Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Χωρίς πρόσθετες εγγυήσεις για τα κύρια ομόλογα του Ηρακλή για τις τράπεζες – Τι συζήτησαν οι CEOs με τους θεσμούς

Χωρίς πρόσθετες εγγυήσεις για τα κύρια ομόλογα του Ηρακλή για τις τράπεζες – Τι συζήτησαν οι CEOs με τους θεσμούς
Συζητήθηκαν, επίσης, πλειστηριασμοί και πτωχευτικό δίκαιο
H πρώτη σαφής ένδειξη και προς την πλευρά των τραπεζών, που να μην προέρχεται από την πλευρά της κυβέρνησης σε ότι αφορά το zero risk weighted asset (δηλαδή μηδενική στάθμιση κινδύνου) δόθηκε σήμερα 21 Ιανουαρίου 2020 από τους θεσμούς στους τέσσερις επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών στη συνάντηση που είχαν μεταξύ τους και ολοκληρώθηκε περί τις 19:30
Η τιτλοποίηση και ο Ηρακλής ήταν το θέμα που σχεδόν μονοπώλησε τη συζήτηση.
Οι θεσμοί ρώτησαν τις τράπεζες αν εκτιμούν πως πρέπει να υπάρξει μηδενική στάθμιση κινδύνου στις εγγυήσεις του Δημοσίου και οι τράπεζες ξεκαθάρισαν πως σε άλλη περίπτωση ο Ηρακλής δεν έχει κανένα νόημα.
Οι θεσμοί φαίνεται πως κατανόησαν πλήρως το ζήτημα  και πως οι όποιες αντιρρήσεις (είχαν εγερθεί  από κάποιους νωρίτερα έχουν καμφθεί).
Αναζητείται πάντως ο μηχανισμός ο οποίος θα δουλέψει προς την κατεύθυνση αυτή προκειμένου τελικώς το risk weighted asset να μηδενιστεί.
Οι τράπεζες ζήτησαν μετ' επιτάσεως από τους θεσμούς να επιληφθεί σε ότι αφορά τα εγγυημένα δάνεια του Δημοσίου.
Κατά τα λοιπά η ατζέντα περιελάμβανε τα άλλα γνωστά θέματα  που αφορούν τις τράπεζες όπως τα κεφάλαια και η κερδοφορία.
Μικρή ήταν η ενότητα για το πτωχευτικό δίκαιο, καθώς δουλεύεται από τα συναρμόδια υπουργεία και τα τεχνικά κλιμάκια.
Συνοπτικά τα βασικά θέματα που τέθηκαν προς συζήτηση ήταν:

1. Οι ευρωπαϊκές αρχές συναινούν ότι η παρεχόμενη εγγύηση του ελληνικού δημοσίου στα κύρια ομόλογα που θα εκδώσουν οι τράπεζες στο σχέδιο Ηρακλής δεν χρειάζονται πρόσθετες εγγυήσεις. Ωστόσο παρουσιάστηκε μία φόρμουλα που καταλήγει σε αυτό το συμπέρασμα και η οποία είναι υποχρεωτική για να ξεπεραστούν ορισμένα νομικά εμπόδια.
2. Στο επίκεντρο βρέθηκαν πλειστηριασμοί και πτωχευτικό δίκαιο.
3. Ζητήθηκε από τους θεσμούς να επιταχυνθούν τα εμπροσθοβαρή σχέδια μείωσης των NPEs, με στόχο 5% στα προβληματικά ανοίγματα.

Τι ανέφερε το bankingnews.gr

Τους τέσσερις διευθύνοντες συμβούλους (CEOs) των συστημικών τραπεζών συναντούν σήμερα 21 Ιανουαρίου 2020 οι θεσμοί καθώς ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις των ειδικών ομάδων των πιστωτικών ιδρυμάτων με τα τεχνικά κλιμάκια μόλις χθες 20/1.
Σημειώνεται ότι η συνάντηση βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς ξεκίνησε στις 17.30 μμ.
Η συνάντηση θα επικεντρωθεί γύρω από τα NPEs και τις τιτλοποιήσεις που αποτελούν μείζον θέμα για τα τεχνικά κλιμάκια αφού η εμπροσθοβαρής διαχείριση του θέματος φαίνεται πια να αποτελεί πρώτο κεφάλαιο για όλα τα πιστωτικά ιδρύματα, συστημικά και μη.
Θέματα και λεπτομέρειες σχετικά με τον Ηρακλή και την κοστολόγηση, το κατά πόσον οι τράπεζες έχουν υπολογίσει μηδενική στάθμιση κινδύνου σε ότι αφορά τις εγγυήσεις του Δημοσίου αλλά και άλλες λεπτομέρειες κρίσιμες για το εγχείρημα αναμένεται να αποτελέσουν το κυρίως θέμα των διμερών συζητήσεων μεταξύ των διευθυνόντων συμβούλων των συστημικών τραπεζών και της ομάδας των θεσμών.
Κατά τα λοιπά η ατζέντα θα περιλαμβάνει τα άλλα γνωστά θέματα των τραπεζών όπως τα κεφάλαια και η κερδοφορία.
Ασφαλώς δεν θα λείψει από το τραπέζι των συζητήσεων και το θέμα των stress tests καθώς αναμένονται οι παραδοχές των θεσμών για την ελληνική οικονομία που υπολογίζεται πως δεν θα καθυστερήσουν.
Ακίνητα και ανάπτυξη αποτελούν τα δύο βασικότερα ζητήματα που θα επηρεάσουν την άσκηση όπως λένε οι τραπεζίτες.
Κατά τα λοιπά, η τρόϊκα αναμένεται να συζητήσει και όλα τα υπόλοιπα θέματα που αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών όπως το πτωχευτικό, οι πλειστηριασμοί και τα δάνεια που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες και φέρουν την εγγύηση του Δημοσίου και τα οποία το Δημόσιο θέλει να τα εξετάσει σε 7ετή βάση αντιμετωπίζοντας τη διαφωνία των τραπεζών.
Σε ότι αφορά τις συζητήσεις που είχαν οι τράπεζες με τα τεχνικά κλιμάκια και προηγήθηκαν της σημερινής, αυτές επικεντρώθηκαν στα κόκκινα δάνεια και όπως σημείωναν στο bankingnews (ΒΝ) στελέχη των τραπεζών υπήρξαν από τις πιο εύκολες των τελευταίων ετών με πολύ μεγάλη συμφωνία σε κρίσιμα θέματα.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης