Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κρύο - ζέστη στην πρώτη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς - Πρόβλημα η υποχρηματοδότηση των δημοσίων επενδύσεων

tags :
Κρύο - ζέστη στην πρώτη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς - Πρόβλημα η υποχρηματοδότηση των δημοσίων επενδύσεων
Η συγκεκριμένη αξιολόγηση, μολονότι δεν συνδέεται με αποφάσεις για το ελληνικό χρέος έχει αυξημένη βαρύτητα
Κοντά στις πολιτικές της επιδιώξεις προσπαθεί η κυβέρνηση να μεταφέρει το βάρος της 5ης αξιολόγησης, που ξεκίνησε χθες σε επίπεδο επικεφαλής και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή, μέσα από ένα πυκνό πρόγραμμα συναντήσεων.
Η συγκεκριμένη αξιολόγηση, μολονότι δεν συνδέεται με αποφάσεις για το ελληνικό χρέος (εκταμιεύσεις κερδών από ANFA’s, SMP’s), έχει αυξημένη βαρύτητα για τις προτεραιότητες που έχει θέσει το οικονομικό επιτελείο και οι οποίες είναι: η αξιοποίηση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα για ώριμες επενδύσεις, στη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα και τη δυνατότητα μεταφοράς της υπέρβασης από το πρωτογενές πλεόνασμα.
Το τελευταίο ζήτημα αφορά την εξαίρεση από τα δημοσιονομικά μεγέθη ενός κονδυλίου, περίπου 200 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά τις μεταναστευτικές ροές.
Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, τα ζητήματα αυτά μπορεί να είναι τελείως διακριτά μεταξύ τους ή όλα να συνδέονται.
Χθες, πρώτη μέρα της διαπραγμάτευσης για τα ανοικτά θέματα της 5ης αξιολόγησης, το οικονομικό επιτελείο επιχείρησε να κάνει τον μεγάλο ελιγμό και να κινηθεί μακριά από το ζεστό - κρύο κλίμα που επέβαλαν οι δανειστές στη διάρκεια της συζήτησης για τα δημοσιονομικά.
Αφορμή για αυτό στάθηκαν, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, τα στοιχεία για την υποχρηματοδότηση των δημοσίων επενδύσεων που επικαλέστηκαν οι τρεις αξιωματούχοι των θεσμών, υποστηρίζοντας ότι αυτά δεν είναι ανεξάρτητα των διαπραγματεύσεων για την αλλαγή χρήσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα.
Το Πρόγραμμα των Δημοσίων Επενδύσεων υποεκτελείται συστηματικά τα τελευταία χρόνια, με αποκορύφωμα το έτος 2019.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα κονδύλια που διατέθηκαν για αναπτυξιακούς σκοπούς ανήλθαν πέρυσι σε 5,642 δισ. ευρώ, έναντι (αναθεωρημένου) στόχου για 6,1 δισ. ευρώ.
Υπάρχει βέβαια κάποια χρονική υστέρηση ανάμεσα στις αιτήσεις των πληρωμών που καταβάλλονται με αυτές που αποτυπώνονται ως δαπάνες στον προϋπολογισμό, αλλά και πάλι αυτό δεν σημαίνει ότι θα επιτευχθεί ο τελικός στόχος για τις επενδύσεις το 2019.
Βλέποντας το πρόγραμμα των επενδύσεων να κινείται με σβησμένες τις μηχανές και μάλιστα στη μεταπρογραμματική περίοδο, οι θεσμοί αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να μη φέρουν το θέμα στο Eurogroup του Μαρτίου, αλλά και σε κάποιο από αυτά που θα λάβουν χώρα μέσα στο καλοκαίρι του 2020. Οπως μάλιστα ανέφερε, σχετικά σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο γενικός γραμματέας του ESM, Νικολά Τζιαμαριόλι, η Ελλάδα «υποχρηματοδοτεί τις επενδύσεις και, κατά συνέπεια, πρέπει να δούμε αν υπάρχει ανάγκη για επιπλέον χρήματα».
Οπως ήταν λοιπόν φυσικό, χθες, στο κτίριο του υπουργείου Δικαιοσύνης, όπου διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις, υπήρξε νέα αναπαραγωγή της «γραμμής» Τζιαμαριόλι από τους αξιωματικούς των ξένων. Το μήνυμα που μετέφεραν στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα είναι ότι «αν ο προϋπολογισμός δεν κάνει στο πρώτο τρίμηνο τη διαφορά με τις επενδύσεις, είναι πολύ πιθανό το Eurogroup της 16ης Μαρτίου να ασχοληθεί μόνο με την επικύρωση της έκθεσης των θεσμών (από την 5η αξιολόγηση), η οποία θα δοθεί 26 Φεβρουαρίου στη δημοσιότητα.
Οι επικεφαλής θα μείνουν έως την Παρασκευή στην Αθήνα, ενώ την ίδια μέρα η Fitch θα αναβαθμίσει -εκτός απροόπτου- τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, δίνοντας τη δυνατότητα στην ελληνική δημοκρατία να κάνει την πρώτη δοκιμαστική έξοδο στις διεθνείς αγορές με την έκδοση ακόμη και ενός 15ετούς ομολόγου.
Οι νέες εξαγγελίες του πρωθυπουργού για μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ του 2020 δεν πέρασαν από τον φακό των δανειστών και ίσως μπουν την ατζέντα της 6ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.
Αντίθετα, πρόβλημα μεγάλο υπάρχει με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που μέσω της αναπλήρωσης μοιράζει μεγάλες αυξήσεις στους συνταξιούχους, ασκώντας τρομακτικές πιέσεις στον προϋπολογισμό. Ηδη οι πόροι του ΚΕΑ (Εισόδημα Αλληλεγγύης) βρίσκονται στον προθάλαμο του χειρουργείου, για να μπορέσει να περιοριστεί το κόστος των ασφαλιστικών ρυθμίσεων.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης