Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ποια «μπλοκάκια» απαλλάσσονται από εισφορές - Κομβικός μισθός τα 1.200 ευρώ

tags :
Ποια «μπλοκάκια» απαλλάσσονται από εισφορές - Κομβικός μισθός τα 1.200 ευρώ
Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο αναμένεται να δοθεί σήμερα (22/1/2020) στη δημοσιότητα
Πλήρη απαλλαγή από τις εισφορές θα έχουν 300.000 μισθωτοί (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, δημοσιογράφοι και αυτοαπασχολούμενοι) που ασκούν παράλληλα και το ελευθέριο επάγγελμα και αμείβονται με «μπλοκάκι», αρκεί να έχουν μεικτό μισθό πάνω από 1.200 ευρώ και εισφορές πάνω από 252 ευρώ.
Σε αυτό καταλήγει η ρύθμιση για τα μπλοκάκια που θα περιληφθεί στο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό το οποίο θα βρεθεί σήμερα στο επίκεντρο της συζήτησης που θα έχει ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση στο Μ. Μαξίμου.
Εφόσον δεν καλύπτεται το παραπάνω ποσό εισφοράς από τη μισθωτή εργασία, τότε το υπόλοιπο θα καταβάλλεται από το εισόδημα που έχει κάποιος σε μπλοκάκι.
Στην περίπτωση που η εισφορά των 252 ευρώ δεν καλύπτεται από τον μισθό, ο μισθωτός με μπλοκάκι θα πληρώνει και δεύτερη εισφορά. Σημειώνεται ότι οι εισφορές για σύνταξη και περίθαλψη για έναν εργαζόμενο με μισθό 700 ευρώ είναι 190 ευρώ και με τις αλλαγές θα αυξηθεί στα 230 ευρώ. Αν αυτός, για παράδειγμα, έχει και μπλοκάκι ως ελεύθερος επαγγελματίας και βγάζει για τη συμπληρωματική εργασία 400 ευρώ, τότε θα πληρώνει και τη δεύτερη εισφορά, η οποία όμως θα είναι 62 ευρώ, ώστε να συμπληρωθεί το ποσό των 252 ευρώ για την κατώτατη εισφορά.
Να σημειωθεί ότι με το Κατρούγκαλου (ν. 4387/16) επιβλήθηκε ασφαλιστική εισφορά 20% για το σύνολο των εισοδημάτων που είχε κάποιος από ελεύθερο επάγγελμα, ακόμη κι αν ήταν ήδη μισθωτός. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις που υπήρχε σταθερή πολυετής σχέση εργασίας με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών σε έως δυο εργοδότες, ο δεύτερος εργοδότης υποχρεούταν να καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές ίσες με το 13,33% του εισοδήματος και ο εργαζόμενος το 6,67% και να εγγραφεί στην ειδική πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.
Με την ψήφιση του νομοσχεδίου αυτό θα πάψει να ισχύει, ενισχύοντας το διαθέσιμο εισόδημα χιλιάδων εργαζόμενων και επιχειρήσεων. Πρόκειται για μια σημαντική οικονομική ανάσα, καθώς σε εισόδημα 1.000 ευρώ με μπλοκάκι, τα 200 ευρώ πήγαιναν σε ασφαλιστικές εισφορές, πέρα από το φόρο του 24%.
καταβαλλόμενος μεικτός μισθός δεν επαρκεί τότε ο ασφαλισμένος θα έχει υποχρέωση να καταβάλλει στο «μπλοκάκι» κατ' ελάχιστον το υπόλοιπο και μέχρι την συμπλήρωση.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης