Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Το ελβετικό φράγκο θα ακολουθήσει το ράλι του χρυσού

tags :
Goldman Sachs: Το ελβετικό φράγκο θα ακολουθήσει το ράλι του χρυσού
Το ελβετικό φράγκο, το οποίο καταγράφει απότομες διακυμάνσεις έναντι του δολαρίου, μπορεί να χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο για το χρυσό, σύμφωνα με την Goldman Sachs
Το ελβετικό φράγκο, το οποίο καταγράφει απότομες διακυμάνσεις έναντι του δολαρίου, μπορεί να χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο για το χρυσό, σύμφωνα με την Goldman Sachs.
Ο χρυσός καταγράφει άνοδο τις τελευταίες εβδομάδες μετά την άνοδο των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή, που προκάλεσε η δολοφονία του κορυφαίου ιρανού στρατιωτικού διοικητή Qasem Soleimani.
Ο χρυσός  έφτασε πρόσφατα σε υψηλά 6,5 ετών λίγο κάτω από τα 1.560 δολάρια ανά ουγγιά.
«Ενώ οι κινητήριες δυνάμεις των πρόσφατων επιδόσεων δεν είναι απολύτως σαφείς, πιστεύουμε ότι η αύξηση των γεωπολιτικών εντάσεων μπορεί να έχει προκαλέσει τη ζήτηση επενδυτών για CHF, καθώς έχει οδηγήσει στη ζήτηση χρυσού», αναφέρει η  Goldman Sachs.
Το report της Goldman Sachs υπογράμμισε ιστορικές συνέπειες σε αυτή την υπόθεση, καθώς το ελβετικό φράγκο ήταν το νόμισμα  από τις χώρες του G-10 με τις καλύτερες επιδόσεις κατά τη διάρκεια του ταραχώδους πρώτου μισού του 20ού αιώνα, εν μέσω της Μεγάλης Ύφεσης και δύο παγκοσμίων πολέμων.
Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη στενή σχέση του φράγκου με χρυσό που χρονολογείται από τις αρχές του 1900.
Το ελβετικό σύνταγμα απαιτούσε το ελβετικό φράγκο να υποστηρίζεται από αποθέματα χρυσού μέχρι τα μέσα του 1999 και η κυβέρνηση της χώρας υπερασπιζόταν επιθετικά την ισοτιμία του ελβετικού  φράγκου με το χρυσό μέχρι το 1936, οπότε οι περισσότερες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, είχαν ήδη υποτιμήσει σημαντικά τα νομίσματά τους.
Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι έχουν μειωθεί ελαφρώς τις τελευταίες εβδομάδες, με πιθανότητα να μειωθεί η επικείμενη στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν και να υπογραφεί συμφωνία εμπορίου «πρώτης φάσης» από την Ουάσινγκτον και το Πεκίνο.
Σε περίπτωση που η τάση αυτή συνεχιστεί, σύμφωνα με την Goldman Sachs, το   ελβετικό φράγκο ενδέχεται να αποδυναμωθεί  το 2020 τόσο έναντι του δολαρίου όσο και έναντι του ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης