Τελευταία Νέα
Διεθνή

H Eυρωπαϊκή Ένωση θα είναι ο μεγάλος χαμένος της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ - Κίνας

H Eυρωπαϊκή Ένωση θα είναι ο μεγάλος χαμένος της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ - Κίνας
Η δεύτερη φάση της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ - Κίνας θα είναι και η πιο περίπλοκη
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο μεγάλος χαμένος της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ - Κίνας, εκτιμά ο οικονομολόγος και fund manager Daniel Lacalle, καθώς 
είναι πρώτη ή δεύτερη σε μερίδιο αγοράς των συνολικών εξαγωγών της Κίνας σε διάφορους τομείς.
Σύμφωνα με την Morgan Stanley, οι τομείς που θα επηρεαστούν περισσότερο είναι ο αγροτικός (11%),  τα χημικά (25%), ο εξοπλισμός μεταφορών (25%), οπ μηχανολογικός και ηλεκτρικός εξοπλισμός (11%).
Η δεύτερη φάση της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ - Κίνας θα είναι και η πιο περίπλοκη, όπως εξηγεί ο οικονομολόγος.
Στην πραγματικότητα, η πρώτη φάση αφορά μία δέσμη ελάχιστων συμφωνιών, σχετικά με τα capital controls, νομικά ζητήματα και τον σεβασμό των πνευματικών δικαιωμάτων.
Η δεύτερη φάση θα επικεντρωθεί σε πιο συγκεκριμένους τομείς της εμπορικής σχέση ΗΠΑ -Κίνας, όπως η βιομηχανία, οι κινήσεις κεφαλαίων κτλ.
O Lacalle εκτιμά ότι η αισιοδοξία των αγορών στον απόηχο των υπογραφών για την Πρώτη Φάση της συμφωνίας, είναι υπερβολική.
Τόσο η αμερικανική οικονομία όσο και η οικονομία της Κίνας υπέστησαν περιορισμένες συνέπειες από την εμπορική διαμάχη.
 Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέστησαν μια ήπια επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, αλλά δεν βίωσαν πληθωριστικές πιέσεις.
Το εμπορικό της έλλειμμα υποζώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων  17 μηνών και η ανεργία παραμένει σε χαμηλά 50ετίας.
Στην περίπτωση της Κίνας, η ανάπτυξη της οικονομίας επηρεάστηκε λιγότερο από τον εμπορικό πόλεμο από ό, τι πολλοί φοβήθηκαν.
Αν και οι εξαγωγές της αυξήθηκαν πολύ λιγότερο από ό, τι αναμενόταν, κατάφερε να τις αυξήσει κάπως, κατά 0,5% το 2019.

Image
Είναι σαφές, ότι οι συνέπειες του εμπορικού πολέμου επηρεάσαν κυρίως την οικονομία της Κίνας, αν και η ανθεκτικότητα που έχει επιδείξει είναι αξιοσημείωτη.
Αχίλλειος πτέρνα παραμένει το έλλειμμά της σε δολάρια.
Ωστόσο, ο στόχος για εκμηδενισμό του εμπορικού πλεονάσματος της Κίνας έναντι των ΗΠΑ, είναι μάλλον απίθανος και κατά τη γνώμη του Lacalle αχρείαστη.
Μέχρι στιγμής, τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι ο πιο αδύναμος κρίκος στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Κίνας, είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κίνα και ΗΠΑ πιθανότατα θα επωφεληθούν από τη συμφωνία σε βάρος της ΕΕ, η οποία δεν ήταν ικανή να υπερασπιστεί τη θέση της.
Οι ΗΠΑ βρίσκονται ήδη σε διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για τον «ψηφιακό φόρο», ενώ παραμένουν οι διαφωνίες για τα αγροτικά προϊόντα και την αυτοκινητοβιομηχανία.
«Ας μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια διαπραγμάτευση με την ΕΕ, η οποία είναι ο μεγαλύτερος πελάτης των ΗΠΑ και της Κίνας.
Η διαδικασία θα είναι αργή, ενδεχομένως περίπλοκη, αλλά σε κάθε περίπτωση αποτελεί διαπραγμάτευση,
Ο αποκαλούμενος εμπορικός πόλεμος με την Κίνα έχει διαρκέσει μόλις λίγους μήνες.
Επόμενη στάση είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση», καταλήγει ο Lacalle.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης