Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανακάμπτουν οι αγορές της Ασίας παρά τις ανησυχίες για τον κοροναϊό - Στο +0,70% και τις 24.031,35 μονάδες ο Nikkei

tags :
Ανακάμπτουν οι αγορές της Ασίας παρά τις ανησυχίες για τον κοροναϊό - Στο +0,70% και τις 24.031,35 μονάδες ο Nikkei
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +1,09% στις 28.291 μονάδες
Με κέρδη έκλεισαν σήμερα Τετάρτη (22/1) οι αγορές της Ασίας, ανακάμπτοντας από τις απώλειες που σημείωσαν κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, καθώς η έξαρση του κοροναϊού στην Κίνα έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία, λίγες ημέρες πριν από την έναρξη των εορτασμών για το Κινεζικό νέο έτος.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,70% στις 24.031,35 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, ο οποίος έκλεισε στο +0,94% και τις 7.132,70 μονάδες.
Ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα ενισχύθηκε κατά +0,28% στις 3.060,75 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης SZSE Component έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +1,08% στις 11.072,06 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +1,09% στις 28.291 μονάδες, ενώ ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα ενισχύθηκε κατά +1,23% στις 2.267,27 μονάδες, μετά τα θετικά στοιχεία για την ανάπτυξη της οικονομίας που αφορούν το τέταρτο τρίμηνο του 2019.
Το ΑΕΠ της Νότιας Κορέας αυξήθηκε κατά 1,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, έναντι αύξησης 0,4% το τρίτο τρίμηνο του 2019, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση του ΑΕΠ κατά 1%.
Οι ιδιωτικές δαπάνες σημείωσαν άνοδο της τάξεως του 0,7%, εν μέσω ανόδου στους τομείς διαρκών αγαθών και υπηρεσιών, ενώ η αντίστοιχη αύξηση για τις κυβερνητικές δαπάνες διαμορφρώθηκε στο 2,6%.
Παράλληλα, οι επενδύσεις στον κατασκευαστικό κλάδο επεκτάθηκαν κατά 6,3%, λόγω αύξησης που σημειώθηκε στους τομείς κτηρίων και δημοσίων έργων, ενώ ο κλάδος υπηρεσιών αναπτύχθηκε κατά 0,7% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2019.
Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το ΑΕΠ της Νότιας Κορέας αυξήθηκε κατά 2,2%, έναντι ετήσιας ανόδου 2% το τρίτο τρίμηνο του 2019 και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών επίσης στο 2%.
Για το σύνολο του 2019, το ΑΕΠ της Νότιας Κορέας σημείωσε άνοδο της τάξεως του 2% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Όσον αφορά την Κίνα, οι αναλυτές της UBS εκτιμούν ότι η κυβέρνηση της χώρας είναι σε θέση να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τον νέο κοροναϊό σε σύγκριση με τον κοροναϊό σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου που εμφανίστηκε το 2002, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η τρέχουσα ταξιδιωτική περίοδος θα μπορούσε να περιπλέξει περισσότερο την κατάσταση.
Σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα, εάν ο κοροναϊός δεν καταφέρει να περιοριστεί βραχυπρόθεσμα, οι λιανικές πωλήσεις, ο τουρισμός και ο ξενοδοχειακός κλάδος στην Κίνα θα μπορούσαν να δεχθούν πλήγμα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, δημιουργώντας «εμπόδια» για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.
Στο μέτωπο των εμπορικών διαπραγματεύσεων, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Steven Mnuchin, δήλωσε ότι η δεύτερη φάση της εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο ενδεχομένως να μην αποτελέσει ένα «Big Bang», ενώ από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, τόνισε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών «δεν ήταν ποτέ καλύτερες».
Ήπιες απώλειες καταγράφει σήμερα το πετρέλαιο, δεχόμενο πιέσεις από τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας ότι τα παγκόσμια αποθέματα θα καταγράψουν περαιτέρω άνοδο μέσα στους επόμενους μήνες.
Συγκεκριμένα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαρτίου 2020 για το Brent υποχωρεί κατά -0,37% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 64,35 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Φεβρουαρίου 2020 για το αμερικανικό αργό καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,46% στα 58,11 δολ. ανά βαρέλι.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας εκτιμά ότι η αγορά ενέργειας θα εμφανίσει πλεόνασμα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, γεγονός που αναμένεται να ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στις τιμές του «μαύρου χρυσού», κυρίως λόγω της αυξημένης παραγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι εξαγωγές πετρελαίου στα επτά πιο παραγωγικά πεδία των ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθούν κατά 22 χιλ. βαρέλια ημερησίως τον Φεβρουάριο του 2020, στα 9,2 εκατ. βαρέλια συνολικής ημερήσιας παραγωγής, γεγονός που μπορεί να ωθήσει την παραγωγή της χώρας σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης