Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συμφωνία ΗΠΑ - Γαλλίας για συνομιλίες σχετικά με τον ψηφιακό φόρο, σε επίπεδο ΟΟΣΑ

Συμφωνία ΗΠΑ - Γαλλίας για συνομιλίες σχετικά με τον ψηφιακό φόρο, σε επίπεδο ΟΟΣΑ
Τη συμφωνία ανακοίνωσε από το Νταβός ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας
Σε συμφωνία με τις ΗΠΑ για τη βάση των μελλοντικών συνομιλιών αναφορικά με ένα παγκόσμιο ψηφιακό φόρο, σε επίπεδο ΟΟΣΑ, συμφώνησε η Γαλλία, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire.
«Είχαμε μακρά συνομιλία σήμερα το πρωί με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών και τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ, και με χαρά σας ανακοινώνω ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ της Γαλλίας και των ΗΠΑ, που προσφέρει τη βάση για να εργαστούμε για τη φορολόγηση των εταιριών του Διαδικτύου στον ΟΟΣΑ», δήλωσε ο Le Maire στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, όπως μεταδίδει το Reuters.
«Είναι μια καλή είδηση, διότι μειώνει τον κίνδυνο αμερικανικών κυρώσεων και αυξάνει τις προοπτικές για μια διεθνή λύση στην ψηφιακή φορολόγηση», πρόσθεσε o υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.
Οι δύο αξιωματούχοι κατέληξαν σε μια σειρά από γραπτές προτάσεις για τον πρωτο επανασχεδιασμό των διεθνών φορολογικών κανόνων από τη δεκαετία του 1920 που θα υποβληθούν σε 137 κυβερνήσεις όταν ξεκινήσουν οι συζητήσεις την επόμενη εβδομάδα στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
Υπενθυμίζεται πως καθώς οι συνομιλίες σε διεθνές επίπεδο δεν κατάφεραν να καταγράψουν πρόοδο, η Γαλλία αποφάσισε να επιβάλει φόρο 3% στα έσοδα από ψηφιακές υπηρεσίες που αντλούνται στη Γαλλία από εταιρίες με κύκλο εργασιών άνω των 25 εκατ. ευρώ στη γαλλική αγορά και 750 εκατ. ευρώ παγκοσμίως.
Καθώς πολλές από αυτές τις εταιρίες είναι αμερικανικές, η Ουάσινγκτον απείλησε να επιβάλει ως αντίποινα δασμούς σε βασικά γαλλικά προϊόντα.
Το γραφείο του Αμερικανού αντιπροσώπου για το εμπόριο (USTR) ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι ο γαλλικός φόρος «δεν συνάδει με τις επικρατούσες αρχές της διεθνούς φορολογικής πολιτικής και είναι ασυνήθιστα επιβαρυντικός για τις αμερικανικές εταιρίες που επηρεάζονται», μεταξύ των οποίων η Google της Alphabet, η Facebook, η Apple και η Amazon.com.
Ωστόσο σε μια αιφνιδιαστική κίνηση χθες, ο Γάλλος πρόεδρος E. Macron δήλωσε ότι είχε μια «εξαιρετική συζήτηση» με τον Αμερικανό πρόεδρο D. Trump για το θέμα και είπε ότι οι δύο χώρες θα εργαστούν από κοινού για να αποφύγουν μια αύξηση στους δασμούς έως τα τέλη του 2020.
Ο Le Maire δήλωσε χθες ότι η ανακωχή που συμφώνησαν οι δύο πρόεδροι είναι ένα «πολύ θετικό σημείο έναρξης» αλλά τώρα το Παρίσι και η Ουάσινγκτον πρέπει να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό για το πώς θα φορολογούνται οι ψηφιακές υπηρεσίες παγκοσμίως.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης