Τελευταία Νέα
Πολιτική

Επιστολή Pompeo στον Μητσοτάκη - Μήνυμα στην Τουρκία να ρίξει τους τόνους - Προσήλωση των ΗΠΑ στη διασφάλιση της ασφάλειας στην Ελλάδα

Επιστολή Pompeo στον Μητσοτάκη - Μήνυμα στην Τουρκία να ρίξει τους τόνους - Προσήλωση των ΗΠΑ στη διασφάλιση της ασφάλειας στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, πρόκειται για μια κίνηση που αποτελεί σημαντικό στοιχείο υποστήριξης των ελληνικών θέσεων
Επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη απέστειλε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo, εκφράζοντας τη στήριξη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, την ώρα που κλιμακώνεται η τουρκική προκλητικότητα.
O Pompeo στέλνει μήνυμα στην Τουρκία να ρίξει τους τόνους, χωρίς ωστόσο να την κατανομάζει.
Για αποστομωτική απάντηση όσων έσπευσαν να απαξιώσουν την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
«
Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις στην περιοχή και επιβεβαιώνουν τη θέση τους ότι όσοι έχουν συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να αναζητήσουν λύσεις με ειρηνικά μέσα, σύμφωνα με το άρθρο 33 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, και να απέχουν από οποιαδήποτε ενέργεια ή δήλωση που θα μπορούσε να είναι προκλητική.
Δεν χρειαζόμαστε κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή, αλλά μάλλον ειλικρινής διάλογος που οδηγεί σε αποτελέσματα που σέβονται το διεθνές δίκαιο», αναφέρει ο Pompeo στην επιστολή του προς τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Σημειώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση προσδοκούσε μία δήλωση στήριξης από τις ΗΠΑ απέναντι στην προκλητικότητα Erdogan.
Στις 19:00 αναμένεται τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη συζήτηση της Ολομέλειας στη Βουλή για νομοσχέδιο που αφορά την παιδεία, κατά την οποία εκτιμάται ότι θα αναφερθεί στην επιστολή Pompeo.
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών υποθέσεων, στην οποία συζητείται η κύρωση της συμφωνίας για την αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ, ανέφερε ότι ο Pompeo έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στην οποία τονίζει ότι οι ΗΠΑ εκφράζουν την προσήλωσή τους στη διασφάλιση της ασφάλειας, της ειρήνης και της Δημοκρατίας στην Ελλάδα.
Η επιστολή αναφέρει πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν αυτές τις προοπτικές στη χώρα μας.
Σύμφωνα με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, πρόκειται για μια κίνηση που αποτελεί σημαντικό στοιχείο υποστήριξης των ελληνικών θέσεων.

Πέτσας: Αποστομωτική απάντηση η επιστολή Pompeo

Στις τουρκικές προκλήσεις και τους λεονταρισμούς, η Ελλάδα απαντά με εθνική αυτοπεποίθηση.
Στηριζόμαστε στη δυνατότητά μας να κάνουμε ό,τι χρειαστεί, στο Διεθνές Δίκαιο και στις συμμαχίες μας, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή στήριξης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Στην επιστολή αυτή, οι Ηνωμένες Πολιτείες, δεν μιλούν μόνο για την υποχρέωση επίλυσης των διαφορών με ειρηνικά μέσα και για την αποφυγή προκλητικών πράξεων ή διακηρύξεων. Κυρίως, τονίζουν -και μάλιστα δύο φορές στην ίδια επιστολή- ότι "οι Η.Π.Α. παραμένουν δεσμευμένες να στηρίξουν την ευημερία, την ασφάλεια και την δημοκρατία της Ελλάδας".
Επιπλέον, τονίζουν ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα "ως ηγέτη στην Ευρώπη, ως σύμμαχο-κλειδί και ως κρίσιμο παίκτη στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια".
Είναι σαφές ότι η επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, επιβεβαιώνει ότι οι σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών. Είναι ταυτόχρονα μια αποστομωτική απάντηση σε αυτούς που βιάστηκαν να απαξιώσουν την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον πριν από δύο εβδομάδες», είπε.

Τι αναφέρει η επιστολή του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ

«Η υπογραφή της συμφωνίας για την αμυντική συμφωνία αποτελεί ένα σημείο καμπής για την ενισχυμένη συμμαχία ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ», αναφέρει ο Pompeo στην επιστολή του προς τον Έλληνα πρωθυπουργό.
«Η πρόσφατη επίσκεψή σας στις ΗΠΑ, αποτέλεσε μία ξεκάθαρη επαναβεβαίωση των στενών δεσμών και της συνεργασίας των δύο χωρών.
Επίσης επαναβεβαιώνει την ανάδειξη της Ελλάδας σε ένα success story, μετά από μία δεκαετία κρίσης», τονίζει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.
Μεταξύ άλλων, ο Pompeo αναφέρει ότι οι ΗΠΑ θεωρούν την Ελλάδα στρατηγικό σύμμαχο και κρίσιμο παίκτη στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στα Βαλκάνια.
«Οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στη στήριξη της ευημερίας, της ασφάλειας και της δημοκρατίας στην Ελλάδα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.
«Μίλησα σαφώς γι αυτό κατά την επίσκεψή σας στις ΗΠΑ, δηλώνοντας ότι "θα συνεχίσουμε να σας στηρίζουμε ως ηγέτη στην Ευρώπη.
Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την ευημερία σας, την ασφάλειά σας και τη δημοκρατία σας.
Το μέλλον φαντάζει φωτεινότερο για τις χώρες μας και για τη μεταξύ μας σχέση», τονίζει ο Pompeo.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις στην περιοχή και επιβεβαιώνουν τη θέση τους ότι όσοι έχουν συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να αναζητήσουν λύσεις με ειρηνικά μέσα, σύμφωνα με το άρθρο 33 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, και να απέχουν από οποιαδήποτε ενέργεια ή δήλωση που θα μπορούσε να είναι προκλητική.
Δεν χρειαζόμαστε κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή, αλλά μάλλον ειλικρινής διάλογος που οδηγεί σε αποτελέσματα που σέβονται το διεθνές δίκαιο», τονίζει ο Pompeo, σε μια έμμεση αναφορά στην Τουρκία.
Image
ΣΥΡΙΖΑ: Θετική η επιστολή Pompeo αλλά δεν αποτελεί λόγο για πανηγυρισμούς

«Δεν αποτελεί λόγο για πανηγυρισμούς» η επιστολή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo προς την κυβέρνηση, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στην αξιωματική αντιπολίτευση σχολίασαν την εν λόγω επιστολή η οποία «δεν λέει κάτι ριζικά καινούργιο και δεν αποτελεί λόγο για πανηγυρισμούς ειδικά μετά την αποτυχία του ταξιδιού Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο και την απουσία της Ελλάδας από τη Διάσκεψη του Βερολίνου».
Στον ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι η επιστολή είναι θετική μεν αλλά συνάμα γενικόλογη, καθώς «κινείται στο πλαίσιο της συγχαρητήριας επιστολής Τραμπ για την επίλυση του ονοματολογικού, της Διακήρυξης του Δεκεμβρίου του 2018 για το Στρατηγικό Διάλογο και άλλων δηλώσεων Αμερικανών αξιωματούχων.
Ο ίδιος ο κος Pompeo άλλωστε γράφει στην επιστολή ότι αυτές τις δηλώσεις τις είχε ήδη επαναλάβει ο ίδιος και δημόσια».
Μάλιστα, το ερώτημα που τίθεται από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι το «τι σηματοδοτεί για την ουσία της στάσης των ΗΠΑ απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας, καθώς μόλις πριν λίγες ημέρες ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας κ. O' Brian, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, όχι απλά δεν κράτησε ίσες αποστάσεις, αλλά νουθετεί την Ελλάδα να μην προβαίνει σε κινήσεις που απομακρύνουν την Τουρκία από το ΝΑΤΟ».

Η αντίδραση του Κινήματος Αλλαγής 


Σπουδή να παρουσιάσει ως επιτυχία την επιστολή του Μάικ Πομπέο, που επιβεβαιώνει τους προβληματισμούς του Κινήματος Αλλαγής, καταλογίζει στην κυβέρνηση η Φώφη Γεννηματά.
Σε δήλωσή της η κ. Γεννηματά αναφέρει ότι επιχειρεί «να παρουσιάσει μια τυπική, διπλωματική, ευχαριστήρια επιστολή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ (για την αμυντική συμφωνία) ως απόδειξη της επιτυχίας του πρόσφατου ταξιδιού του κ. Μητσοτάκη».
H πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής επισημαίνει ότι «είναι προφανές από το περιεχόμενο της συγκεκριμένης επιστολής, ότι τα ευχολόγια και οι συστάσεις περισσεύουν, ενώ απουσιάζουν εντελώς συγκεκριμένες αναφορές για τις πρόσφατες προκλητικές, επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας.
Ουσιαστικά εξισώνεται ο θύτης με το θύμα».
H κ. Γεννηματά υποστηρίζει ότι εμπεριέχονται «νουθεσίες του τύπου "βρείτε τα" έχουμε χορτάσει» και τονίζει ότι «από τους συμμάχους απαιτούμε επιτέλους καθαρή θέση και έμπρακτη στήριξη.
Και αυτή δεν επιτυγχάνεται όταν η κυβέρνηση εμφανίζεται ως "προβλέψιμα δεδομένη"».

Δένδιας: Η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ διασφαλίζει την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή

«H Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής είναι μία συμφωνία, η οποία διασφαλίζει την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, με τη διεύρυνση του αμερικανικού αμυντικού αποτυπώματος», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής.
«Η κυβέρνηση επεδίωξε τη διεύρυνση του αμερικανικού αμυντικού αποτυπώματος.
Για εμάς η αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη είναι κάτι το εξαιρετικά θετικό», σημείωσε ο κ. Δένδιας και τόνισε ότι η κυβέρνηση «δεν έχει διάθεση να καθυστερήσει την επικύρωση αυτής της συμφωνίας», διότι «αυτή η συμφωνία υπηρετεί το εθνικό συμφέρον και η καθυστέρηση κύρωσής της δεν το υπηρετεί».
«Δεν θέλουμε να καθυστερήσουμε την επικύρωση μίας συμφωνίας, η οποία αφορά, για παράδειγμα, την αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη.
Δεν επιθυμεί η κυβέρνηση να το καθυστερήσει αυτό», είπε ο υπουργός Εξωτερικών και επισήμανε ότι αυτή η συμφωνία «σε πολλά σημεία εφαρμόζεται ήδη».
Απαντώντας σε όσους ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση, κυρώνοντας το πρωτόκολλο αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, δίνει γη και ύδωρ χωρίς να πάρει τίποτα, αναφέρθηκε στις «δεκάδες θετικές δηλώσεις στήριξης» από τις ΗΠΑ, το διάστημα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει την ευθύνη.
Σε αυτό το κλίμα, όπως ενημέρωσε τους βουλευτές, μέλη της Επιτροπής, μόλις σήμερα, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έλαβαν ακόμη μία επιστολή από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Mike Pompeo, σύμφωνα με την οποία οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες να στηρίξουν την ασφάλεια, την ειρήνη και την ευημερία στην Ελλάδα.
Για το ιστορικό της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση αναδέχεται πλήρως το πολιτικό βάρος της εισήγησης της παρούσας συμφωνίας».
«Η πραγματικότητα είναι ότι κείμενο, από την πλευρά της προηγούμενης κυβέρνησης, συμπεφωνημένο, δεν ευρέθη στο υπουργείο Εξωτερικών.
Οι διαπραγματεύσεις διεξήγοντο μεταξύ του υπουργείου Άμυνας, με συμμετοχή της Α7 Διεύθυνσης του υπουργείου Εξωτερικών.
Όταν παρελήφθησαν οι διαπραγματεύσεις, από την δική μας πλευρά, οι αμερικανικές θέσεις ήταν Σούδα επί 4 plus. Δηλαδή, αντιγραφή του μοντέλου λειτουργίας της Σούδας στις υπόλοιπες εγκαταστάσεις και ερωτηματικό γενικό το θέμα της Αλεξανδρούπολης. Εγώ δεν ισχυρίζομαι ότι αυτό το είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση», πρόσθεσε ο κ. Δένδιας και επανέλαβε: «Όσο καιρό θα ασκώ τα καθήκοντα του υπουργού Εξωτερικών, θα αποφεύγω προσπάθεια κομματικής εκμετάλλευσης των συγκεκριμένων θεμάτων.
Η συγκυρία είναι τέτοια που δεν το επιτρέπει, με κανένα τρόπο.
Η εθνική εμπειρία έχει δείξει πως όποτε αυτό επιχειρήθηκε στο παρελθόν, κατέληξε σε εθνική ζημία και δυστυχώς η διχόνοια οδήγησε, ορισμένες φορές, και σε εθνικό όλεθρο. Δεν μπορώ να το επιτρέψω στον εαυτό μου.
Δεν μου επιτρέπει ο πρωθυπουργός.
Νομίζω, δε, ότι αυτός πρέπει να είναι ο γενικός κανόνας συζήτησης επί των συγκεκριμένων θεμάτων».
«Η σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ δεν στρέφεται κατά κάποιου άλλου. Δεν στρέφεται κατά της Τουρκίας.
Όπως και οι τριμερείς μας σχέσεις, και οι διμερείς μας σχέσεις, δεν στρέφονται κατά της Τουρκίας.
Είναι υπέρ της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή», είπε, επίσης, ο υπουργός και συμπλήρωσε: «Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρούμε ότι οι σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι μία από τις ακρογωνιαίες λίθους.
Στο πλαίσιο της συζήτησης που σήμερα κάνουμε, πρέπει να πω ότι η συμφωνία αυτή και η υπερψήφισή της είναι απολύτως απαραίτητη για τον δικό μας αμυντικό σχεδιασμό, για την ελληνική εξωτερική πολιτική.
Θα ήθελα, λοιπόν, να παρακαλέσω θερμά, να μην επιτραπεί σε οποιονδήποτε κομματικό τρόπο θεώρησης των πραγμάτων να επηρεάσει την κρίση σας για τον τρόπο που εσείς θα αντιμετωπίσετε αυτήν τη συμφωνία. Δυστυχώς, οι καιροί δεν είναι οι πιο ήρεμοι, δεν είναι οι πιο ομαλοί. Αυτό το οποίο είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο για τη χώρα είναι η αρραγής της ενότητα, η δυνατότητα του πολιτικού της συστήματος να προσλαμβάνει, με καθαρό τρόπο, μετά τη 10χρονη οικονομική κρίση, την υπαρκτή απειλή για τη χώρα μας και να την αντιμετωπίζει με όπλο την αδιατάρακτη εθνική μας ομόνοια».
Η Κύρωση του Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής εγκρίθηκε από την κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας.
Υπέρ τάχθηκαν η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, που ζήτησε να παγώσει η συμφωνία μέχρις ότου «οι ΗΠΑ ρητά και κατηγορηματικά και δεσμευτικά να στηρίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και την ευρύτερη στρατηγική ειρήνης», επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια.
Επιφύλαξη δήλωσε και η Ελληνική Λύση.
Κατά της Συμφωνίας τάχθηκε το ΚΚΕ και ζήτησε την απόσυρσή της διότι είναι πολύ επικίνδυνη και μετατρέπει τη χώρα σε «πολεμικό ορμητήριο, βάζοντας τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στην υπηρεσία των εγκληματικών σχεδίων του ΝΑΤΟ, υπονομεύοντας την αποστολή τους».
Κατά της συμφωνίας τάχθηκε και το ΜέΡΑ25, ζητώντας η Ελλάδα να αποσυνδεθεί από τον μιλιταρισμό.
 
www.bankingnews,gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης