Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Να μην αλλάζουν ορκωτούς το 2020 και να μη δημοσιεύουν τριμηνιαίες οικονομικές καταστάσεις ζητούν οι τράπεζες από το ΥΠΟΙΚ

Να μην αλλάζουν ορκωτούς το 2020 και να μη δημοσιεύουν τριμηνιαίες οικονομικές καταστάσεις ζητούν οι τράπεζες από το ΥΠΟΙΚ
Τι σχολιάζουν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ
Να μη δημοσιεύουν τριμηνιαίες οικονομικές καταστάσεις οι θυγατρικές τους (έστω και αν είναι τράπεζες) και να καταργηθεί η μνημονιακή διάταξη που υποχρεώνει τις συστημικές τράπεζες να αλλάζουν ορκωτούς ανά πέντε έτη ζητούν με επιστολή που έστειλαν στο Υπουργείο Οικονομικών οι τράπεζες.
Ειδικότερα σε ότι αφορά στη θητεία των ορκωτών ελεγκτών οι τράπεζες ισχυρίζονται ότι η αλλαγή ορκωτού κάθε πέντε έτη είναι αντίθετη στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία και επιπλέον δημιουργεί σοβαρά προβλήματα καθώς το ελεγκτικό έργο είναι πολύπλοκο.
Ταυτόχρονα υποστηρίζουν ότι η ποιότητα της εταιρικής διακυβέρνησης στις τράπεζες υπερέχει έναντι άλλων εταιριών δημοσίου συμφέροντος.
Σημειώνουν δε ότι το 2020 είναι έτος για stress tests  και δεν ενδείκνυται οι Τράπεζες να επιβαρυνθούν και με την αλλαγή των ορκωτών τους ελεγκτών.
Σε ότι αφορά στην υποχρέωση σύνταξης των τριμηνιαίων οικονομικών καταστάσεων οι τράπεζες θεωρούν ότι προσθέτει κόστη στη λειτουργία τους.
Κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών πάντως σχολιάζοντας τα αιτήματα των τραπεζών ανέφεραν σε ότι αφορά στο χρόνο αλλαγής των ορκωτών ότι η υποχρέωση αλλαγής τους ανά πενταετία από τις συστημικές τράπεζες δεν αντιβαίνει στην Ευρωπαϊκή Νομοθεσία καθώς αυτή καθορίζει ως ανώτατο όριο παραμονής του ορκωτού τα 10 έτη αλλά δεν απαγορεύει τη θέσπιση μικρότερου χρονικού ορίου.
Ταυτόχρονα τόνιζαν ότι ανάλογα με τα ελληνικά όρια για τις συστημικές τράπεζες έχουν τεθεί και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής ένωσης και χαρακτήρισαν μη επαρκές το επιχείρημα ότι φέτος έχουμε stress tests καθώς ο ορκωτός δεν έχει σχέση με το business της εταιρίας.
Επιπλέον επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη υποχρέωση θεσπίστηκε από το Μνημόνιο του 2015 και είναι συσχετισμένη με την ύπαρξη του ΤΧΣ το οποίο παρακολουθεί και τη διαδικασία εφαρμογής της νομοθεσίας για αλλαγή ορκωτού κάθε πέντε έτη.
Τέλος σε ότι αφορά στις τριμηνιαίες οικονομικές καταστάσεις των θυγατρικών των τραπεζών παραδέχονται ότι μπορεί να δημιουργεί ένα κόστος αλλά από την άλλη πλευρά εξασφαλίζει υψηλότερα standrads διαφάνειας.

Νίκος Καρούτζος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης