Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Axel Weber (UBS): Οδηγός η Ευρώπη για την πράσινη χρηματοδότηση

tags :
Axel Weber (UBS): Οδηγός η Ευρώπη για την πράσινη χρηματοδότηση
Ο πρόεδρος της UBS, Axel Weber τόνισε ότι η Ευρώπη θα γίνει ο πυρήνας των κεφαλαιοαγορών για την πράσινη χρηματοδότηση
Η Ευρώπη έχει την ευκαιρία να ηγηθεί του κόσμου στην ανάπτυξη κεφαλαιαγορών για πράσινη χρηματοδότηση σύμφωνα με τον πρόεδρο της UBS, Axel Weber.
Μιλώντας στο CNBC στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός ο κ. Weber δήλωσε ότι ενώ η Ευρώπη θα αγωνιστεί για να φθάσει το μέγεθος των αμερικανικών κεφαλαιαγορών, ένας τομέας στον οποίο οι εταιρείες των Η.Π.Α. και η ομοσπονδιακή οικονομική πολιτική ακολουθούν την Ευρώπη είναι η βιωσιμότητα.
«Εάν με ρωτάτε, καθώς οι κεφαλαιαγορές αναπτύσσονται για την πράσινη χρηματοδότηση, πού θα είναι ο πυρήνας αυτών των αγορών; Θα είναι στην Ευρώπη» δήλωσε ο Weber.
Ερωτηθείς αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν υπεύθυνη για την αποτυχία των ευρωπαϊκών εταιρειών να διατηρήσουν το ρυθμό ανάπτυξης σε σχέση με τους υπερατλαντικούς ομολόγους τους, ο Weber σημείωσε ότι οι τράπεζες και οι παράγοντες της αγοράς δεν κατάφεραν να κερδίσουν τη "δυναμική και το μέγεθος των παγκόσμιων κεφαλαιαγορών που έχουν οι ΗΠΑ", προσθέτοντας πως η Κίνα σύντομα θα ξεπεράσει την Ευρώπη στην ισχύ κεφαλαίου.
«Η Ευρώπη είναι εδώ και πολύ καιρό ένα οικονομικό σύστημα που βασίζεται στις τράπεζες και οι τράπεζες έχουν διατηρήσει αυτόν το ρόλο τους, αλλά δεν άνοιξαν τον δρόμο για τη δημιουργία κεφαλαιαγορών» δήλωσε ο Weber.
«Αυτή είναι η ιστορία της επιτυχίας των αμερικανικών τραπεζών.
Είναι οι θεματοφύλακες μιας κεφαλαιαγοράς με βάθος και ρευστότητα και έχουν έντονη πιστωτική δραστηριότητα, έτσι ώστε να έχουν δύο πυλώνες κερδών.
Αντίθετα οι ευρωπαϊκές τράπεζες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό μόνο από το ένα».
Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Mark Carney δήλωσε πρόσφατα ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας είχε αρχίσει να περιορίζει τις επενδύσεις του σε ορυκτά καύσιμα και να μετατοπίζει τις προτεραιότητές του σε βιώσιμες επενδύσεις, αλλά με πολύ αργό ρυθμό.
Ο Weber συμφώνησε, προσθέτοντας ότι οι εταιρείες έχουν δυο επιλογές σε αυτό το στάδιο.
«Υπάρχει ένα ολισθηρό μονοπάτι, όπου πηγαίνεις όλο και περισσότερο στην πράσινη χρηματοδότηση ή αλλιώς υπάρχει το χείλος του γκρεμού.
Αν δεν κάνετε τίποτα για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, ίσως αντιμετωπίσετε την ίδια μοίρα με τις γερμανικές εταιρείες ενέργειας» είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης