έχουν βρεθεί πλησίον των τιμών των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015.
Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του 2015 της Alpha bank πραγματοποιήθηκε στα 2 ευρώ με την τρέχουσα τιμή στα 1,87 ευρώ.
Η Εθνική υλοποίησε αύξηση κεφαλαίου του 2015 στην τιμή των 3 ευρώ με την τρέχουσα τιμή στα 3 ευρώ.
Εξαίρεση, αποτελεί η Eurobank η οποία υλοποίησε αύξηση κεφαλαίου στο 1 ευρώ στο τέλος του 2015 αλλά μετά την απορρόφηση της Grivalia η τιμή της αύξησης κεφαλαίου αναπροσαρμόστηκε και πλέον η Eurobank διαπραγματεύεται σχεδόν 60% υψηλότερα.
Από την άλλη, η Πειραιώς βρίσκεται στα μισά της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου πέριξ των 3,2 ευρώ ενώ υλοποίησε αύξηση κεφαλαίου στα 6 ευρώ μετά και το reverse split
Για την επόμενη 2ετία 2020 με 2021 οι τιμές των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου στο τέλος του 2015 θα στοιχειώνουν τις χρηματιστηριακές τιμές των τραπεζών.
Εάν οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου υλοποιηθούν το 2021 ότι συμβεί στις μετοχές στην χρηματιστηριακή αγορά θα καταλήξουν πάλι στις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015.

Η επικαιρότητα

Αντιμέτωπη με σημαντικά εμπόδια βρίσκεται ήδη η προσπάθεια για την εφαρμογή της εκεχειρίας στη Λιβύη, καθώς ο Haftar καταγγέλλει επιθέσεις από Σύρους μισθοφόρους στην Τρίπολη.
Την ίδια ώρα, οι Ευρωπαίοι πιέζουν την Ιταλία για έλεγχο τήρησης του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της χώρας μας για την απουσία της απο τη διεθνή διάσκεψη του Βερολίνου, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα συμμετάσχει στα επόμενα στάδια της διαδικασίας.
Σημειώνεται ότι χθες 19/1 ολοκληρώθηκε η Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη καταλήγοντας σε κατ’ αρχήν συμφωνία για την ανάγκη επίτευξης εκεχειρίας στη Λιβύη, η οποία θα οδηγήσει σε μόνιμη συμφωνία μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών.
Η Διάσκεψη στο Βερολίνο έρχεται να ακυρώσει τα σχέδια της Τουρκίας σε ότι αφορά τη στρατιωτική ενίσχυση της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης του Fayez al-Sarraj ενώ ωστόσο δεν συζητήθηκαν οι θαλάσσιες ζώνες, ούτε οι προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ.
Σημειώνεται ότι ο ρόλος της Ελλάδος υποβαθμίστηκε καθώς δεν συμμετείχε στην κρίσιμη Διάσκεψη του Βερολίνου και το φλέγον θέμα είναι πως θα συμπεριφερθεί η ΕΕ στο ζήτημα των θαλάσσιων ζωνών που αφορά και την παράνομη ΑΟΖ των Τούρκων με την Λιβύη.
Από την άλλη, η στάση της καγκελαρίου της Γερμανίας A. Merkel να αγνοήσει το ελληνικό αίτημα για τις θαλάσσιες ζώνες ήταν προφανώς αρνητική εξέλιξη καθώς η Γερμανία… για να μην σαμποτάρει την Διάσκεψη… έκανε τα στραβά μάτια στην Τουρκική προκλητικότητα.
Συνάντηση  του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο του σημερινού Eurogroup (σ.σ. η Ελλάδα δεν είναι στην επίσημη ατζέντα της συνεδρίασης) και το ενδιαφέρον που συγκεντρώνει είναι εξαιρετικά μεγάλο.
Κατ' ιδίαν συναντήσεις θα έχει επίσης ο Ελληνας υπουργός με τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι, στον οποίο ο κ. Σταϊκούρας θα ξεδιπλώσει το σχέδιο με τα ελληνικά επιχειρήματα για τα πλεονάσματα, αλλά και με τον Κύπριο ομόλογό του, Κωνσταντίνο Πετρίδη.
Επιστρέφοντας από το Eurogroup o κ. Σταϊκούρας θα μπει στα βαθιά νερά της 5ης αξιολόγησης, η οποία δεν συνδέεται με εκταμίευση χρημάτων από τα ελληνικά ομόλογα (SMPs και ANFAs), αλλά θα προετοιμάσει τις αποφάσεις για την χρήση των κεφαλαίων αυτών για αναπτυξιακούς σκοπούς.
Το οικονομικό επιτελείο θα προσέλθει σ' αυτήν με σκοπό να πετύχει το μεγαλύτερο δυνατό κούρεμα στους στόχους που θα υπηρετεί από το 2021 και μετά, έτσι ώστε να εξασφαλίσει περισσότερο δημοσιονομικό χώρο για φορολογικές ελαφρύνσεις.
Οι θεσμοί, από την πλευρά τους, συμβουλεύουν την Αθήνα να έρθει με μικρό καλάθι σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, διότι οι πρώτες κόκκινες γραμμές έχουν σχεδόν οριοθετηθεί και είναι εξαιρετικά δύσκολο να παραβιαστούν.

Μεικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν σήμερα Δευτέρα (20/1) οι αγορές της Ασίας ,
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,18%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο +0,66% στις 3095,79 μονάδες, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,90% στις 28795,91 μονάδες

Ήπιες πτωτικές τάσεις τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ήπιες πτωτικές τάσεις επικρατούν στα χρηματιστήρια της Ευρώπης, μετά τα ιστορικά υψηλά στην προηγούμενη συνεδρίαση.
Οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής εν όψει μιας εβδομάδας πλούσιας σε οικονομικά στοιχεία.
Το ΔΝΤ υποβάθμισε την εκτίμηση για την παγκόσμια ανάπτυξη του 2020 στο 3,3%,  από 3,4% προηγουμένως.
Η μικρή επί τα χείρω διόρθωση της εκτίμησης για την ανάπτυξη του 2020 οφείλεται, σύμφωνα με την Κ. Georgieva, στην απότομη μείωση του ΑΕΠ της Ινδίας.
Για το 2021 η εκτίμηση για την ανάπτυξη είναι 3,4%, ενώ σταθερή θα είναι η ανάπτυξη για τις αναπτυγμένες οικονομίες στο 1,6% και για το 2020 και για το 2021.
Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στην πρώτη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το 2020 και στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός (21-24/1).
Ειδικότερα, ο Dax στην Γερμανία κινείται στο +0,10%, ο CAC στο Παρίσι στο -0,30%, ο FTSE MIB στο Μιλάνο στο -0,50%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,20% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο με απώλειες -0,40%.
Οι αγορές στην Αμερική θα παραμείνουν κλειστές σήμερα 20/1 λόγω εθνικής εορτής (Martin Luther King day).

Μεικτές τάσεις στις τράπεζες με μέτριες συναλλαγές - Ξεχώρισε η Eurobank

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα με την Eurobank να ξεχωρίζει ανοδικά.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 3,0260 ευρώ, με άνοδο +0,67%, με όγκο 2,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,77 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,87 ευρώ με μείωση -0,05% με όγκο 1,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,89 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,2880 ευρώ με άνοδο +0,12% με όγκο 587 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,44 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,9240 ευρώ, με άνοδο +2,67% με όγκο 8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,43 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,3060 ευρώ, με πτώση -0,31%  και με κεφαλαιοποίηση 583 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,3810 ευρώ, με άνοδο +0,26% και όγκο 226 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 176 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,10 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 300 εκατ. ευρώ.

Ανοδικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές

Με ήπιες ανοδικές τάσεις έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτρια σιναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Sarantis, Jumbo, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ
Στον αντίποδα, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε ο Φουρλής και ακολούθησαν ΔΕΗ, Lamda.
H Coca Cola έκλεισε στα 32,70 με άνοδο +0,71% με την κεφαλαιοποίηση στα 12,1 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,80 ευρώ, αμετάβλητος και αποτίμηση 6,62 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 4,2220 ευρώ με πτώση -0,66% και αποτίμηση  980 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,4750 ευρώ, με άνοδο +0,20% και κεφαλαιοποίηση 574 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 11,45 ευρώ με άνοδο +0,09% και αποτίμηση 3,68 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 19,02 ευρώ, με πτώση -0,21% και κεφαλαιοποίηση 1,57 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,50 ευρώ με άνοδο +1,07% και κεφαλαιοποίηση 2,60 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 20,50 ευρώ με πτώση -0,10% και κεφαλαιοποίηση 2,27 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 10,33 ευρώ με άνοδο 2,28% και κεφαλαιοποίηση 1,48 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 19,18 ευρώ με άνοδο +2,62% και κεφαλαιοποίηση 2,61 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,49 ευρώ, με πτώαση -0,13% και κεφαλαιοποίηση 798 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,78 ευρώ, με πτώση -1,03% και κεφαλαιοποίηση στα 300 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1084 ευρώ, με άνοδο +1,31% και κεφαλαιοποίηση 102 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,41%, με την Ιταλία 1,36% το spread 5 μ.β.

Σταθεροποίηση σημειώνεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα που παρακολουθούν την τάση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης.
Σε γενικές γραμμές μπορεί να ειπωθεί ότι το πάρτι στα ελληνικά ομόλογα έχει τελειώσει θα υπάρχουν αναλαμπές και κινήσεις κατοχύρωσης κερδών αλλά το μεγάλο ράλι έχει τελειώσει οριστικά.
Σε γενικές γραμμές τα ελληνικά ομόλογα προσέλκυσαν το ενδιαφέρον επειδή σχεδόν 150 ομόλογα της Ευρώπης έχουν αρνητικό επιτόκιο… ωστόσο εσχάτως σημειώνονται πωλήσεις.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,41% από 1,155% πρόσφατα  ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 1,36%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,41% με το αμερικανικό 10ετές 1,82% η Ελλάδα δανείζεται με καλύτερους όρους από τις ΗΠΑ εσχάτως.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 5 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 93 μονάδες βάσης.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 110,62 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,16% με απόδοση αγοράς 0,18% και απόδοση πώλησης 0,13%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 109,79 μονάδες βάσης και απόδοση 0,25%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 112,36 μονάδες βάσης και απόδοση 0,47% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 7 Νοεμβρίου 2019 στο 0,38%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,68 μονάδες βάσης και απόδοση 0,62% με το ιστορικό χαμηλό 0,52% στις 7 Νοεμβρίου 2019…
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 106,08 μονάδες βάσης και απόδοση 0,91%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 118,59  μονάδες βάσης και απόδοση 1,30% με απόδοση αγοράς 1,31% και απόδοση πώλησης 1,28%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 121 μονάδες βάσης και απόδοση 1,39% με απόδοση αγοράς 1,41% και απόδοση πώλησης 1,40%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2019 στο 1,155%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 123,30 μονάδες βάσης και απόδοση 1,87%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 126,10 μονάδες βάσης και απόδοση 2,15%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 132,05 μονάδες βάσης και απόδοση 2,32%.
Το ιστορικό χαμηλό 2,09% σημειώθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2019.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 162 μονάδες βάσης από 164 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 120 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 4.160 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,20% ή 120 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα χρεόγραφα της Νότιας Ευρώπης και στην Ιταλία  
Σταθεροποίηση σημειώνεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης λόγω της εκτόνωσης της έντασης στην Μέση Ανατολή και των επιτυχημένων δημοπρασιών σε Ιταλία και Ισπανία. 
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 και χαμηλό 0,758% στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 για να διαμορφωθεί σήμερα στις 20 Ιανουαρίου 2020 στο 1,36%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 20/1/2020 στο -0,21% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7430%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση +0,05% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,48% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,45% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,36% και με ιστορικό χαμηλό 0,7580% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,54%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS