Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ABN Amro: Οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τις αμερικανικές, λόγω των αρνητικών επιτοκίων

ABN Amro: Οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τις αμερικανικές, λόγω των αρνητικών επιτοκίων
Τον Σεπτέμβριο του 2019, η ΕΚΤ μείωσε το βασικό επιτόκιο καταθέσεων κατά 10 μονάδες βάσης στο -0,5%
Τα αρνητικά επιτόκια είναι ο βασικός παράγοντας διαφοροποίησης που εμποδίζει τις ευρωπαϊκές τράπεζες να ανταγωνιστούν σοβαρά τις αμερικανικές, σύμφωνα με την ΑΒΝ Amro.
Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Kees van Dijkhuizen, μιλώντας στο Νταβός, αυτό είναι ένα δύσκολο περιβάλλον όπου οι τράπεζες καλούνται να βγάλουν κέρδη.
Σημειώνεται ότι τον Σεπτέμβριο, η ΕΚΤ μείωσε το βασικό επιτόκιο καταθέσεων κατά 10 μονάδες βάσης σε -0,5%.
«Οι ΗΠΑ δεν έχουν αυτό πρόβλημα» τόνισε ο ίδιος και επεσήμανε ότι σε περίπτωση που ξεσπάσει νέα κρίση, η κεντρική τράπεζα δεν έχει πολλά όπλα στην φαρέτρα της.
Από την πλευρά της, η νέα επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, έχει υποσχεθεί να επανεξετάσει την πολιτικών των αρνητικών επιτοκίων και κάλεσε τις κυβερνήσεις που έχουν το δημοσιονομικό περιθώριο να αναπτύξουν τα δικά τους προγράμματα για την τόνωση της οικονομίας.
Ωστόσο, ο van Dijkhuizen τόνισε ότι αυτό δεν είναι εύκολο για τις κυβερνήσεις, ενώ πρότεινε ότι το οικονομικό outlook δεν είναι τόσο κακό σε σχέση με αυτό που αναμενόταν, κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει κίνητρο για την αύξηση των επιτοκίων.
«Η ΕΚΤ το εξετάζει. Κι αυτό είναι καλό.
Βλέπεις στη Σουηδία την ανάπτυξη με τα επιτόκια υψηλότερα.
Έτσι, πραγματικά ελπίζω ότι στην Ευρώπη θα έρθει ένα πιο ομαλοποιημένο επίπεδο επιτοκίων» τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της ABN Amro.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης