Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Το μνημειώδες ράλι των μικρομεσαίων με διάρκεια άνω των τριών ετών – Η μεταμόρφωση των penny stocks

Το μνημειώδες ράλι των μικρομεσαίων με διάρκεια άνω των τριών ετών – Η μεταμόρφωση των penny stocks
Μία εισηγμένη της μικρής κεφαλαιοποίησης λόγω ενίσχυσης με ρευστό από βασικούς μετόχους σε υψηλή τιμή ενισχύεται 9.000% σε διάστημα τριών ετών
Ράλι με αστρονομικές αποδόσεις καταγράφουν δεκάδες μετοχές τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα πολλές μετοχές που τότε χαρακτηρίζονταν penny stocks σήμερα να έχουν αποτιμήσεις πολλαπλάσιες και να έχουν πάρει καλύτερη θέση στο χρηματιστηριακό ταμπλό.
Δε λείπουν οι περιπτώσεις μετοχών που έχουν αποκτήσει χαρακτηριστικά blue chip μετοχών και βάζουν υποψηφιότητα για ένταξη στη μεγάλη κατηγορία του ΧΑ.
Δεκάδες μετοχές διαπραγματεύονταν έναντι λίγων σεντς του ευρώ και σήμερα κοστίζουν μερικά έως και αρκετά ευρώ.
Αν κοιτάξει κάποιος τις τιμές των μετοχών τρία χρόνια πριν, στις αρχές δηλαδή του 2017, όπου η χώρα είχε ξεφύγει το μεγάλο κίνδυνο του Grexit, είχε μπει ξανά σε πρόγραμμα και οι στόχοι άρχιζαν να εκπληρώνονται, και συγκρίνει τις τιμές εκείνες με τις σημερινές θα παρατηρήσει πως πάνω από 20 μετοχές έχουν απόδοση άνω του 300% και άλλες τόσες μεταξύ 300% και 200%.
Σε αυτό το διάστημα ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης έχει άνοδο 62% περίπου με τον αντίστοιχο της υψηλής κεφαλαιοποίησης να έχει άνοδο 35%.
Στις τελευταίες συνεδριάσεις παρατηρούνται σημαντικές τοποθετήσεις σε μικρομεσαίες εταιρείες με αποτέλεσμα μέσα στις πρώτες συνεδριάσεις του 2020 να καταγράφονται εξαιρετικές αποδόσεις σε επιλεγμένες μετοχές.
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς υπάρχουν ακόμα φθηνές εταιρείες και οι επενδυτές αναζητούν τις «ευκαιρίες» αφού τα επιτόκια στις τράπεζες είναι μηδενικά, αλλά και επειδή το ΧΑ έχει αρχίσει και πάλι να προσελκύει ενδιαφέρον και από το εσωτερικό και από το εξωτερικό.
Εξωπραγματική είναι η απόδοση της Τζιρακιάν στην τριετία καθώς ξεπερνάει το 9.000% με κύρια αιτία την ενίσχυση με ρευστό της εταιρείας από τους βασικούς μετόχους και ανταλλαγή με μετοχές σε πολύ υψηλή αξία και αποφυγή dilution για τους μικρομετόχους.
Η Medicon, η οποία πέρασε μεγάλες οικονομικές δυσκολίες λόγω του PSI κατάφερε να βελτιώσει σημαντικά τον ισολογισμό της και να βγει πρόσφατα από την επιτήρηση.
Ο τίτλος έχει άνοδο 958% σε τρία χρόνια.
Η Mermeren ξεκίνησε από τα 6,60 ευρώ τον Ιανουάριο του 2017 και έφτασε και πλέον είναι κοντά στα 60 ευρώ με άνοδο άνω του 750% χωρίς να υπολογίζονται τα μεγάλα μερίσματα που έχει δώσει.
Η Fieratex από 0,07 ευρώ είναι πάνω από τα 0,60 ευρώ με άνοδο 730%.
Η Profile συγκαταλέγεται πλέον στις μεγάλες εισηγμένες της πληροφορικής με αποτίμηση λίγο κάτω από 50 εκατ. ευρώ και την τιμή να είναι σε ιστορικά υψηλά.
Ξεκίνησε το 2017 από τα 0,50 ευρώ και καταγράφει άνοδο 670%.
Η Παπουτσάνης έχει βελτιώσει τα μεγέθη της και οι προοπτικές της σύμφωνα με αναλυτές είναι εξαιρετικές.
Έχει ενισχυθεί κατά 665%, ενώ αντίστοιχη άνοδο έχει και η Space Hellas.
Η Αλουμύλ από τα 0,20 ευρώ πήγε πάνω από τα 1,40 ευρώ με άνοδο 560%, η Ικτίνος ενισχύεται κατά 514%, η Moda Bagno 490%, η Κτήμα Λαζαρίδη κατά 450%, το ΙΑΣΩ κατά 360 εκατ. ευρώ και έχει γίνει και δημόσια πρόταση.
Η Περσεύς εξαγοράστηκε στα 1,15 ευρώ αλλά ήταν στα 0,25 ευρώ και έχει άνοδο 360%.
Η AS Company, η μικρή Jumbo για πολλούς επενδυτές έχει άνοδο 324% και η Βιοκαρπέτ η οποία εσχάτως καταγράφει καλή κίνηση έχει άνοδο 300%.
Η Byte ενισχύεται 294%, η Κέκροψ 290%, το Ιατρικό Αθηνών 280%, η Δρομέας 278%, η Μαθιός 265%, η Quest 259%, η Ιντερτέκ 254%, η Εβροφάρμα 254%, η Κυριακούλης 251% και η Μοτοδυναμική 240%.
Σε επίπεδα τέτοιων αποδόσεων από «βαριά χαρτιά» μόνο η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει απόδοση250%.
Στον αντίποδα μετοχές όπως Sato, ΜLS, Ιντραλότ, Σπύρου, Κρέκα και Dionic καταγράφουν απώλειες άνω του 50% στο διάστημα των τριών ετών.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης