Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Credit negative τα αρνητικά επιτόκια για τις τουρκικές τράπεζες - Μειώνουν περαιτέρω την εμπιστοσύνη των επενδυτών

tags :
Moody's: Credit negative τα αρνητικά επιτόκια για τις τουρκικές τράπεζες - Μειώνουν περαιτέρω την εμπιστοσύνη των επενδυτών
Moody's: Credot negative τα αρνητικά επιτόκια για τις τουρκικές τράπεζες - Μειώνουν περαιτέρω την εμπιστοσύνη των επενδυτών
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 75 μονάδες βάσης (0,75 της ποσοστιαίας μονάδας), στο 11,25% από 12%.
Η τουρκική κεντρική τράπεζα μείωσε με ταχύ ρυθμό το βασικό επιτόκιό της από τον περασμένο Ιούλιο, όταν αυτό ανερχόταν στο 24%.
Όπως αναφέρει σε report του ο οίκος αξιολόγησης Moody’s με το ρυθμό πληθωρισμού 11,8% τον Δεκέμβριο του 2019, το αρνητικό πραγματικό επιτόκιο (επιτόκια μείον τον πληθωρισμό) του 0,55% είναι credit negative για τις χρηματοδοτήσεις των τουρκικών τραπεζών.
Τα αρνητικά επιτόκια καθιστούν λιγότερο ελκυστικό το δανεισμό σε τράπεζες και την επένδυση στην τουρκική λίρα σε σχέση με άλλες αναδυόμενες αγορές με θετικά πραγματικά επιτόκια και πιθανόν να επηρεάσει αρνητικά την αξιοπιστία των τουρκικών τραπεζών, γεγονός που διακινδυνεύει αρνητικά την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Οι επενδυτές που επιδιώκουν την απόδοση προσελκύονται από τα θετικά πραγματικά επιτόκια, όπως συνέβη στην Τουρκία μέχρι σήμερα και συμβαίνει σε άλλες αναδυόμενες αγορές.
Οι χώρες με πολύ χαμηλότερο προφίλ κινδύνου από την Τουρκία, όπως η ευρωζώνη, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, η Ιαπωνία ή η Αυστραλία, έχουν όλες αρνητικά πραγματικά επιτόκια.
Τα αρνητικά πραγματικά επιτόκια έχουν κάνει την Τουρκία λιγότερο ελκυστική για τους επενδυτές από άλλες αναδυόμενες αγορές.
Τα αρνητικά πραγματικά επιτόκια εκθέτουν τις τουρκικές τράπεζες σε περιστασιακά επεισόδια «κινδύνου», στα οποία τα επιτόκια δεν αντισταθμίζουν πλέον τους πολυπληθείς κινδύνους της επένδυσης στην Τουρκία και τις τράπεζές της.
Αυτό το σενάριο μπορεί να καταστήσει την πρόσβαση στην κεφαλαιαγορά εξαιρετικά δύσκολη, κάτι που συνέβη κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2018.
Η μείωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και η μείωση της εμπιστοσύνης των καταθετών, η οποία ακολούθησε τους κανονισμούς για το ξένο συνάλλαγμα του Μαΐου 2019. Επιπλέον, ο ταχύς ρυθμός περικοπών των επιτοκίων, ο οποίος ακολούθησε την αντικατάσταση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας με το προεδρικό διάταγμα τον περασμένο Ιούλιο, ανησυχίες σχετικά με τη διάβρωση της ανεξαρτησίας της νομισματικής πολιτικής, εκθέτοντας περαιτέρω τις τουρκικές τράπεζες σε σοκ που σχετίζονται με την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
 
Image


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης