Τελευταία Νέα
Οικονομία

Προτάσεις για πλεονάσματα, ANFAs και αξιοποίηση 200 εκατ. από το μεταναστευτικό, κατέθεσε η κυβέρνηση στους θεσμούς

tags :
Προτάσεις για πλεονάσματα, ANFAs και αξιοποίηση 200 εκατ. από το μεταναστευτικό, κατέθεσε η κυβέρνηση στους θεσμούς
Τα κονδύλια που διατέθηκαν για αναπτυξιακούς σκοπούς ανήλθαν το 2019 σε 5,642 δισ. ευρώ έναντι (αναθεωρημένου) στόχου για 6,1 δισ. ευρώ.
(upd) Πακέτο προτάσεων για πλεονάσματα, αλλαγή χρήσης των ANFAs και αξιοποίηση πόρων 200 εκατ. ευρώ από το μεταναστευτικό, παρέδωσε η κυβέρνηση  στην πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς για την 5η αξιολόγηση.
Πρόκειται για:
- Την αξιοποίηση των κερδών των ελληνικών ομολόγων (ANFAs και SMPs) για ώριμες επενδύσεις
- Την αξιοποίηση της υπέρβασης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και του ΕΝΦΙΑ
- Τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα
- Τη δυνατότητα μεταφοράς της υπέρβασης από το πρωτογενές πλεόνασμα, προκειμένου να υπάρξει αντίστοιχη μείωση στο επόμενο έτος
- Να μην υπολογίζεται στα δημοσιονομικά μεγέθη κατά πρόγραμμα ένα κονδύλι (περίπου 200 εκατ. ευρώ) λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών ροών.
Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, δεν πρόκειται για μία αξιολόγηση όπως την είχαμε συνηθίσει, διότι δεν συνδέεται με εκταμιεύσεις κερδών από τα ελληνικά ομόλογα, οπότε αυτή κινείται σε άλλη βάση.
Ο αξιωμαοτύχος του ΥΠΟΙΚ προανήγγειλε, παράλληλα, για τον επόμενο μήνα ένα ολοκληρωμένο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου. Ερωτηθείς δε, ανέφερε ότι προχωρά ικανοποιητικά η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες (πλην ΕΦΚΑ), ενώ εξετάζονται εναλλακτικές λύσεις για την αποπληρωμή στις τράπεζες των κρατικών εγγυήσεων των δανείων (περίπου 3 δισ. ευρώ) που έχουν καταπέσει (σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επιδιώκει να αποπληρωθούν σε βάθος 7ετίας).
Οι επαφές θα συνεχιστούν και αύριο με τις αποκρατικοποιήσεις και τα χρηματοοικονομικά (κόκκινα δάνεια, εγγυήσεις).
Οι επικεφαλής της αποστολής θα παραμείνουν μέχρι την Παρασκευή στην Αθήνα, για να αποχωρήσουν αμέσως μετά συντάσσοντας το κλασικό report.

Η υποεκτέλεση των Δημοσίων Επενδύσεων πρόβλημα για την αλλαγή χρήσης των κερδών από τα ANFAs

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr, επί ελληνικού εδάφους συνεχίζονται από σήμερα οι διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν στο Ευrogroup για την αλλαγή χρήσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα και την δυνατότητα μεταφοράς των εσόδων από υπερπλεονάσματα στην επόμενη χρονιά.
Επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι και τα δύο αυτά ζητήματα να έρθουν προς συζήτηση στην υπουργική σύνοδο της ευρωζώνης τον Μάρτιο με σκοπό τη λήψη μίας θετικής απόφασης από το σώμα του συμβουλίου.
Οι θεσμοί από την πλευρά τους βλέποντας τις επιδόσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων να κινείται με σβησμένες τις μηχανές αφήνουν το ενδεχόμενο να μην φέρουν το θέμα στο Eurogroup του Μαρτίου αλλά και σε κάποιο από αυτά που θα λάβουν χώρα μέσα στο καλοκαίρι του 2020.
Όπως ανέφερε σχετικά σε πρόσφατη συνέντευξη του ο γενικός γραμματέας του ESM, Νικολά Τζιαμαριόλη, η Ελλάδα «υποχρηματοδοτεί τις επενδύσεις και, κατά συνέπεια, πρέπει να δούμε αν υπάρχει ανάγκη για επιπλέον χρήματα».
Είναι πάντως γεγονός ότι τα κονδύλια που διατέθηκαν για αναπτυξιακούς σκοπούς ανήλθαν το 2019 σε 5,642 δισ. ευρώ έναντι (αναθεωρημένου) στόχου για 6,1 δισ. ευρώ.
Υπάρχει βέβαια κάποια χρονική υστέρηση ανάμεσα στις αιτήσεις των πληρωμών που καταβάλλονται με αυτές που αποτυπώνονται ως δαπάνες στον προϋπολογισμό, αλλά και πάλι αυτό δεν σημαίνει ότι θα επιτευχθεί ο τελικός στόχος για τις επενδύσεις. Συνεπώς αν ο προϋπολογισμός  δεν κάνει στο πρώτο τρίμηνο τη διαφορά με τις επενδύσεις είναι πολύ πιθανό το Eurogroup της 16ης Μαρτίου να ασχοληθεί μόνο με την επικύρωση της έκθεσης των θεσμών (από την 5η αξιολόγηση) η οποία θα δοθεί  26 - 27 Φεβρουαρίου στη δημοσιότητα.
Επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες ο Χρήστος Σταϊκούρας θα συναντήσει  σήμερα στην Αθήνα τους επικεφαλής των θεσμών για να βάλουν την ατζέντα των θεμάτων της 5ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.
Η ευρωπαϊκή τρόικα θα μείνει έως την Παρασκευή στην Αθήνα, ενώ την ίδια ημέρα η Fitch θα αναβαθμίσει -εκτός απροόπτου- τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Η ατζέντας της αξιολόγησης περιλαμβάνει πλήθος θεμάτων αν και δεν συνδέεται με εκταμίευση από τις επιστροφές κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα (SMPs και ANFAs).  
Στο «ραντάρ» των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων αναμένεται να βρεθούν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ εντός του έτους.
Οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών θα εξηγήσουν πώς εκτιμούν ότι θα δημιουργηθεί ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος για τις ελαφρύνσεις αυτές.
Ειδικά για τη νέα μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% «κλειδί» θα αποτελέσει η άσκηση για τις αντικειμενικές αξίες στα ακίνητα και την ένταξη 3.000 περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα της εφορίας.
Η ατζέντα θα διανθιστεί με τα τραπεζικά θέματα που θεωρούνται τα βαθιά νερά αυτής της διαπραγμάτευσης και αφορούν: το νέο πτωχευτικό πλαίσιο, που θα αντικαταστήσει από την 1η Μαΐου αυτό που ισχύει για την προστασίας της α' κατοικίας, η επιτάχυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και η μείωση των «κόκκινων» δανείων μέσω της αξιοποίησης του σχετικού νόμου («Ηρακλής»).
Στο κομμάτι με τα δημοσιονομικά  το οικονομικό επιτελείο μάλλον θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις για την κάλυψη της «τρύπας» των 250 εκατ. ευρώ που έχουν δημιουργήσει οι νέες διατάξεις για την αναπλήρωση των συντάξεων. Ήδη οι πόροι του ΚΕΑ ( Εισόδημα Αλληλεγγύης) βρίσκονται στον προθάλαμο του χειρουργείου…

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης