Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Διαψεύδει τον Erdogan η Ιταλία - Απορρίπτει τους ισχυρισμούς για κοινές γεωτρήσεις στη Λιβύη - Πώς έφτασαν στην Άγκυρα στοιχεία της ΕΝΙ;

tags :
Διαψεύδει τον Erdogan η Ιταλία - Απορρίπτει τους ισχυρισμούς για κοινές γεωτρήσεις στη Λιβύη - Πώς έφτασαν στην Άγκυρα στοιχεία της ΕΝΙ;
O Erdogan έβαλε στο παιχνίδι των γεωτρήσεων ανοιχτά της Λιβύης και την Ιταλία κάνοντας λόγο για διαπραγματεύσεις μεταξύ Άγκυρας και Ρώμης
(Upd) Παρά το γεγονός ότι... άργησε, τελικά η ιταλική κυβέρνηση φρόντισε να διαψεύσει τον πρόεδρο της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdogan, αναφορικά με πιθανή συνεργασίας Ρώμης - Άγκυρας για εκμετάλλευση πετρελαϊκών πόρων στη Λιβύη.
Tο ιταλικό υπουργείο εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με «φήμες που κυκλοφόρησαν στον Τύπο για τυχόν διαπραγμάτευση της Ιταλίας με την Τουρκία, για εκμετάλλευση πετρελαϊκών πόρων».
«Οι φήμες που κυκλοφόρησαν στον Τύπο σύμφωνα με τις οποίες η Ιταλία φέρεται να διαπραγματεύεται με την Τουρκία με στόχο την εκμετάλλευση των πετρελαϊκών πόρων, στα ανοικτά της Λιβύης, στο πλαίσιο του πρόσφατου μνημονίου συνεργασίας της Αγκυρας με την Τρίπολη για την οριοθέτηση των υφαλοκρηπίδων, στερούνται βάσης» τονίζει το ιταλικό υπουργείο εξωτερικών.
Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται: «αυτό που η Ιταλία υποστηρίζει εδώ και καιρό είναι ότι η εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων στην Μεσόγειο θα έπρεπε να ιδωθεί ως μια ευκαιρία που πρέπει να αδράξει κανείς, μέσω της συνεργασίας όλων των παράκτιων χωρών.
Αυτό απαιτεί, μεταξύ των άλλων, η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών να πραγματοποιηθεί διαμέσου διαπραγμάτευσης μεταξύ των ενδιαφερόμενων πλευρών.
Είναι η θέση που εκφράσαμε τους τελευταίους μήνες, στις τουρκικές αρχές, σε όλες τις συναντήσεις μας».
Υπενθυμίζεται ότι με δηλώσεις του ο πρόεδρος Erdogan είχε αναφέρει πως «αυτή τη στιγμή η Ιταλία είναι σε διαπραγματεύσεις μαζί μας στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Λιβύη προκειμένου να πραγματοποιήσουμε γεώτρηση»,  συμπληρώνοντας πως κάτι τέτοιο «θα τρελάνει την Ελλάδα».
Από την πλευρά του, πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, έσπευσε να αποδοκιμάσει τις δηλώσεις Erdogan.
«Με βάση τις πληροφορίες που έχουμε, δεν υπάρχει θέμα κοινών γεωτρήσεων» επεσήμανε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Στα χέρια της Άγκυρας στοιχεία της ιταλικής ΕΝΙ για γεωτρήσεις

Την ίδια στιγμή, πλήθος ερωτημάτων προκαλεί δημοσίευμα που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της κυπριακής εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» σύμφωνα με τον οποίο η Άγκυρα εκμεταλλεύθηκε τα στοιχεία της ιταλικής ΕΝΙ για να αρχίσει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το Yavuz άρχισε γεώτρηση στο ήδη αδειοδοτημένο από την Κυπριακή Δημοκρατία, στόχο «Ερατοσθένης Νότιο 1», για τον οποίο η ιταλική ΕΝΙ έχει προχωρήσει σε όλες τις έρευνες και έχει εξασφαλίσει τις άδειες από την Κυπριακή Δημοκρατία στα τέλη του 2018.
Είναι ένας από τους προγραμματισμένους στόχους γεωτρήσεων της γαλλο-ιταλικής κοινοπραξίας ΕΝΙ-TOTAL για τον οποίο μάλιστα είχαν προηγηθεί το 2017 όλες οι απαραίτητες έρευνες και με χρήση υποβρυχίων ρομπότ.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η Τουρκία, απλά μετονόμασε τον ίδιο ακριβώς στόχο από «Ερατοσθένης Νότιο» σε «Λευκωσία 1».

«Η Τουρκία, είναι φανερό ότι εκμεταλλεύτηκε στοιχεία της ΕΝΙ και δεν έστειλε το Yavuz συμπωματικά να τρυπήσει σε σημείο που απέχει μόλις μερικά μέτρα σε μια έκταση 45 τετρ. χιλιομέτρων, έστειλε όμως το Σάββατο το γεωτρύπανο Yavuz, ακριβώς στο ίδιο σημείο (με διαφορά μερικών μόνο μέτρων) από το σημείο που θα τρυπούσε η ΕΝΙ» αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Φιλελεύθερου, και τα δεδομένα της γεώτρησης που επιχειρεί το Yavuz στο τεμάχιο 8, είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά των τεχνικών σχεδιασμών της ΕΝΙ, δηλαδή η γεώτρηση θα φτάσει σε συνολικό βάθος περίπου 3.300 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, σε μια περιοχή με θαλάσσιο βάθος 1.930 μέτρων.
Δηλαδή, το γεωτρύπανο θα αναζητήσει στόχο κοιτάσματος σε βάθος 1.370 μέτρων κάτω από την επιφάνεια του βυθού.
«Όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι, η Τουρκία απογοητευμένη από τα μηδενικά αποτελέσματα των πέντε παράνομων γεωτρήσεων εντός της Κυπριακής ΑΟΖ (δύο δυτικά της Πάφου, δύο νότια της Καρπασίας και μία νότια του Πισσουρίου), αποφάσισαν να μην εμπιστευτούν τους γεωλόγους της Ανώνυμης Τουρκικής Εταιρείας Πετρελαίου και των Νορβηγών συνεργατών τους με τους οποίους επεξεργάζονται τα σεισμογραφικά του Μπαρμπαρός και να προχωρήσουν, έστω και εν μέρει στα τυφλά σε πιο "σίγουρο" στόχο, που έχει επεξεργαστεί στην περιοχή η πολύπειρη ΕΝΙ» αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.

Αλλαγή σχεδίων από την ΕΝΙ

Ωστόσο, τα στοιχεία και οι πληροφορίες του «Φιλελεύθερου» δείχνουν ότι, όπως και να έχει συλλέξει τα δεδομένα η Τουρκία, αυτά δεν είναι πλήρη και δεν ακολούθησαν τις εξελίξεις μετά το 2017.
Συγκεκριμένα, η ΕΝΙ, ενώ είχε εξασφαλίσει τις άδειες για τη γεώτρηση, είχε ενημερώσει την Κυπριακή πλευρά ότι δεν θα προχωρούσε στον στόχο αυτό, πριν μελετήσει τα γεωλογικά αποτελέσματα άλλων στόχων (όπως στο «Καλυψώ», την «Ανθία» και τον «Γλαύκο», λόγω του ότι είχε εντοπίσει συνολικά εντός του τεμαχίου «8» τέσσερις συνολικά στόχους τύπου «Ζορ» με διαφοροποιημένα χαρακτηριστικά ο καθένας, οπότε ήθελε να ξεκαθαρίσουν συγκεκριμένα δεδομένα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφοριές, η ΕΝΙ, μαζί με τη γαλλική TOTAL -που εντάχθηκε προ μηνών στα δικαιώματα του οικοπέδου 8- με βάση και τα στοιχεία των γεωτρήσεων στην περιοχή της τελευταίας διετίας, έχουν μειώσει αισθητά τις πιθανότητες τόσο για ανακάλυψη όσο και για το μέγεθός της, ιδιαίτερα σε σχέση με την ερμηνεία ενδείξεων σεισμογραφικών ως πετρώματα τύπου «Ζορ» που διαφάνηκε ότι επρόκειτο για μορφή γρανίτη, όπως στην «Ανθία».


H συνάντηση Di Maio με Cavusoglu στο Βερολίνο

Για διαφαινόμενη ιταλοτουρκική προσέγγιση κάνει λόγο και η Deutsche Welle.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα, η Ιταλία ετοιμάζεται να αυξήσει τις εμπορικές συναλλαγές της με την Τουρκία, με την δημιουργία, στο άμεσο μέλλον, ενός μόνιμου επιχειρηματικού φόρουμ μεταξύ των δυο χωρών.
Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Luigi Di Maio, στο περιθώριο της Διάσκεψης του Βερολίνου είχε διμερή συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Eξωτερικών Mevlut Cavusoglu, στο τέλος της οποίας υπογράμμισε την καθοριστική σημασία της συνεργασίας με την Άγκυρα.
Παρά το ότι η Ιταλία αρχικά καταδίκασε την συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, ο Di Maio Maio αρνήθηκε να υπογράψει τα τελικά συμπεράσματα της συνάντησης του Καΐρου, με τους ομολόγους του Ελλάδας, Γαλλίας, Αιγύπτου και Κύπρου.
Η Ρώμη, ουσιαστικά, προσπαθεί να εξασφαλίσει άμεση, συνεχή επικοινωνία τόσο με την Μόσχα, όσο και με την Άγκυρα, για να παίξει και βασικό ρόλο στην λιβυκή κρίση.
Προς το παρόν, όμως, δεν πέτυχε κάτι το σημαντικό: η τριμερής συνεργασία Ιταλίας, Ρωσίας και Τουρκίας για το λιβυκό, την οποία επιθυμεί η κυβέρνηση Κόντε, μέχρι τώρα δεν έχει ούτε καν ξεκινήσει.
Η δε προσπάθεια να οργανωθεί η επόμενη συνάντηση για την Λιβύη, στην ιταλική πρωτεύουσα, έχει ναυαγήσει.
Πολλοί σχολιαστές, στην φάση αυτή, κατηγορούν τον Di Maio, για έλλειψη εμπειρίας και στρατηγικής.
Και τα ΜΜΕ του ομίλου Berlusconi, ζητούν από την κυβέρνηση της Ρώμης να απομακρυνθούν από την Τουρκία, διότι θεωρεί την διαφαινόμενη προσέγγιση με την Άγκυρα, επιζήμια για τα ιταλικά εθνικά συμφέροντα.
Πολλά θα εξαρτηθούν και από το μέλλον της κυβέρνησης του Giuseppe Conte, το οποίο, σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές, μοιάζει αβέβαιο.

(Πρώτη ενημέρωση 2020-01-21 14:20:31)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης