Τελευταία Νέα
Πολιτική

Χατζηδάκης: Να κερδίσουμε την μάχη απέναντι την κλιματική αλλαγή

tags :
Χατζηδάκης: Να κερδίσουμε την μάχη απέναντι την κλιματική αλλαγή
Είναι ανάγκη να προστατεύσουμε την φυσική και πολιτιστική μας κληρονομιά
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης μίλησε στο 20ο High Level Meeting με θέμα «Κλιματική Αλλαγή και η επίδραση της στη ζωή και την πολιτιστική κληρονομιά της Μεσογείου» που διοργάνωσε το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και ο Διεθνής Οργανισμός Nizami Ganjavi International Center.
Ο Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε την ανάγκη να προστατεύσουμε την φυσική και πολιτιστική μας κληρονομιά και να διαφυλάξουμε τη Μεσόγειό μας από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, παραθέτοντας τα στοιχεία του Μεσογειακού Ινστιτούτου Βιοποικιλότητας και Οικολογίας για την υπερθέρμανση της λεκάνης της Μεσογείου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημείωσε πως η Μεσόγειος χαρακτηρίζεται ως το "hot spot" των "hot spot" της κλιματικής αλλαγής «διότι θερμαίνεται κατά 20% γρηγορότερα από τις υπόλοιπες θάλασσες του κόσμου, ενώ η άνοδος της θερμοκρασίας της αναμένεται να φθάσει τους 2,2 βαθμούς μέχρι το 2040 και τους 3,8 μέχρι το τέλος του αιώνα».
Αναφορικά με τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ότι οι πλημμύρες και η διάβρωση των ακτών που αναμένονται, λόγω της κλιματικής αλλαγής, απειλούν και αυτά.
«Δεν έχουμε λοιπόν χρόνο να χάσουμε. Είναι αντίθετα καθήκον μας να δράσουμε!
Ήδη η χώρα μας έχει λάβει συγκεκριμένη διεθνή πρωτοβουλία την οποία παρουσίασε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα τον περασμένο Σεπτέμβρη.
Η πρωτοβουλία αφορά τη διοργάνωση φέτος μιας Συνόδου Κορυφής στην Αθήνα», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Οι ενέργειες του Υπουργείου Περιβάλλοντος

Επιπλέον, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε πως το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχωρά ήδη με συγκεκριμένες πράξεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής:
1. «Καταργούμε όλες τις λιγνιτικές μονάδες έως το 2028, στο πλαίσιο μιας δίκαιης μετάβασης.
Και είμαστε η πρώτη ελληνική κυβέρνηση που περνάει από τα λόγια στην πράξη. Διότι θέλουμε η Ελλάδα να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της μάχης για την καταπολέμηση της Κλιματικής Αλλαγής.
2. Επιταχύνουμε τη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας από 17% σήμερα, στο 35% το 2030. Στην ηλεκτροπαραγωγή το αντίστοιχο μερίδιο θα είναι 60%!
3. Δίνουμε έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας: Οι πόροι για τις συγκεκριμένες δράσεις θα αυξηθούν 3,5 φορές!
4. Προωθούμε την ηλεκτροκίνηση που θα βελτιώσει καθημερινότητά μας και την ποιότητα ζωής μας.
5. Στρεφόμαστε προς ένα μοντέλο κυκλικής οικονομίας, στο οποίο συνδυάζεται η περιβαλλοντική προστασία με την αναπτυξιακή προοπτική. Και δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό το πλαίσιο στην ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων και η προώθηση της ανακύκλωσης.
6. Η βιοποικιλότητα είναι ένας παράγοντας κλειδί. Γι’ αυτό και πολιτική επιλογή της κυβέρνησης είναι η αναβάθμιση της προστασίας της φύσης σε συνδυασμό βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες, όπως ο οικοτουρισμός».
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε πως είναι σημαντικό στη μάχη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής να αξιοποιούμε ακαδημαϊκούς και κορυφαίους επιστήμονες.
«Πρόσφατα συστήσαμε Ειδική Επιστημονική Επιτροπή για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής με Πρόεδρο τον Ακαδημαϊκό κ. Κώστα Συνολάκη και εκπρόσωπο της Ελλάδας για θέματα κλιματικής αλλαγής τον Ακαδημαϊκό κ. Χρήστο Ζερεφό.
Πιστεύω ότι με τη συμμετοχή τους η εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα διευρυνθεί, θα εμπλουτιστεί και θα γίνει περισσότερο αποτελεσματική», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.
«Τη μάχη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα την κερδίσουμε. Το οφείλουμε στους εαυτούς μας.
Πάνω από όλα όμως, το οφείλουμε στα παιδιά μας», σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κλείνοντας την τοποθέτησή του.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης