Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν αυξάνουν την πιθανότητα κυβερνοεπιθέσεων

tags :
Moody's: Οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν αυξάνουν την πιθανότητα κυβερνοεπιθέσεων
Η οικονομική επίπτωση μιας τέτοιας κυβερνοεπίθεσης θα εξαρτηθεί από την κλίμακα, το εύρος και την διάρκεια του συμβάντος.
Για αύξηση του κινδύνου διαδικτυακών επιθέσεων προερχόμενων από το Ιράν κάνει λόγο ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody's.
Οι πρόσφατες προειδοποιήσεις από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ και το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας επισημαίνουν τους κινδύνους από πιθανές επιθέσεις Ιρανών hackers λόγω των αυξανόμενων εντάσεων με τις ΗΠΑ.
Αν και είναι δύσκολο να προβλεφθεί ποιοι τομείς κινδυνεύουν περισσότερο, πιθανότατα θα υπήρχε ένα ευρύ φάσμα πιθανών στόχων.
Η οικονομική επίπτωση μιας τέτοιας κυβερνοεπίθεσης θα εξαρτηθεί από την κλίμακα, το εύρος και τη διάρκεια του συμβάντος.
Οι Ιρανοί χάκερς έχουν προετοιμαστεί εδώ και χρόνια για να πραγματοποιήσουν μια σημαντική κυβερνοεπίθεση που θα έχει ως αποτέλεσμα την μαζική καταστροφή υπολογιστών ή ακόμα και πιο προηγμένες επιθέσεις κατά υποδομών όπως τα ηλεκτρικά δίκτυα και τα συστήματα ύδρευσης.
Πιστεύεται πως Ιρανικές ομάδες hackers καταβάλλουν συστηματικές προσπάθειες για να επιτεθούν σε τεχνολογία επιχειρήσεων και βιομηχανικά συστήματα ελέγχου, οι οποίες αν ευοδωθούν, θα προκαλέσουν τεράστια ζημιά και αλλοίωση της αλυσίδας εφοδιασμού.
Ωστόσο, πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι το Ιράν δεν έχει ακόμα την ικανότητα για τόσο πολύπλοκες κυβερνοεπιθέσεις.
Οι Ιρανοί χάκερς έχουν σημαντική εμπειρία σε λιγότερο εξειδικεύμενες κυβερνοεπιθέσεις όπως ransomware (κακόβουλο λογισμικό εξαπάτησης) και DDoS (δείτε σχετική έκθεση).
Image
Να σημειωθεί πως στο παρελθόν οι Ιρανοί χάκερς έχουν πραγματοποιήσει επιτυχημένες κυβερνοεπιθέσεις κατά της πετρελαϊκής εταιρείας Aramco (2012) και της Las Vegas Sands Corp το 2014.
Η εγγενής έκθεση των επιχειρήσεων στον κυβερνοχώρο καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τους τομείς στους οποίους λειτουργούν και τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες.
Ο αυξανόμενος κίνδυνος από κυβερνοεπιθέσεις μπορεί να οδηγήσει στην ανησυχία των επιχειρήσεων που μεταφράζεται σε αυξημένα έξοδα για την ανάκτηση στοιχείων από μια τέτοιου είδους επίθεση.
Στην έκθεση της Moody's τον Φεβρουάριο του 2019 εντοπίστηκαν 13 τομείς, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν 20,6 τρισεκατομμύρια δολάρια παγκόσμιου χρέους, που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο κυβερνοεπιθέσεων.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης