Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο «κόκκινο» οι αγορές της Ασίας λόγω ανησυχιών για τον κοροναϊό - Στο -0,91% και τις 23.864,56 μονάδες ο Nikkei

tags :
Στο «κόκκινο» οι αγορές της Ασίας λόγω ανησυχιών για τον κοροναϊό - Στο -0,91% και τις 23.864,56 μονάδες ο Nikkei
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με σημαντικές απώλειες της τάξεως του -2,80% στις 27.990,50 μονάδες
Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν σήμερα Τρίτη (21/1) οι αγορές της Ασίας, εν μέσω ανησυχιών για την έξαρση της επιδημίας του νέου κοροναϊού στην Κίνα, καθώς η κυβέρνηση της χώρας έχει ανακοινώσει μέχρι στιγμή το θάνατο τεσσάρων ατόμων εξαιτίας του ιού.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία υποχώρησε κατά -0,91% στις 23.864,56 μονάδες, την ίδια στιγμή που οι δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -1,01% στις 2.239,69 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με σημαντικές απώλειες της τάξεως του -2,80% στις 27.990,50 μονάδες, ενώ περιορισμένη ήταν η πτώση για τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, ο οποίος έκλεισε στο -0,19% και τις 7.066,30 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε κατά -1,41% στις 3.052,14 μονάδες, ενώ παρόμοια ήταν η πτώση και για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -1,46% στις 10.953,41 μονάδες.
Οι κινεζικές αρχές δήλωσαν ότι ο νέος ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, γεγονός που θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού σε όλο τον κόσμο, καθώς εκατοντάδες εκατομμύρια Κινέζοι αναμένεται να πραγματοποιήσουν ταξίδια στο εξωτερικό μέσα στο επόμενο διάστημα, λόγω των εορτασμών του νέου έτους.
«Το ξέσπασμα εξελίσσεται σε έναν σοβαρό δυνητικό οικονομικό κίνδυνο για την περιοχή Ασίας - Ειρηνικού», δήλωσε ο αναλυτής της IHS Markit, Rajiv Biswas, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι «τα μέτρα περιορισμού του ιού θα μπορούσαν να επηρεάσουν τους κλάδους τουρισμού, λιανικού εμπορίου, εστιατορίων, αεροπορικών ταξιδίων και άλλων βιομηχανιών».
Ο ίδιος αναφέρθηκε στο Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο το οποίο είχε εμφανιστεί το 2003 στη νότια Κίνα, και ο οικονομικός του αντίκτυπος επηρέασε ακόμα και χώρες όπως είνα η Αυστραλία και ο Καναδάς.
Στην Ιαπωνία, η Κεντρική Τράπεζα της χώρας αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της κατά την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασης, τονίζοντας ότι οι εξωτερικοί κίνδυνοι για την εγχώρια οικονομία έχουν υποχωρήσει.
Το διοικητικό συμβούλιο της Bank of Japan αποφάσισε να διατηρήσει το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο στο -0,1%, ενώ παράλληλα διατήρησε τον στόχο απόδοσης για τα δεκαετή κρατικά ομόλογα γύρω στο 0%.
«Η οικονομία της Ιαπωνίας πιθανώς να διατηρήσει την τάση επέκτασης καθ' όλη τη διάρκεια του οικονομικού έτους 2020-2021, καθώς ο αντίκτυπος από την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας στην εγχώρια ζήτηση θα είναι περιορισμένος», δήλωσε η Bank of Japan, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «προς το παρόν οι επιπτώσεις της επιβράδυνσης είναι πιθανό να παραμείνουν».
Παράλληλα, η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας πρόσθεσε ότι οι κίνδυνοι για την οικονομία της χώρας και τις τιμές καταναλωτή έχουν υποχωρήσει λόγω της βελτίωσης που σημειώθηκε στις υπερπόντιες οικονομίες, εκτιμώντας παράλληλα ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί προς τον στόχο του 2% το 2020.
«Οι κίνδυνοι για την οικονομική δραστηριότητα έχουν υποχωρήσει, κυρίως όσον αφορά την ανάπτυξη στις υπερπόντιες οικονομίες», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της BoJ, προσθέτοντας ότι «η δυναμική προς την επίτευξη του στόχου 2% στις τιμές διατηρείται αλλά δεν είναι ακόμα επαρκώς σταθερή».
Επιπλέον, η Τράπεζα επεσήμανε ότι ότι η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και οι φυσικές καταστροφές έχουν επηρεάσει τις εξαγωγές, την παραγωγή και το επιχειρηματικό κλίμα της χώρας», ενώ πρόσθεσε ότι «δε θα διστάσουμε να προχωρήσουμε σε περαιτέρω χαλάρωση ένα αυξηθούν οι κίνδυνοι».
Πτώση καταγράφει σήμερα το πετρέλαιο, το οποίο απομακρύνεται από τα υψηλά δέκα ημερών στα οποία σκαρφάλωσε κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τα στοιχεία για τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ που αφρούν την περασμένη εβδομάδα.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαρτίου 2020 για το Brent υποχωρεί κατά -0,95% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 64,58 δολ. ανά βαρέλι, ενώ κατά την προηγούμενη συνεδρίαση σκαρφάλωσε στα 66 δολ. ανά βαρέλι, τα οποία αποτελούν το υψηλότερο επίπεδο από τις 9 Ιανουαρίου 2020.
Παράλληλα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Φεβρουαρίου 2020 για το αμερικανικό αργό καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,75% στα 58,14 δολ. ανά βαρέλι, έχοντας προηγουμένως σκαρφαλώσει στο υψηλότερο επίπεδο από τις 10 Ιανουαρίου 2020, και συγκεκριμένα στα 59,73 δολ. ανά βαρέλι.
«Είμαστε εγκλωβισμένοι στο εύρος των 65 δολ. ανά βαρέλι», δήλωσε ο Tony Nunan της Mitsubishi Corp στο Τόκιο, προσθέτοντας ότι «οποιαδήποτε χαμηλότερο τιμή και ο ΟΠΕΚ θα δυσκολευτεί να ισορροπήσει τον προϋπολογισμό του, και οποιαδήποτε υψηλότερη τιμή θα οδηγήσει σε ανάκαμψη της παραγωγής αμερικανικού σχιστολιθικού».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης