Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Το brain drain επιδεινώνει το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας, τον μεγαλύτερο κίνδυνο της οικονομίας

tags :
Politico: Το brain drain επιδεινώνει το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας, τον μεγαλύτερο κίνδυνο της οικονομίας
Με αφορμή το πρόγραμμα Rebrain Greece για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων επιστημόνων, το Politico σχολιάζει ότι το δημογραφικό είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ελληνική οικονομία
«Επιστρέψτε, σας παρακαλώ!
Αυτό είναι το μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης στους ταλαντούχους νέους που εγκατέλειψαν τη χώρα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης».
Αυτές είναι οι πρώτες γραμμές του δημοσιεύματος του Politico σχετικά με το brain drain και το πρόγραμμα Rebrain Greece για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων επιστημόνων.
Αφού γίνεται αναλυτική αναφορά στο εν λόγω πρόγραμμα, στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 500.000 άνθρωποι έχουν φύγει στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, οπότε και η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά ένα τέταρτο και η ανεργία εκτοξεύθηκε στο 28%.
Από τότε τα στοιχεία για την ανεργία έχουν βελτιωθεί αλλά παραμένουν διπλάσια το μέσο όρο της ΕΕ και της ευρωζώνης.
«Το brain drain επιταχύνει τον μεγαλύτερο κίνδυνο της ελληνικής οικονομίας: το κακό δημογραφικό.
Έως το 2050, ο πληθυσμός της Ελλάδας αναμένεται να μειωθεί μεταξύ 800.000 με 2,5 εκατ. σε 8,3 και 10 εκατ., και ένας στους τρεις κατοίκους θα είναι άνω των 65 ετών, σύμφωνα με μελέτη της διαΝΕΟσις» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Αν και η Ελλάδα έχει βιώσει μαζική μετανάστευση και στο παρελθόν, όπως μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, με τη διαφορά όμως ότι αυτή τη φορά εκείνοι που μεταναστεύουν είναι οι Έλληνες με το υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο και δεξιότητες.
Σύμφωνα με έρευνα της Icap, περισσότερο από το 90% όσων έφυγαν στο εξωτερικό ήταν απόφοιτοι πανεπιστημίων και το 64% είχαν μεταπτυχιακό.

Έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού

Παρά τα υψηλά επίπεδα ανεργίας, πολλές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, κυρίως στον τεχνολογικό τομέα, υποστηρίζουν ότι δυσκολεύονται να βρουν εργαζόμενους με τα απαιτούμενα προσόντα.
Κι αυτό γιατί οι καλύτερα καταρτισμένοι Έλληνες φεύγουν στο εξωτερικό μόλις ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και δεν επιστρέφουν.
Γι' αυτό και κάποιες επιχειρήσεις, αντί να αναζητούν εργαζόμενους τις σωστές σπουδές και εμπειρία, προτιμούν να τους εκπαιδεύουν και στη συνέχεια να τους προσλαμβάνουν.

Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης