Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κεραμέως (Υπ.Παιδείας): Βάζουμε τα θεμέλια για την αναδιάρθρωση της δημόσιας εκπαίδευσης

tags :
Κεραμέως (Υπ.Παιδείας): Βάζουμε τα θεμέλια για την αναδιάρθρωση της δημόσιας εκπαίδευσης
Κεραμέως: Βάζουμε τα θεμέλια για την αναδιάρθρωση της δημόσιας εκπαίδευσης
«Με το νομοσχέδιο βάζουμε τα θεμέλια για την αναδιάρθρωση της δημόσιας εκπαίδευσης στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα  σε κοινό βηματισμό με την Ε.Ε.
Είναι ένα βήμα ουσιαστικής  ενίσχυσής τους με ταυτόχρονη διασφάλιση της λογοδοσίας και της διαφάνειας».
Αυτό τόνισε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως στη Βουλή, υπεραμυνόμενη του υπό συζήτηση νομοσχεδίου για την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης και τη σύνδεση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων με την αξιολόγηση.
Η υπουργός Παιδείας έκανε λόγο για άναρχο τοπίο που υπήρχε στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας, με συμβιβασμούς, σκοπιμότητες και έλλειψη μελετών σε ό,τι αφορά την χρηματοδότηση των ΑΕΙ και τόνισε ότι αυτά ακριβώς τα προβλήματα έρχεται να λύσει το νομοσχέδιο.
Έμφαση έδωσε στο ρόλο της Ανεξάρτητης Εθνικής Αρχής για την Ανώτατη Εκπαίδευση,  η οποία, όπως είπε,  θα είναι ο κεντρικός πυλώνας  της δημόσιας εκπαίδευσης, θα διαμορφώσει εθνική στρατηγική και θα διασφαλίσει τα προγράμματα σπουδών στα ΑΕΙ.
«Η νέα ενισχυμένη αρχή θα εισηγείται το εθνικό πρόγραμμα ανώτατης εκπαίδευσης, θα αξιολογεί αν τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα τηρούν τις προϋποθέσεις και θα  πιστοποιεί τους δείκτες ποιότητας των προγραμμάτων τους», επεσήμανε.
Η κ. Κεραμέως έκανε λόγο «για τη σημαντικότερη ίσως μεταρρύθμιση που γίνεται, συνδέοντας την χρηματοδότηση των πανεπιστημίων με την αξιολόγηση, η οποία δεν θα γίνεται πλέον αυθαίρετα με απόφαση υπουργού όπως ίσχυε σήμερα» και τόνισε ότι κατά 80% θα δίνεται βάσει αντικειμενικών κριτηρίων και κατά 20% στη βάση ποιότητας και αποτελεσμάτων.
Έντονη ήταν η αντίδραση της υπουργού Παιδείας στη κριτική που δέχθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 50, κάνοντας λόγο για ένδεια επιχειρημάτων, για ανακρίβειες και αήθεις κατηγορίες.
Ακόμα κατηγόρησε την Αξιωματική Αντιπολίτευση για υποκρισία γιατί όπως είπε, αυτά που σήμερα καταγγέλλει για το άρθρο 50 και τα κολέγια, τα εφάρμοσε κανονικότατα τέσσερα χρόνια που ήταν κυβέρνηση διορίζοντας εκπαιδευτικούς με πιστοποιητικά κολεγίων.
«Μίλησε ο ΣΥΡΙΖΑ για ντροπιαστική διάταξη, για παράκαμψη του άρθρου 16 του Συντάγματος, ότι φυτεύτηκε η διάταξη διότι είμαστε ντιλίβερι κολεγίων.
Όμως και το 2016 και το 2017 και το 2018 εφάρμοσε κανονικότατα την επαγγελματική ισοδυναμία των  κολεγίων για διορισμούς στο δημόσιο», είπε η κ. Κεραμέως.
Επίσης, απάντησε και στις «βαριές εκφράσεις», όπως τις χαρακτήρισε, του πρώην υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη αντιτείνοντάς του ότι και με δική του υπογραφή έγιναν διορισμοί αναγνωρίζοντας την επαγγελματική ισοδυναμία με βάση το ενωσιακό δίκαιο.
«Αυτό που κάνει το Υπουργείο Παιδείας με τη νομοθετική ρύθμιση, είναι αυτό που προβλεπόταν και ίσχυε, πριν ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019, και λίγους μήνες πριν τις εκλογές, κηρύξει πόλεμο και προχωρήσει στην κατάργηση της διάταξης, βάσει της κοινοτικής οδηγίας, για τη δυνατότητα συμμετοχής υποψηφίων, κατόχων αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων. Αποδεικνύει τον σεβασμό της χώρας στο δίκαιο της Ε.Ε. ως προς την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων και επαγγελματικής ισοδυναμίας του προσωπικού της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης», υπογράμμισε η υπουργός Παιδείας.
Απαντώντας στον κ. Φίλη, που ζήτησε να κατατεθούν στη Βουλή τα έγγραφα της Κομισιόν και η απάντηση του υπουργείου Παιδείας,  η κ. Κεραμέως τόνισε ότι είναι εμπιστευτικά και δεν μπορούν για λόγους δημοσίου συμφέροντος να δημοσιοποιηθούν, αλλά αν το επιθυμούν οι εισηγητές των κομμάτων, η ίδια θα τους τα δώσει για να τα διαβάσουν και «τότε θα πρέπει να ανακαλέσουν όλες τις ύβρεις και τις αήθεις επιθέσεις».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης