Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Οριακή άνοδος αλλά 7Χ7 και στήθηκε πάρτι στα μικρομεσαία

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Οριακή άνοδος αλλά 7Χ7 και στήθηκε πάρτι στα μικρομεσαία
ΑΓΟΡΑ: Έστω και κατά 0,07% έκλεισε με άνοδο και συμπλήρωσε 7 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Όμως δεν είναι οι ανοδικές αλλά το γεγονός ότι τα μικρομεσαία είχαν σημαντική άνοδο κάτι που περιμέναμε και θα λέγαμε πως «ήταν δίκαιο και έγινε πράξη»!!

Από τα βαριά ξεχώρισε βέβαια η Ελλάκτωρ όπου πλέον έχει καλύψει μεγάλο μέρος της υποχώρησης αλλά έχει δώσει και μεγάλη υπεραξία σε όσους μπήκαν στα χαμηλά. Και δεν ήταν λίγοι.

Καλή εικόνα από ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, και ενισχύθηκε και η Jumbo με λίγο μικρότερο όγκο από αυτόν που βλέπουμε τελευταία. Οι τράπεζες δεν έκαναν κάτι το ιδιαίτερο ενώ με απώλειες έκλεισαν ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ και Μυτιληναίος μεταξύ άλλων.

ΕΠΙΛΟΓΕΣ: Η στήλη στις 11/12 δημοσίευσε τις επιλογές της για το 2020. Μέσα σε αυτές η Καράτζης με τιμή 8,05 ευρώ. Σήμερα είναι στα 10 ευρώ και έχει ανακοινωθεί δημόσια πρόταση. Την αφαιρούμε λοιπόν από τις επιλογές μας, την ευχαριστούμε και ευχόμαστε καλή πορεία στον ισχυρό αυτό όμιλο από την Κρήτη. Η απόδοση είναι της τάξης του 24%.

Επίσης στις επιλογές μας είναι και η Ελλάκτωρ με τιμή 1,5240 ευρώ. Σήμερα έκλεισε στα 1,9680 ευρώ. Η απόδοση είναι 29%, επομένως νομίζουμε πως η κατοχύρωση κερδών για όσους μπήκαν στα χαμηλά είναι μία καλή επιλογή. Ας κερδίσουν και οι επόμενοι.

ΚΕΡΔΗ (απάντηση): Η απληστία είναι κακός σύμβουλος. Βάζουμε και κανένα κέρδος στην τσέπη και φυσικά δεν κυνηγάμε τις τιμές. Περιμένουμε…

IDEAL: Πάνω και αυτή. Ψάχνουν φθηνά χαρτιά οι επενδυτές σε όλο το ταμπλό. Λίγα έχουν μείνει ακόμα. Δεν έχει κάνει κίνηση εδώ και καιρό. Στα τρία χρόνια είναι στο +40%. Πρόσφατα αναφερθήκαμε μετά από ερώτημα αναγνώστριας. Θέλουμε πάντως βελτίωση της τελικής γραμμής. Στο +9,09% και στα 1,08 ευρώ με όγκο 8 χιλ. τεμάχια και αποτίμηση 8,9 εκατ. ευρώ.

CENTRIC: Ήρθε και η δική της σειρά. Είχε προηγηθεί τεράστιο μάζεμα και μεγάλη συσσώρευση. Αδυναμία της στήλης από τα 0,10-0,12 ευρώ και πιστεύουμε πως έχει ακόμα δρόμο. Σε υψηλά 4,5 ετών. Στα 0,2720 ευρώ και στο +9,24% με όγκο 311 χιλ. τεμάχια και αγοραστές στο κλείσιμο.

ΓΕΒΚΑ: Ήταν στην αφάνεια αρκετό καιρό και εσχάτως ενισχύεται σημαντικά και με καλούς όγκους συναλλαγών. Εκεί που δεν άνοιγε τώρα κάνει πάνω από 70 χιλ. τεμάχια. Αυτό για όσους πιστεύουν σε εγκλωβισμούς. Το timing παίζει ρόλο όχι αναγκαστικά ο όγκος, όταν μιλάμε για τοποθετήσεις ολίγων χιλιάδων τεμαχίων. Γιατί αυτές δεν προσφέρονται για πολλά.

Όμως όταν ένας μικροεπενδυτής παίρνει λίγα κομμάτια από πολλές μετοχές με καλά θεμελιώδη και τον κίνδυνο μειώνει και καλύτερη απόδοση πετυχαίνει μακροπρόθεσμα. Η αποτίμηση έχει φτάσει τα 22 εκατ. ευρώ και στο πρώτο εξάμηνο του 2019 είχε καθαρή θέση 23,5 εκατ. ευρώ. Άρα πλέον παίζει με 1 p/bv.

Μας αρέσει γιατί έχει χαμηλές υποχρεώσεις (11,3 εκατ. ευρώ) με καθαρό δανεισμό μόλις 3,3 εκατ. ευρώ, ενώ έχει απαιτήσεις 9,6 εκατ. ευρώ και ταμείο 843 χιλ. ευρώ. Είχε μειωμένα καθαρά κέρδη 516 χιλ. ευρώ με καλύτερες πωλήσεις. Θα πρέπει να μας εκπλήξει σημαντικά και να δώσει κάποια εκτίμηση για το 2020 που να περιλαμβάνει θετική εκτιμώμενη επίδοση για να την πούμε φθηνή πλέον.

ΓΕΒΚΑ: Πάντως στη λογιστική κατάσταση εξαμήνου η διοίκηση ήταν αισιόδοξη πως θα καλύψει την απώλεια στο μικτό περιθώριο και θα συνεχιστεί η βελτίωση των πωλήσεων. Στα 0,92 ευρώ και στο +4,55% με όγκο 106 χιλ. τεμάχια.

AUDIO VISUAL: Παρατηρείται μία κινητικότητα στη μετοχή, ενώ σε κάποια χρηματιστηριακά γραφεία γίνονται αναφορά γύρω από τις προοπτικές της. Η εταιρεία θα κάνει παρουσίαση την ερχόμενη Παρασκευή. Η στήλη δεν την παρακολουθεί από κοντά, λόγω θεμελιωδών μεγεθών.

Οι βασικοί μέτοχοι βάζουν συνέχεια το χέρι στην τσέπη και χρηματοδοτούν τη δραστηριότητα, αλλά δεν βλέπουμε μεγάλη βελτίωση. Περιμένουμε να δούμε αποτελέσματα και πως θα διαμορφωθεί ο ισολογισμός μετά τις εξαγορές που έγιναν.

Η αποτίμηση είναι στα 30 εκατ. ευρώ. Στο εξάμηνο είχε EBITDA 520 χιλ. ευρώ έναντι 243 χιλ. ευρώ και πωλήσεις 25,8 εκατ. ευρώ από 19,3 εκατ. ευρώ. Η καθαρή θέση είναι αρνητική κατά 2,4 εκατ. ευρώ και οι συνολικές υποχρεώσεις ανέρχονται στα 168,4 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τραπεζικές περίπου 100 εκατ. ευρώ. Ο υψηλός δανεισμός και η καθαρή θέση μας εμποδίζουν να δούμε διαφορετικά τη μετοχή…

FLEXOPACK: Ξαφνικά εκεί που δεν έκανε όγκο βγήκαν κάποιες καλές αγορές αλλά κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία να αποχωρήσουν. Μάλλον κουράστηκαν. Η εισηγμένη αποτιμάται στα 83 εκατ. ευρώ με τον καθαρό δανεισμό να είναι μόλις στα 3,2 εκατ. ευρώ. Στο εξάμηνο είχε EBITDA 7,55 εκατ. ευρώ.

Δηλαδή ο δείκτης net debt/ EBITDA είναι αστείος! Η καθαρή θέση είναι στα 70,6 εκατ. ευρώ άρα χαμηλός και ο δείκτης p/bv για μία τέτοια εταιρεία. Στο εξάμηνο τα κέρδη υποχώρησαν οριακά και διαμορφώθηκαν στα 3,5 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη το 2018 ήταν στα 7,96 εκατ. ευρώ. Μάλλον είναι τσάμπα η μετοχή. Στα 7,10 ευρώ και στο -4,05% με όγκο 44 χιλ. τεμάχια.

BYTE: Εξαιρετική. Στα 1,20 ευρώ και στο +7,14% με όγκο 76 χιλ. τεμάχια.

AS COMPANY: Στα 2,98 ευρώ και στο +4,56%.

ΛΥΚΟΣ: Πάνω και αυτή

ΠΛΑΙΣΙΟ: Επιτέλους παίρνει ανάσες και απομακρύνεται από τα πρόσφατα χαμηλά της.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης