Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Ο Di Maio ανακοίνωσε επίσημα την παραίτησή του από την ηγεσία του Κινήματος 5 Αστέρων - Ο κίνδυνος για την κυβέρνηση

tags :
Ιταλία: Ο Di Maio ανακοίνωσε επίσημα την παραίτησή του από την ηγεσία του Κινήματος 5 Αστέρων - Ο κίνδυνος για την κυβέρνηση
Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Luigi Di Maio, ανακοίνωσε επίσημα, σήμερα (22/1) το απόγευμα, την παραίτησή του από την ηγεσία των Πέντε Αστέρων.
Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Luigi Di Maio, ανακοίνωσε επίσημα, σήμερα (22/1) το απόγευμα, την παραίτησή του από την ηγεσία των Πέντε Αστέρων.
«Για τα Πέντε Αστέρια έφτασε η στιγμή της επανίδρυσης.
Τα τελευταία δέκα χρόνια αλλάξαμε πολλά, αλλά τώρα πρέπει να ζήσουμε την περίοδο αυτή, με ελπίδα και αυτοπεποίθηση», τόνισε ο Luigi Di Maio.
«Δεν μπορούν να μας κρίνουν μετά από μόλις είκοσι μήνες διακυβέρνησης.
Πρέπει να κριθούμε ύστερα από την ολοκλήρωση της νομοθετικής περιόδου, η οποία διαρκεί πέντε χρόνια», πρόσθεσε.
Ο Luigi Di Maio αναγνώρισε ότι μέρος των ψηφοφόρων των πεντάστερων μπορεί να απογοητεύθηκε, αλλά πρόσθεσε ότι «οι ουσιαστικές αλλαγές δεν γίνονται μέσα σε λίγους μήνες».
Κατηγόρησε, δε, μέρος των στελεχών του κινήματός του ότι «πολλές φορές εργάσθηκαν με κύριο στόχο την προβολή τους».
«Ήμασταν και θα συνεχίσουμε να είμαστε ο εφιάλτης των πολιτικών και οικονομικών αναλυτών», υπογράμμισε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών.
Δήλωσε, επίσης, ότι «το κίνημά του θα συνεχίσει να αποτελεί μια βασική πυξίδα για τους πολίτες» και ότι «η πορεία των Πέντε Αστέρων είναι μακρά, και προβλέπει την διαρκή ανάπτυξή του».
Οι αναλυτές, όμως, υπογραμμίζουν ότι η παραίτηση του Luigi Di Maio οφείλεται στην συνεχή μείωση των ποσοστών των Πέντε Αστέρων και στην πιθανή κατακόρυφη πτώση των ποσοστών τους, στις τοπικές εκλογές στις περιφέρειες της Καλαβρίας και της Emilia Romania, την ερχόμενη Κυριακή.
Θα πρέπει να διαπιστωθεί, τώρα, αν το κίνημα που ίδρυσε ο ηθοποιός Μπέπε Γκρίλο θα καταφέρει πράγματι να ανανεωθεί και να ανακόψει την φθίνουσα πορεία, στην οποία βρίσκεται τους τελευταίους μήνες.

Ο κίνδυνος για την κυβέρνηση

Πάντως αν και η παραίτηση Di Maio δεν αναμένεται να «ρίξει» την κυβέρνηση, εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τις εσωκομματικές διαφωνίες και θα προκαλέσει περαιτέρω αβεβαιότητα στις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ του Κινήματος Πέντε Αστέρων και του Δημοκρατικού Κόμματος που απαρτίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό.
Σημειώνεται, δε, ότι η απόφαση του Di Maio έρχεται λίγες μέρες πριν τις περιφερειακές εκλογές στην Emilia Romagna, όπου η Lega απειλεί να βάλει ένα τέλος στην 75ετη κυριαρχία του Δημοκρατικού Κόμματος.
Σε αυτή την περίπτωση, η επιβίωση της ιταλικής κυβέρνησης θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο.
«Η παραίτηση του Di Maio είναι κακός οιωνός για το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού» επισημαίνει ο Francesco Galietti από την Policy Sonar (εταιρεία παροχής συμβουλών σχετικά με τον πολιτικό κίνδυνο).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης