Διεθνή

DW: Τριγμοί στην κυβέρνηση Conte λόγω Di Maio - Salvini: Σε αποσύνθεση τα 5 Αστέρια

DW: Τριγμοί στην κυβέρνηση Conte λόγω Di Maio - Salvini: Σε αποσύνθεση τα 5 Αστέρια
Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Ιταλίας αποδυναμώθηκε μετά την παραίτηση του Di Maio από την προεδρία του Κινήματος Πέντε Αστέρων
Νέους τριγμούς στην κυβέρνηση Conte προκαλεί η παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Luigi Di Maio από τη θέση του προέδρου του κινήματος των Πέντε Αστέρων λίγες μέρες πριν από κρίσιμες περιφερειακές εκλογές.
Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, με την παραίτηση Di Maio από την αρχηγία των Πέντε Αστέρων είναι σαφές ότι αλλάζει μέρος των ισορροπιών της ιταλικής πολιτικής.
Με την κίνησή του αυτή, ο Di Maio αναγνώρισε, έστω και έμμεσα, ότι υπάρχουν προβλήματα στο εσωτερικό του κινήματος: η εμφανής μείωση του ενθουσιασμού πολλών μελών, η συνεχιζόμενη αποχώρηση βουλευτών και γερουσιαστών από την κοινοβουλευτική ομάδα αλλά και η πτώση των ποσοστών των πεντάστερων στα διάφορα γκάλοπ, είναι τα βασικότερα.
Ανακοινώνοντας επίσημα την παραίτησή του, ο 33χρονος ιταλός πολιτικός έκανε λόγο για «τέλος εποχής», προκαλώντας τις επικρίσεις αρκετών πολιτικών σχολιαστών.
Είναι σαφές ότι η αυτοκριτική δεν αποτελεί το κύριο χαρακτηριστικό των Πέντε Αστέρων, κάτι που είχε γίνει εμφανές ήδη από την ίδρυσή τους.
Ο Di Maio, φέρεται να αναγκάσθηκε, τελικά, να κάνει καθοριστικό βήμα πίσω, λόγω και των πιέσεων του εμπνευστή του κινήματος, του ηθοποιού Bebe Grillo.
Η απόφαση αυτή, δεν συνδέεται μόνο με κάποιες εσωκομματικές ισορροπίες.
Χωρίς μια ισχυρή ηγεσία, οι πεντάστεροι αποδυναμώνονται και στο εσωτερικό της κυβέρνησης του Giuseppe Conte.
Σε μια φάση, μάλιστα, κατά την οποία κατηγορούνται και από αρκετούς υποστηρικτές τους, ότι δεν έχουν μια ξεκάθαρη στρατηγική.

Για αποσύνθεση των Πέντε Αστέρων μιλά ο Salvini

Αν, δε, στις τοπικές εκλογές στην ευρύτερη περιοχή της Μπολόνια, την ερχόμενη Κυριακή, η Lega καταφέρει να υπερισχύσει, τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολα για την κυβέρνηση συνεργασίας της κεντροαριστεράς και των Cinque Stelle - Πέντε Αστέρων.
Κάποιοι αναλυτές υποπτεύονται ότι ο Di Maio επέλεξε αυτή ακριβώς την χρονική στιγμή για την παραίτησή του, ώστε να μην αντιμετωπίσει τις συνέπειες της ήττας. «Τα Πέντε Αστέρια αποσυντίθενται και η κεντροαριστερά ψάχνει νέα ονομασία.
Οι μέρες τους τελειώνουν», σχολιάζει με τον γνωστό τρόπο του, ο Matteo Salvini.
Ο παραιτηθείς Di Maio θα αφιερωθεί πιο αποτελεσματικά στα καθήκοντα του υπουργού Εξωτερικών; Δεν αποκλείεται.
Αν και η τεράστια διπλωματική κινητικότητα της Ιταλίας στην κρίση της Λιβύης, δεν εξασφάλισε, έως τώρα, τον πρωταγωνιστικό ρόλο που επιθυμούσε η κυβέρνηση Conte

Δεν πάει στο Νταβός ο Conte

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr, ενδεικτικό της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην Ιταλία είναι το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της χώρας, Giuseppe Conte, ακύρωσε το ταξίδι του στο Νταβός όπου θα συμμετείχε στο World Economic Forum.
Το γραφείο του Ιταλού πρωθυπουργού δεν διευκρίνισε τους λόγους για την απόφαση του, αλλά επεσήμανε ότι ο Conte θα παραμείνει στη Ρώμη για να ασχοληθεί με «επείγοντα ζητήματα».
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Ιταλός πρωθυπουργός θα πρέπει να προετοιμάσει ένα υπουργικό συμβούλιο που είναι προγραμματισμένο για το βράδυ ενώ θα έχει συσκέψεις για επείγουσες υποθέσεις.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Ιταλίας αποδυναμώθηκε μετά την παραίτηση του Di Maio από την προεδρία του Κινήματος Πέντε Αστέρων.
Μετά τις εκλογές του 2018, το κόμμα έχει χάσει περισσότερους από 30 βουλευτές εξαιτίας διαφωνιών για την πολιτική του, περιλαμβανομένης της συμμετοχής του στην κυβέρνηση συνασπισμού με το Δημοκρατικό Κόμμα.
Από την πλευρά του, ο Conte δήλωσε ότι λυπάται για την απόφαση του Di Maio, όμως διαβεβαίωσε ότι αυτή «δεν θα έχει επιπτώσεις στην κυβέρνηση», καθώς αναμένεται να παραμείνει στη θέση του υπουργού Εξωτερικών.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης