Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι 7 κρίσιμες δοκιμασίες της κυβέρνησης με μέτριες επιδόσεις - Πλεονάσματα, ΑΕΠ, EastMed, Τουρκία, Πλειστηριασμοί, Μετανάστες

Οι 7 κρίσιμες δοκιμασίες της κυβέρνησης με μέτριες επιδόσεις - Πλεονάσματα, ΑΕΠ, EastMed, Τουρκία, Πλειστηριασμοί, Μετανάστες
Η κυβέρνηση της ΝΔ μην υποτιμήσει αυτούς τους 7 βασικούς κινδύνους καθώς η πιθανότητα επιδείνωσης των προβλημάτων προσεχώς μπορεί να τα καταστήσουν μη διαχειρίσιμα.
Η ελληνική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά από μια 4ετία κατάθλιψης που προκάλεσε η αριστερή διακυβέρνηση δημιούργησε μια αισιοδοξία και προσδοκία ότι θα αλλάξουν πολλά στην ελληνική οικονομία και στην διακυβέρνηση.
Και ενώ σε ορισμένους τομείς τα αποτελέσματα αυτής της προσδοκίας είναι αντιληπτά στην κοινωνία σε άλλους τομείς οι επιδόσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι μέτριες έως ανύπαρκτες.

Πλεονάσματα: Σχεδόν απίθανη η μείωση τους

Το bankingnews έχει αποκαλύψει ότι δεν υπάρχει διάθεση για μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων από τους δανειστές, δεν δέχονται το 3,5% να μειωθεί στο 2,2% από το 2021.
Ενώ το ελληνικό υπουργείο οικονομικών επιμένει στο θέμα όλες οι ενδείξεις καταδεικνύουν ότι στο καλύτερο σενάριο η Ελλάδα θα λάβει τα 5 δισεκ. από τα κέρδη από τα ομόλογα ANFAs (ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες και η ΕΚΤ) για αναπτυξιακούς σκοπούς.
Όμως και αυτό το θέμα δεν θα εξεταστεί άμεσα αλλά το Καλοκαίρι του 2020.
Η πρόταση για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από 3,5% σε 2,75% από το 2022 – όχι το 2021 – ούτε αυτή θα τύχη ευνοϊκής μεταχείρισης από τους δανειστές.
Το βασικό σενάριο πάντως είναι ότι οι θεσμοί δεν θα δεχθούν μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων αλλά θα διαπραγματευτούν τα 5 δισεκ. από τα κέρδη των ANFAs.

ΑΕΠ: Μη ρεαλιστικός στόχος το 4% στον ρυθμό ανάπτυξης

Ενώ η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει αναπτυξιακή προοπτική και κάποια θετικά βήματα έχουν σημειωθεί, ο στόχος για αύξηση του ΑΕΠ για το ορατό μέλλον στο 4% είναι μη ρεαλιστικός και σίγουρα μη επιτεύξιμος εάν δεν αλλάξουν βασικές παραδοχές στην οικονομία και τις τράπεζες.

EastMed: Ένας αγωγός που η χώρα κατάληξης δεν τον ενθαρρύνει

Η αποδόμηση του EastMed του αγωγού φυσικού αερίου που θα ξεκινάει από το Ισραήλ και το κοίτασμα Λεβιάθαν και θα περνάει από την Ελλάδα για να καταλήξει στην Ιταλία… έχει ξεκινήσει.
Οι αναφορές των Ιταλών ότι είναι κοστοβόρος αγωγός και θα απαιτηθούν 8 χρόνια για να κατασκευαστεί όταν άλλοι αγωγοί είναι ήδη έτοιμοι και λειτουργούν π.χ. της Ρωσίας αποτυπώνει ρεαλιστικά την πραγματικότητα.
Ο EastMed είναι ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο υψηλού ρίσκου ειδικά για την Ελλάδα που με γεωπολιτικούς όρους απομακρύνεται από την Ρωσία.

Λιβύη: Δικαιολογημένη η ελληνική απομόνωση

Η Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη περίπου ήταν ένα φιάσκο καθώς η αλήθεια είναι ότι ενώ συμφωνήθηκε κατάπαυση του πυρός, βομβαρδίζεται το αεροδρόμιο της Τρίπολης της πρωτεύουσας της Λιβύης.
Η απομόνωση της Ελλάδος ήταν δικαιολογημένη.
Το ελληνικό ενδιαφέρον ήταν όψιμο και δεν θα υπήρχε κανένα ενδιαφέρον εάν δεν είχε προηγηθεί η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας και η ανακήρυξη ΑΟΖ με την Λιβύη παραβιάζοντας όλες τις συμβάσεις των θαλασσίων υδάτων.

Τουρκία: Η προκλητικότητα των τούρκων θα δοκιμαστεί προσεχώς

Η Ελλάδα έως τώρα δείχνει υπεύθυνη στάση απέναντι στην προκλητικότητα της Τουρκίας.
Οι Τούρκοι όμως παραδοσιακά ακολουθούν αυτή την παρελκυστική πολιτική απειλών και προκλήσεων ποντάροντας ότι θα δημιουργήσουν νέα δεδομένα ώστε να αποκτήσουν… πρόσβαση εκεί… που δεν έχουν.
Η Τουρκία είναι πιθανό να προσπαθήσει να κλιμακώσει την ένταση με την Ελλάδα και ορισμένοι κύκλοι ανησυχούν σοβαρά για θερμό επεισόδιο στο επόμενο τρίμηνο.
Η Τουρκία δεν θέλει πόλεμο αλλά προσπαθεί με απειλές να αποκτήσει πρόσβαση στο Αιγαίο με απώτερο στόχο συνδιαχείριση των φυσικών πόρων, κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Μεταναστευτικό: Οι κάτοικοι των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου κατά των λαθρομεταναστών

Οι μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά των λαθρομεταναστών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι ένα ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση να λάβει σκληρά μέτρα.
Η κυβέρνηση της ΝΔ στο ζήτημα του Μακεδονικού και των Λαθρομεταναστών έχει φανεί ξεκάθαρα ανακόλουθη.
Για το Μακεδονικό από μακεδονομάχος η ΝΔ εξελίχθηκε σε υποστηρικτή της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Οι κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου εναντιώνονται στους λαθρομετανάστες.
Τα νησιά ασφυκτιούν, οπότε η λύση είναι μια, όχι να δημιουργηθούν κέντρα στην ηπειρωτική Ελλάδα αλλά να επιστρέψουν στις χώρες τους οι λαθρομετανάστες.

Πλειστηριασμοί ακινήτων - άρση προστασίας πρώτης κατοικίας: Τα χειρότερα έπονται

Από τον Μάιο 2020 αίρεται πλήρως η προστασία της πρώτης κατοικίας. 
Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες θα κλιμακώσουν τους πλειστηριασμούς υπολογίζονται σε 30.000 ακίνητα.
Οι εξώσεις - αλά Ισπανία - θα τις δούμε και στην Ελλάδα, οι κοινωνικές εντάσεις θα κλιμακωθούν.
Οι πολίτες θα ξεσηκωθούν και κυβέρνηση και τράπεζες πρέπει να πάρουν μέτρα ώστε να προστατεύσουν τα συμφέροντα τους αλλά και να αποφευχθεί η σύγκρουση με την κοινωνία.

Η κυβέρνηση της ΝΔ μην υποτιμήσει αυτούς τους 7 βασικούς κινδύνους καθώς η πιθανότητα επιδείνωσης των προβλημάτων προσεχώς μπορεί να τα καταστήσουν μη διαχειρίσιμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης