Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ήπιες κινήσεις στα υψηλά πέντε ετών για το γενικό δείκτη

tags :
Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ήπιες κινήσεις στα υψηλά πέντε ετών για το γενικό δείκτη
ΑΓΟΡΑ: Διατήρηση στα υψηλά 5 ετών καταγράφει ο γενικός δείκτης με το ξεκίνημα της συνεδρίαση, έχοντας στραμμένο το βλέμμα στις αγορές του εξωτερικού. Στην Ευρώπη καταγράφονται ήπιες ανοδικές τάσεις. Στο επίκεντρο η ΓΕΚΤΕΡΝΑ που συνεχίζει ανοδικά και ο ΟΠΑΠ.

Το επιλεκτικό ενδιαφέρον συνεχίζεται για ποιοτικές μετοχές με εξωστρέφεια, καλά θεμελιώδη και μερισματικές αποδόσεις. Ενδιαφέρον υπάρχει και για ποιοτικά μικρομεσαία. Αυξάνονται οι ανησυχίες πάντως για νέες δημόσιες προτάσεις. Στο χέρι των επενδυτών είναι να βελτιώσουν τιμήματα μέσα από την άνοδο συγκεκριμένων μετοχών που παραμένουν φθηνές.

ΓΕΚΤΕΡΝΑ: Σε πολυετή υψηλά παραμένει η μετοχή καθώς υπάρχουν αρκετά έργα στα σκαριά ενώ ετοιμάζεται και ομόλογο με χαμηλό επιτόκιο. Στα 8,38 ευρώ με όγκο 56 χιλ. τεμάχια λίγα λεπτά μετά το άνοιγμα.

ΟΠΑΠ: Ενισχύεται 0,6% η μετοχή. Διαμορφώνεται αυτές τις μέρες η μεσοσταθμική τιμή για την επανεπένδυση του μερίσματος.

ΕΥΔΑΠ: Δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 7,60 ευρώ και παραμένει χαμηλότερα καθώς βγαίνουν ακόμα πωλήσεις.

ΑΒΑΞ: Ξεκίνησε η αύξηση κεφαλαίου και η μετοχή διαπραγματεύεται χωρίς το σχετικό δικαίωμα. Διαπραγματεύεται στα 0,58 ευρώ με προσαρμοσμένη τιμή. Στα 0,30 ευρώ η αύξηση ενώ έχουν μπει ήδη στα ταμεία 13,5 εκατ. ευρώ προκαταβολικά.

ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ: Ξεκίνησε ανοδικά η μετοχή με χαμηλό όγκο και μένει να φανεί αν μπορεί να κάνει ανοδικό ξέσπασμα περνώντας πάνω από τα 0,84-0,85 ευρώ.

ΠΛΑΙΣΙΟ: Καλές εντολές στα 3,70 ευρώ στο ξεκίνημα. Στα 3,75 ευρώ με άνοδο 2,18% και χαμηλό όγκο. Η αποτίμηση 82 εκατ. ευρώ.

ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ: Όπως είχαμε φωτογραφίσει πριν αρκετό καιρό τη μετοχή της Καράτζης για έξοδο από το ταμπλό σήμερα σε ξεχωριστό θέμα φωτογραφίζουμε άλλη μία. Δεν είναι ακόμα η ώρα να πούμε το όνομα, αλλά μαθαίνουμε πως η απόφαση έχει ληφθεί και έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες.

Αυτό το κύμα φυγής που κρατάει χρόνια έχει κάνει το ΧΑ αρκετά φτωχότερο. Μας στενοχωρεί αυτή η τάση, καθώς περιορίζονται οι επενδυτικές επιλογές. Δυστυχώς φεύγουν καλές εταιρείες στις περισσότερες περιπτώσεις και εξαφανίζονται κλάδοι ολόκληροι. Αν τώρα το συνδυάσουμε και με τις μετοχές που αποχωρούν λόγω προβλημάτων, το ΧΑ έχει μικρύνει σημαντικά.

Θα θέλαμε να δούμε κινήσεις προώθησης του προϊόντος από την ίδια την ΕΧΑΕ, αλλά ακόμα και από την κυβέρνηση. Να δώσει ένα πλεονέκτημα σε όσους επιχειρηματίες είναι εισηγμένη. Δεν είναι απαραίτητο να είναι φορολογικό κίνητρο, μπορεί να είναι και μια επιχειρηματική αποστολή για παράδειγμα. Μπορούν να γίνουν πολλά, αλλά πρέπει να υπάρξει θέληση.

ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ (ΙΙ): Μην ψάχνετε τους λόγους πίσω από τις αποχωρήσεις. Υπάρχουν πολλοί. Θα λέγαμε πάντως για το πούμε απλά, πως κάποιοι δε θέλουν να είναι εισηγμένοι. Δε δέχονται να τους παίρνει τηλέφωνο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για παράδειγμα και να τους ρωτάει να απαντήσουν σε αυτό ή στο άλλο. Μπορεί να έμειναν πολλά χρόνια στο ταμπλό αλλά δεν κατάφεραν να πετάξουν από πάνω τους αυτό που λέμε «οικογενειακή επιχείρηση».

Άλλοι το έχουν. Έχουν όραμα. Να διαφημιστούν από το ταμπλό, να μεγαλώσουν τον όμιλο και το μετοχολόγιο και να δώσουν κάποιες μετοχές φυσικά με σκοπό το κέρδος. Γιατί όχι; Άλλοι είναι εξωστρεφείς, μιλάνε με επενδυτές και δημοσιογράφους, παρουσιάζουν τα νέα τους και τις σκέψεις τους. Άλλοι δεν το έχουν.

Βγαίνουν κάποιες φθηνά; Ναι, αλλά μπείτε και στη θέση αυτού που αγοράζει. Εσείς θα δίνατε περισσότερα; Και στο κάτω-κάτω στο ταμπλό ήταν η μετοχή, ας την πήγαιναν οι επενδυτές πιο ψηλά, ώστε να αναγκάσουν τον εκάστοτε εισηγμένο να δώσει παραπάνω. Νομίζετε πως αν ο Καράτζης έδινε 8 ευρώ αντί για 10 ευρώ θα πετύχαινε η δημόσια πρόταση; Με σιγουριά όχι.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης