Η Τουρκία δεν στηρίζει την κυβέρνηση GNA στην Λιβύη από ουμανιστικά ιδεώδη αλλά θέλει να εγκλωβίσει την Ελλάδα, να περιορίσει τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδος.
H Τουρκία θα κλιμακώσει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο τις προσεχείς εβδομάδες και η Ελλάδα πρέπει να είναι σε εγρήγορση καθώς ο Τούρκος Πρόεδρος Erdogan… έχει αναλάβει τον ρόλο της αποσταθεροποίησης… θέλοντας να δημιουργήσει τετελεσμένα υποχρεώνοντας την Ελλάδα να αποδεχθεί την συνδιαχείριση στο Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Πως εκδηλώνονται οι κινήσεις της προκλητικής Τουρκίας;
1)Η Γαλάζια Πατρίδα είναι το όραμα των Τούρκων να αποκτήσουν πρόσβαση στο Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο παραβιάζοντας κατάφορα τις διεθνείς συνθήκες όπου καθορίστηκαν τα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα.
Η Γαλάζια Πατρίδα αποτελεί αιτία πολέμου για την Ελλάδα πρόκειται μια παρωχημένη και προκλητική στρατηγική των τούρκων.
2)Συνεχείς έρευνες σε Κύπρο και Ανατολική Μεσόγειο.
Το επόμενο διάστημα η Τουρκία θα επιδιώξει να ξεκινήσει έρευνες στην ευρύτερη περιοχή πλήττοντας τα εθνικά συμφέροντα της Κύπρου αλλά και της Ελλάδος.
3)Το deal με την ανακήρυξη ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης δεν θα εγκαταλειφθεί από τους Τούρκους.
Ήδη η Ιταλία που έμεινε απέξω από τις εξελίξεις στην Λιβύη φέρεται να συναινεί σε κοινές έρευνες με την Τουρκία ανοικτά της Λιβύης.
4)Ήδη η Ιταλία ουσιαστικά ακύρωσε τον EastMed δηλώνοντας ότι δεν είναι βιώσιμος οικονομικά ο αγωγός φυσικού αερίου που θα μεταφέρει ισραηλινό φυσικό αέριο στην Ευρώπη.
Η Τουρκία με την ανακήρυξη ΑΟΖ με την Λιβύη ουσιαστικά ακυρώνει τον EastMed καθώς οι Τούρκοι θα θεωρήσουν ότι η διαδρομή του αγωγού υποθαλάσσια περνάει μέσα από τουρκικά συμφέροντα.
5)Οι αναφορές ότι ελληνικά νησιά όπως η Κρήτη δεν έχουν υφαλοκρηπίδα είναι πρωτοφανές και ανήκουστο επιχείρημα.
Γνωρίζει η Τουρκία ότι με βάση το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ αποκλειστική οικονομική ζώνη.
Όμως η Τουρκία όπως ήδη έχει αναφερθεί σχεδιάζει το αργότερο έως αρχές Απριλίου να έχει προκαλέσει θερμό επεισόδιο με ένα βασικό στόχο, να δημιουργήσει τετελεσμένα… ώστε η Ελλάδα να υποχρεωθεί σε διαπραγμάτευση που θα καταλήξει σε συνδιαχείριση.
Μια τέτοια επιλογή για την Ελλάδα θα ήταν καταστροφική.
Οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με την Τουρκία, που παραβιάζει συστηματικά το διεθνές δίκαιο μόνο υπό την αιγίδα του διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης πρέπει να πραγματοποιηθεί.
Όμως ο κίνδυνος το Διεθνές Δικαστήριο να καταλήξει σε απόφαση που να μην ευνοεί τα ελληνικά συμφέροντα είναι μεγάλη.
Η Τουρκία δεν θα κάνει πόλεμο με την Ελλάδα, λόγω ΝΑΤΟ και ΕΕ…..
Η Τουρκία όμως εκμεταλλευόμενη τις πολιτικές ισορροπίες στην Ευρώπη – αποδείχθηκαν και στην Διάσκεψη του Βερολίνου – για την Λιβύη θα επιχειρήσει να έχει ισχυρή παρουσία στις ευρύτερες εξελίξεις στην Μεσόγειο.
Η Τουρκία δεν στηρίζει την κυβέρνηση GNA στην Λιβύη από ουμανιστικά ιδεώδη αλλά θέλει να εγκλωβίσει την Ελλάδα, να περιορίσει τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδος.
Τι προηγήθηκε
Με ψυχραιμία αντιμετωπίζει η Αθήνα τις νέες προκλήσεις του Τούρκου προέδρου Erdogan.
Στο «κόκκινο» φθάνει για μία ακόμη φορά η κόντρα Ελλάδας και Τουρκίας, μετά τις νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, ο οποίος δεν δίστασε να υποστηρίξει ότι η Κρήτη δεν έχει υφαλοκρηπίδα, αλλά και τη διαρροή από διπλωματικές πηγές ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμμετάσχει στην αποστολή επιτήρησης του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.
Σαφώς πρόκειται για μία κίνηση η οποία εάν όντως πραγματοποιηθεί θα φέρει σε νέα σύγκρουση τις δύο χώρες, αλλά ταυτόχρονα θα προσφέρει την ευκαιρία η Ελλάδα να έχει «παρουσία» στις εξελίξεις στη Λιβύη.
Όπως υποστήριξε ανώτατη ελληνική διπλωματική πηγή από τις Βρυξέλες, η Αθήνα είναι πρόθυμη να μετάσχει σε οποιαδήποτε αποστολή επιτήρησης του εμπάργκο και της εκεχειρίας για τη Λιβύη αποφασιστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και υλοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η ίδια πηγή τόνισε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι κοινή αίσθηση είναι πως ο Erdogan αποχώρησε εκνευρισμένος από το Βερολίνο, καθώς η επιβολή του εμπάργκο όπλων που αποφασίστηκε στη Διάσκεψη για τη Λιβύη πλήττει κυρίως αυτόν, καθώς οι άλλες αντιμαχόμενες πλευρές εφοδιάζονται από ξηράς.
Παράλληλα, η ίδια πηγή αναφέρθηκε και στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, όπου εξετάστηκαν πιθανές κινήσεις για συνέχιση των ευρωπαϊκών κινήσεων επί της απόφασης του Βερολίνου, μεταξύ των οποίων και στρατιωτική αποστολή, κάτι για το οποίο δεν διατυπώθηκε καμία αντίρρηση εκ μέρους των κρατών – μελών.
Νέες προκλητικές δηλώσεις από Erdogan
Σε νέα επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, με αφορμή το γεγονός ότι ο στρατάρχης Khalifa Haftar επισκέφθηκε την Ελλάδα και είχε συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, αλλά και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, δύο ημέρες πριν τη διάσκεψη στο Βερολίνο για τη Λιβύη.
Ειδικότερα, ο Erdogan υποστήριξε ότι ήταν ανοησία εκ μέρους του Μητσοτάκη να συναντηθεί με τον Haftar, ενώ τόνισε ότι μοναδικός στόχος της ελληνικής κυβέρνησης ήταν να προκαλέσει την Τουρκία.
«Γιατί προσκάλεσε ο Μητσοτάκης τον Haftar στην Αθήνα; Το έκανε για να μας προκαλέσει» είπε ο Erdogan μιλώντας με δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του στην Τουρκία.
Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και μια συνομιλία που είχε ο ίδιος με ηγέτη κατά τη διάσκεψη του Βερολίνου.
«Ο Μητσοτάκης θέλει να γεφυρώσει το κενό μαζί σου, μου είπε ένας ηγέτης στο Βερολίνο, που δεν θέλω να κατονομάσω.
"Τι είδους δουλειά είναι αυτή; Από τη μια θέλει να γεφυρώσει το μεταξύ μας χάσμα κι από την άλλη προσκαλεί τον Haftar;" του απάντησα. Αυτό δεν είναι ανοησία;
"Πείτε του πως αυτό είναι λάθος, να το διορθώσει και μετά θα είναι εύκολο για εμάς να συναντηθούμε.
Συγνώμη, αλλά υπάρχουν τέτοιου είδους προβλήματα».
Εν τω μεταξύ, ο Erdogan αναφέρθηκε και στις αναφορές περί αποστολής στρατευμάτων στη Λιβύη, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία δεν έχει στείλει ακόμα στρατό, αλλά μόνο στρατιωτικούς συμβούλους.
Μάλιστα, τόνισε ότι η τουρκική παρουσία στην αφρικανική χώρα έχει αυξήσει τις ελπίδες για ειρήνη.
Erdogan: Είμαστε σε επαφές με την Ιταλία για κοινές γεωτρήσεις ανοιχτά της Λιβύης
O πρόεδρος της Τουρκίας αναφέρθηκε σε κάποιες επαφές που έχει αυτή τη στιγμή με την Ιταλία για πραγματοποίηση γεώτρησης ανοιχτά της Λιβύης.
«Αυτή τη στιγμή η Ιταλία είναι σε επαφές μαζί μας, ώστε, στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Λιβύη, να πραγματοποιήσουμε γεώτρηση» ισχυρίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος, προδικάζοντας ότι κάτι τέτοιο θα... φρικάρει την Ελλάδα.
«Επειδή τώρα οι ακτές μας βλέπουν τις ακτές της Λιβύης, έχουμε πλέον τη δυνατότητα να κάνουμε αυτό που δεν έκανε η Κύπρος κι αυτό τρελαίνει την Ελλάδα...
Εξάλλου, εμείς έχουμε την πιο μεγάλη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο.
Και αυτό μας δίνει μια επιπλέον δυνατότητα» υποστήριξε.
Η στάση της Ιταλίας απέναντι στα όσα συμβαίνουν στη Μεσόγειο το τελευταίο διάστημα, είναι διφορούμενη.
Μάλιστα, ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο εάν η Ιταλία θα υπογράψει τη συμφωνία για τον Eastmed.
Ο Erdogan επανέλαβε επίσης ότι, αν βρει πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, θα το μοιραστεί με την Κυπριακή Δημοκρατία, κάτι που δεν κάνουν οι Ελληνοκύπριοι.
«Ότι βγει γύρω από την Κύπρο, θα ανήκει και στο βορρά και στο νότο.
Όλοι έχουν δικαίωμα να τα μοιραστούν ισότιμα.
Αλλά μέχρι σήμερα η νότια Κύπρος δεν το έχει εφαρμόσει.
Δεν είπαν ποτέ να κάτσουμε μαζί με το βορρά να τα συζητήσουμε και να τα βρούμε» επέμεινε ο Τούρκος πρόεδρος.
Πάντως, πρέπει αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή είναι η δεύτερη φορά μέσε σε λίγες ημέρες που ο Erdogan επιτίθεται προσωπικά στον κ. Μητσοτάκη με αφορμή την επίσκεψη Haftar στην Αθήνα.
Ειδικότερα, σε δηλώσεις του κατά την αναχώρηση του για τον Βερολίνο, είχε επισημάνει πως η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση επειδή δεν προσκλήθηκε στη διάσκεψη λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η Τουρκία έχει τρελάνει την Ελλάδα».
Παράλληλα είχε αναφερθεί και στον Έλληνα πρωθυπουργό, λέγοντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «παίζει λάθος το παιχνίδι» και πως «τα βήματα που κάνει δεν είναι σωστά».
«Η Ελλάδα είναι σοβαρά ενοχλημένη επειδή δεν έχει προσκληθεί στη Γερμανία.
Ήδη οι συμφωνίες που είχαμε υπογράψει με τη Λιβύη τους είχαν τρελάνει.
Η Ελλάδα μπήκε σε μια λογική ρεβανσισμού ‘’τι να κάνουμε με ποιον να συμφωνήσουμε για να πάρουμε γυρίσουμε το παιχνίδι’’.
Όμως ο Haftar δεν έχει καμία αξία.
Ο Sarraj όμως είναι ένας ηγέτης αναγνωρισμένος από τον ΟΗΕ», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος την Κυριακή (19/1/2020).
Όσον αφορά την επίσκεψη Haftar στην Ελλάδα, ο Erdogan είχε δηλώσει «Βρήκαν μια φόρμουλα.
Κάλεσαν τον Haftar στην Ελλάδα.
Ο ίδιος πήγε εκεί, πόζαραν και έκαναν συναντήσεις αφού δεν είχαν προσκληθεί με την προσπάθεια να δουν που θα οδηγήσει αυτό.
Θα δούμε τι θα κάνει ο Haftar στη Γερμανία.
Αλλά ο Μητσοτάκης το παιχνίδι το παίζει λάθος, δεν κάνει ορθά βήματα.
Δεν ξεκίνησε καλά σε αυτή την διαδικασία.
Και στις σχέσεις με την Τουρκία δεν κάνει καλά βήματα.
Στη σύνοδο του ΝΑΤΟ μιλήσαμε μαζί του 1,5 ώρα του εξηγήσαμε πράγματα όμως φαίνεται πως τα βήματα που γίνονται δεν είναι σωστά».
Την ίδια στιγμή, ο Erdogan επανέλαβε την πάγια θέση του ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα.
«Επειδή οι ακτές μας βλέπουν τις ακτές της Λιβύης είχαμε τη δυνατότητα της συμφωνίας.
Και βέβαια έχουμε τις μεγαλύτερες ακτές στην ανατολική Μεσόγειο κι αυτό μας δίνει άλλες δυνατότητες.
Μιλούν για υφαλοκρηπίδα γύρω από την Κρήτη.
Δεν υπάρχει υφαλοκρηπίδα γύρω από τα νησιά δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.
Εκεί αφορά μόνο τα χωρικά ύδατα» είπε χαρακτηριστικά.
www.bankingnews.gr
Πως εκδηλώνονται οι κινήσεις της προκλητικής Τουρκίας;
1)Η Γαλάζια Πατρίδα είναι το όραμα των Τούρκων να αποκτήσουν πρόσβαση στο Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο παραβιάζοντας κατάφορα τις διεθνείς συνθήκες όπου καθορίστηκαν τα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα.
Η Γαλάζια Πατρίδα αποτελεί αιτία πολέμου για την Ελλάδα πρόκειται μια παρωχημένη και προκλητική στρατηγική των τούρκων.
2)Συνεχείς έρευνες σε Κύπρο και Ανατολική Μεσόγειο.
Το επόμενο διάστημα η Τουρκία θα επιδιώξει να ξεκινήσει έρευνες στην ευρύτερη περιοχή πλήττοντας τα εθνικά συμφέροντα της Κύπρου αλλά και της Ελλάδος.
3)Το deal με την ανακήρυξη ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης δεν θα εγκαταλειφθεί από τους Τούρκους.
Ήδη η Ιταλία που έμεινε απέξω από τις εξελίξεις στην Λιβύη φέρεται να συναινεί σε κοινές έρευνες με την Τουρκία ανοικτά της Λιβύης.
4)Ήδη η Ιταλία ουσιαστικά ακύρωσε τον EastMed δηλώνοντας ότι δεν είναι βιώσιμος οικονομικά ο αγωγός φυσικού αερίου που θα μεταφέρει ισραηλινό φυσικό αέριο στην Ευρώπη.
Η Τουρκία με την ανακήρυξη ΑΟΖ με την Λιβύη ουσιαστικά ακυρώνει τον EastMed καθώς οι Τούρκοι θα θεωρήσουν ότι η διαδρομή του αγωγού υποθαλάσσια περνάει μέσα από τουρκικά συμφέροντα.
5)Οι αναφορές ότι ελληνικά νησιά όπως η Κρήτη δεν έχουν υφαλοκρηπίδα είναι πρωτοφανές και ανήκουστο επιχείρημα.
Γνωρίζει η Τουρκία ότι με βάση το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ αποκλειστική οικονομική ζώνη.
Όμως η Τουρκία όπως ήδη έχει αναφερθεί σχεδιάζει το αργότερο έως αρχές Απριλίου να έχει προκαλέσει θερμό επεισόδιο με ένα βασικό στόχο, να δημιουργήσει τετελεσμένα… ώστε η Ελλάδα να υποχρεωθεί σε διαπραγμάτευση που θα καταλήξει σε συνδιαχείριση.
Μια τέτοια επιλογή για την Ελλάδα θα ήταν καταστροφική.
Οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με την Τουρκία, που παραβιάζει συστηματικά το διεθνές δίκαιο μόνο υπό την αιγίδα του διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης πρέπει να πραγματοποιηθεί.
Όμως ο κίνδυνος το Διεθνές Δικαστήριο να καταλήξει σε απόφαση που να μην ευνοεί τα ελληνικά συμφέροντα είναι μεγάλη.
Η Τουρκία δεν θα κάνει πόλεμο με την Ελλάδα, λόγω ΝΑΤΟ και ΕΕ…..
Η Τουρκία όμως εκμεταλλευόμενη τις πολιτικές ισορροπίες στην Ευρώπη – αποδείχθηκαν και στην Διάσκεψη του Βερολίνου – για την Λιβύη θα επιχειρήσει να έχει ισχυρή παρουσία στις ευρύτερες εξελίξεις στην Μεσόγειο.
Η Τουρκία δεν στηρίζει την κυβέρνηση GNA στην Λιβύη από ουμανιστικά ιδεώδη αλλά θέλει να εγκλωβίσει την Ελλάδα, να περιορίσει τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδος.
Τι προηγήθηκε
Με ψυχραιμία αντιμετωπίζει η Αθήνα τις νέες προκλήσεις του Τούρκου προέδρου Erdogan.
Στο «κόκκινο» φθάνει για μία ακόμη φορά η κόντρα Ελλάδας και Τουρκίας, μετά τις νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, ο οποίος δεν δίστασε να υποστηρίξει ότι η Κρήτη δεν έχει υφαλοκρηπίδα, αλλά και τη διαρροή από διπλωματικές πηγές ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμμετάσχει στην αποστολή επιτήρησης του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.
Σαφώς πρόκειται για μία κίνηση η οποία εάν όντως πραγματοποιηθεί θα φέρει σε νέα σύγκρουση τις δύο χώρες, αλλά ταυτόχρονα θα προσφέρει την ευκαιρία η Ελλάδα να έχει «παρουσία» στις εξελίξεις στη Λιβύη.
Όπως υποστήριξε ανώτατη ελληνική διπλωματική πηγή από τις Βρυξέλες, η Αθήνα είναι πρόθυμη να μετάσχει σε οποιαδήποτε αποστολή επιτήρησης του εμπάργκο και της εκεχειρίας για τη Λιβύη αποφασιστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και υλοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η ίδια πηγή τόνισε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι κοινή αίσθηση είναι πως ο Erdogan αποχώρησε εκνευρισμένος από το Βερολίνο, καθώς η επιβολή του εμπάργκο όπλων που αποφασίστηκε στη Διάσκεψη για τη Λιβύη πλήττει κυρίως αυτόν, καθώς οι άλλες αντιμαχόμενες πλευρές εφοδιάζονται από ξηράς.
Παράλληλα, η ίδια πηγή αναφέρθηκε και στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, όπου εξετάστηκαν πιθανές κινήσεις για συνέχιση των ευρωπαϊκών κινήσεων επί της απόφασης του Βερολίνου, μεταξύ των οποίων και στρατιωτική αποστολή, κάτι για το οποίο δεν διατυπώθηκε καμία αντίρρηση εκ μέρους των κρατών – μελών.
Νέες προκλητικές δηλώσεις από Erdogan
Σε νέα επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, με αφορμή το γεγονός ότι ο στρατάρχης Khalifa Haftar επισκέφθηκε την Ελλάδα και είχε συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, αλλά και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, δύο ημέρες πριν τη διάσκεψη στο Βερολίνο για τη Λιβύη.
Ειδικότερα, ο Erdogan υποστήριξε ότι ήταν ανοησία εκ μέρους του Μητσοτάκη να συναντηθεί με τον Haftar, ενώ τόνισε ότι μοναδικός στόχος της ελληνικής κυβέρνησης ήταν να προκαλέσει την Τουρκία.
«Γιατί προσκάλεσε ο Μητσοτάκης τον Haftar στην Αθήνα; Το έκανε για να μας προκαλέσει» είπε ο Erdogan μιλώντας με δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του στην Τουρκία.
Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και μια συνομιλία που είχε ο ίδιος με ηγέτη κατά τη διάσκεψη του Βερολίνου.
«Ο Μητσοτάκης θέλει να γεφυρώσει το κενό μαζί σου, μου είπε ένας ηγέτης στο Βερολίνο, που δεν θέλω να κατονομάσω.
"Τι είδους δουλειά είναι αυτή; Από τη μια θέλει να γεφυρώσει το μεταξύ μας χάσμα κι από την άλλη προσκαλεί τον Haftar;" του απάντησα. Αυτό δεν είναι ανοησία;
"Πείτε του πως αυτό είναι λάθος, να το διορθώσει και μετά θα είναι εύκολο για εμάς να συναντηθούμε.
Συγνώμη, αλλά υπάρχουν τέτοιου είδους προβλήματα».
Εν τω μεταξύ, ο Erdogan αναφέρθηκε και στις αναφορές περί αποστολής στρατευμάτων στη Λιβύη, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία δεν έχει στείλει ακόμα στρατό, αλλά μόνο στρατιωτικούς συμβούλους.
Μάλιστα, τόνισε ότι η τουρκική παρουσία στην αφρικανική χώρα έχει αυξήσει τις ελπίδες για ειρήνη.
Erdogan: Είμαστε σε επαφές με την Ιταλία για κοινές γεωτρήσεις ανοιχτά της Λιβύης
O πρόεδρος της Τουρκίας αναφέρθηκε σε κάποιες επαφές που έχει αυτή τη στιγμή με την Ιταλία για πραγματοποίηση γεώτρησης ανοιχτά της Λιβύης.
«Αυτή τη στιγμή η Ιταλία είναι σε επαφές μαζί μας, ώστε, στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Λιβύη, να πραγματοποιήσουμε γεώτρηση» ισχυρίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος, προδικάζοντας ότι κάτι τέτοιο θα... φρικάρει την Ελλάδα.
«Επειδή τώρα οι ακτές μας βλέπουν τις ακτές της Λιβύης, έχουμε πλέον τη δυνατότητα να κάνουμε αυτό που δεν έκανε η Κύπρος κι αυτό τρελαίνει την Ελλάδα...
Εξάλλου, εμείς έχουμε την πιο μεγάλη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο.
Και αυτό μας δίνει μια επιπλέον δυνατότητα» υποστήριξε.
Η στάση της Ιταλίας απέναντι στα όσα συμβαίνουν στη Μεσόγειο το τελευταίο διάστημα, είναι διφορούμενη.
Μάλιστα, ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο εάν η Ιταλία θα υπογράψει τη συμφωνία για τον Eastmed.
Ο Erdogan επανέλαβε επίσης ότι, αν βρει πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, θα το μοιραστεί με την Κυπριακή Δημοκρατία, κάτι που δεν κάνουν οι Ελληνοκύπριοι.
«Ότι βγει γύρω από την Κύπρο, θα ανήκει και στο βορρά και στο νότο.
Όλοι έχουν δικαίωμα να τα μοιραστούν ισότιμα.
Αλλά μέχρι σήμερα η νότια Κύπρος δεν το έχει εφαρμόσει.
Δεν είπαν ποτέ να κάτσουμε μαζί με το βορρά να τα συζητήσουμε και να τα βρούμε» επέμεινε ο Τούρκος πρόεδρος.
Πάντως, πρέπει αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή είναι η δεύτερη φορά μέσε σε λίγες ημέρες που ο Erdogan επιτίθεται προσωπικά στον κ. Μητσοτάκη με αφορμή την επίσκεψη Haftar στην Αθήνα.
Ειδικότερα, σε δηλώσεις του κατά την αναχώρηση του για τον Βερολίνο, είχε επισημάνει πως η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση επειδή δεν προσκλήθηκε στη διάσκεψη λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η Τουρκία έχει τρελάνει την Ελλάδα».
Παράλληλα είχε αναφερθεί και στον Έλληνα πρωθυπουργό, λέγοντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «παίζει λάθος το παιχνίδι» και πως «τα βήματα που κάνει δεν είναι σωστά».
«Η Ελλάδα είναι σοβαρά ενοχλημένη επειδή δεν έχει προσκληθεί στη Γερμανία.
Ήδη οι συμφωνίες που είχαμε υπογράψει με τη Λιβύη τους είχαν τρελάνει.
Η Ελλάδα μπήκε σε μια λογική ρεβανσισμού ‘’τι να κάνουμε με ποιον να συμφωνήσουμε για να πάρουμε γυρίσουμε το παιχνίδι’’.
Όμως ο Haftar δεν έχει καμία αξία.
Ο Sarraj όμως είναι ένας ηγέτης αναγνωρισμένος από τον ΟΗΕ», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος την Κυριακή (19/1/2020).
Όσον αφορά την επίσκεψη Haftar στην Ελλάδα, ο Erdogan είχε δηλώσει «Βρήκαν μια φόρμουλα.
Κάλεσαν τον Haftar στην Ελλάδα.
Ο ίδιος πήγε εκεί, πόζαραν και έκαναν συναντήσεις αφού δεν είχαν προσκληθεί με την προσπάθεια να δουν που θα οδηγήσει αυτό.
Θα δούμε τι θα κάνει ο Haftar στη Γερμανία.
Αλλά ο Μητσοτάκης το παιχνίδι το παίζει λάθος, δεν κάνει ορθά βήματα.
Δεν ξεκίνησε καλά σε αυτή την διαδικασία.
Και στις σχέσεις με την Τουρκία δεν κάνει καλά βήματα.
Στη σύνοδο του ΝΑΤΟ μιλήσαμε μαζί του 1,5 ώρα του εξηγήσαμε πράγματα όμως φαίνεται πως τα βήματα που γίνονται δεν είναι σωστά».
Την ίδια στιγμή, ο Erdogan επανέλαβε την πάγια θέση του ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα.
«Επειδή οι ακτές μας βλέπουν τις ακτές της Λιβύης είχαμε τη δυνατότητα της συμφωνίας.
Και βέβαια έχουμε τις μεγαλύτερες ακτές στην ανατολική Μεσόγειο κι αυτό μας δίνει άλλες δυνατότητες.
Μιλούν για υφαλοκρηπίδα γύρω από την Κρήτη.
Δεν υπάρχει υφαλοκρηπίδα γύρω από τα νησιά δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.
Εκεί αφορά μόνο τα χωρικά ύδατα» είπε χαρακτηριστικά.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών