Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παραμένουν δύσκολες οι συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Γαλλίας για τον ψηφιακό φόρο

tags :
Παραμένουν δύσκολες οι συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Γαλλίας για τον ψηφιακό φόρο
Οι συνομιλίες μεταξύ της Γαλλίας και των ΗΠΑ για τη φορολόγηση των ψηφιακών εταιριών παραμένουν δύσκολες
Οι συνομιλίες μεταξύ της Γαλλίας και των ΗΠΑ για τη φορολόγηση των ψηφιακών εταιριών «παραμένουν δύσκολες», δήλωσε σήμερα (22/1) ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire, παρά τη δέσμευση των δύο χωρών να αποτρέψουν έναν εμπορικό πόλεμο τουλάχιστον έως τα τέλη του 2020.
Ο Le Maire δήλωσε ότι στόχος της Γαλλίας συνεχίζει να είναι η επιβολή ελάχιστου φορολογικού συντελεστή σε εταιρίες που επί του παρόντος καταβάλουν πολύ χαμηλούς ή μηδενικούς φόρους, σε συμφωνία με την πρόταση που κατατέθηκε πέρυσι από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Καθώς οι συνομιλίες σε διεθνές επίπεδο δεν κατάφεραν να καταγράψουν γρήγορη πρόοδο, η Γαλλία αποφάσισε να επιβάλει φόρο 3% στα έσοδα από ψηφιακές υπηρεσίες που αντλούνται στη Γαλλία από εταιρίες με κύκλο εργασιών άνω των 25 εκατ. ευρώ στη γαλλική αγορά και 750 εκατ. ευρώ παγκοσμίως.
Καθώς πολλές από αυτές τις εταιρίες είναι αμερικανικές, η Ουάσινγκτον απείλησε να επιβάλει ως αντίποινα δασμούς σε βασικά γαλλικά προϊόντα. Το γραφείο του Αμερικανού αντιπροσώπου για το εμπόριο (USTR) ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι ο γαλλικός φόρος «δεν συνάδει με τις επικρατούσες αρχές της διεθνούς φορολογικής πολιτικής και είναι ασυνήθιστα επιβαρυντικός για τις αμερικανικές εταιρίες που επηρεάζονται», μεταξύ των οποίων η Google της Alphabet, η Facebook, η Apple και η Amazon.com.
Ωστόσο σε μια αιφνιδιαστική κίνηση χθες, ο Γάλλος πρόεδρος E. Macron δήλωσε ότι είχε μια «εξαιρετική συζήτηση» με τον Αμερικανό πρόεδρο D. Trump για το θέμα και είπε ότι οι δύο χώρες θα εργαστούν από κοινού για να αποφύγουν μια αύξηση στους δασμούς έως τα τέλη του 2020.
Ο Le Maire δήλωσε ότι η ανακωχή που συμφώνησαν οι δύο πρόεδροι είναι ένα «πολύ θετικό σημείο έναρξης» αλλά τώρα το Παρίσι και η Ουάσινγκτον πρέπει να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό για το πώς θα φορολογούνται οι ψηφιακές υπηρεσίες παγκοσμίως. Ο Γάλλος υπουργός δήλωσε ότι θα συζητήσει τις λεπτομέρειες μια πιθανής «οριστικής» συμφωνίας με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών S. Mnuchin αύριο στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός της Ελβετίας.
«Παραμένει μια δύσκολη διαπραγμάτευση. Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες και πρέπει να βρούμε κοινό έδαφος για πολλές λεπτομέρειες, αλλά νομίζω ότι κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε ο Le Maire στις Βρυξέλλες πριν τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, όπου θα συζητηθεί η στάση της ΕΕ για τον ‘ψηφιακό’ φόρο.
Οι στόχοι της Γαλλίας στις συνομιλίες παραμένουν η επίτευξη μιας «δίκαιης φορολόγησης των ‘ψηφιακών’ εταιριών και ελάχιστης φορολόγησης σε διεθνές επίπεδο», πρόσθεσε ο Le Maire.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης