Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Οι ευρωπαϊκές αρχές θα είναι ευέλικτες στην εφαρμογή των κανόνων της Βασιλείας ΙΙΙ

tags :
Citigroup: Οι ευρωπαϊκές αρχές θα είναι ευέλικτες στην εφαρμογή των κανόνων της Βασιλείας ΙΙΙ
Οι τραπεζικές αρχές της Ευρωζώνης έχουν επισημάνει ότι θα υπάρξει ευελιξία στα μέτρα αντιστάθμισης της επιβάρυνσης
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες μπορούν να αποφύγουν μια ευρέως αναμενόμενη έλλειψη κεφαλαίου, την οποία οι επενδυτές φοβούνται ότι θα αναγκάσουν τους δανειστές να εκδώσουν νέες μετοχές ή να μειώσουν τα μερίσματα.
Αυτό εκτιμά η Citigroup, η οποία επισημαίνει ότι είναι ρεαλιστικό να υποθέσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να υιοθετήσει τα νέα παγκόσμια κεφαλαιακά πρότυπα, γνωστά ως Βασιλεία ΙΙΙ, με "ελάχιστη αύξηση κεφαλαίου".
Η άποψη αυτή αυξάνει τις πιθανότητες ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι έτοιμες να ανταμείψουν τους επενδυτές.
Οι ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν δηλώσει σταθερά ότι οι νέοι κανόνες δεν θα αυξήσουν σημαντικά το ποσό των κεφαλαίων που πρέπει να κατέχουν οι τράπεζες για να προστατευθούν από τις απώλειες, αλλά οι επενδυτές έχουν εκφράσει σε μεγάλο βαθμό τις αμφιβολίες τους.
Επιπλέον, οι τραπεζικές αρχές της Ευρωζώνης έχουν επισημάνει ότι θα υπάρξει ευελιξία στα μέτρα αντιστάθμισης της επιβάρυνσης.
Σύμφωνα με την Citigroup, η ΕΕ μπορεί να επιτρέψει εξαιρέσεις από τους κανόνες για τα κεφαλαιακά αποθέματα σε τμήματα τραπεζών.
Μπορεί επίσης να είναι ευέλικτη για δάνεια σε εταιρείες που δεν έχουν πιστοληπτικές αξιολογήσεις, ενώ μπορούν να εξεταστούν εναλλακτικές λύσεις έναντι του αυστηρού ορίου για τις τράπεζες χρησιμοποιώντας τους δικούς τους υπολογισμούς για να ποσοτικοποιήσουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν.
Οι αναλυτές της Citigroup ανέφεραν ότι από τις επισκέψεις τους την προηγούμενη εβδομάδα σε εκπροσώπους τραπεζών, παρατηρητές, ρυθμιστές και κυβερνητικούς αξιωματούχους στη Φρανκφούρτη, το Παρίσι και το Λονδίνο, οι εκτιμήσεις είναι πολύ ενθαρρυντικές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης