Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μυλωνάς: Πιθανή η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής - Πάνω από 6 δισ. η τιτλοποίηση NPEs - Στα 35-38 εκατ. το ΛΕΠΕΤΕ

tags :
Μυλωνάς: Πιθανή η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής - Πάνω από 6 δισ. η τιτλοποίηση NPEs - Στα 35-38 εκατ. το ΛΕΠΕΤΕ
H διοίκηση της Εθνικής εκτιμάει ότι θα προχωρήσει η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής
Την εκτίμηση ότι τελικώς θα πουληθεί η Εθνική Ασφαλιστική σε ένα εκ των τριών ενδιαφερομένων διατύπωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς.
Στις 25 Φεβρουαρίου 2020 ολοκληρώνεται το data room για τους επενδυτές όπου αξιολογούν τα οικονομικά στοιχεία της Εθνικής Ασφαλιστικής, και αρχές Μαρτίου θα υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές.
Το τίμημα για το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής ήταν στις αρχικές μη δεσμευτικές προσφορές 500 - 550 εκατ.
Αναφερόμενος στο σχέδιο για τιτλοποίηση NPEs τόνισε ότι θα ξεπεράσει τα 6 δισ. ευρώ και  σε ένα εύρος 6 έως 7 δισ. NPEs, ενώ θα περιλαμβάνει κατά βάση στεγαστικά προβληματικά δάνεια.
Για το ΛΕΠΕΠΕ, ο κ. Μυλωνάς τόνισε ότι η επιβάρυνση αναμένεται στα 35-38 δισ. ευρώ.
Όσον αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας, επανέλαβε ότι στόχος είναι η ανάπτυξη του ΑΕΠ με ρυθμό 2,5%.
Σχετικά με τις επιδόσεις της Εθνικής, τόνισε ο στόχος για απόδοση κεφαλαίου διαμορφώνεται στο 11% και θα επιτευχθεί.
Ο Παύλος Μυλωνάς ο οποίος έως σήμερα αποτελεί θετική έκπληξη για το σύστημα, καθώς η Εθνική τράπεζα έχει πάει καλύτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις μίλησε για όλα
-Για την Εθνική Ασφαλιστική ανέφερε ότι το βασικό σενάριο είναι η πώληση της, ενώ θα μπορούσε εναλλακτικά να υπάρξει και IPO αλλά δεν είναι ιδιαίτερα πιθανό σενάριο. 
-Για τα κεφάλαια που άντλησε 500 εκατ από το swaps τόνισε ότι θα χρησιμοποιηθούν για την εξυγίανση ώστε τα NPEs να μειωθούν από 11,4 δισεκ. σε 5 δισεκ. τουλάχιστον.
-Ανέφερε ότι ενώ η Εθνική μπορεί να εκδώσει και νέο Tier 2 περί τα 400 εκατ σε αυτή την φάση δεν σχεδιάζεται νέα άντληση κεφαλαίων.
Να σημειωθεί ότι το υφιστάμενο ομολογιακό tier 2 μειωμένης εξασφάλισης έχει απόδοση 4% από 8,25% που εκδόθηκε.
-Για το ΛΕΠΕΤΕ ανέφερε ότι έως τέλη Φεβρουαρίου θα πρέπει να κλείσει το θέμα και εκτίμησε ότι τα 35 εκατ ή σε ένα εύρος 35 με 38 εκατ είναι το μέγιστο της συμμετοχής της Εθνικής.
Εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η κυβέρνηση θα κλείσει οριστικά το θέμα μέσω του νέου ασφαλιστικού.
-Για τιςχρηματοικονομικές επιδόσεις της Εθνικής επισήμανε ότι ο στόχος για ROE δηλαδή απόδοση κεφαλαίων είναι το 11% και είναι επιτεύξιμος στόχος.
-Η Εθνική έχει χορηγήσει 3 δισεκ. νέα δάνεια και θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί την οικονομία.
-Ο Μυλωνάς εξέφρασε την ανησυχία του για το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα μετά την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, ο κίνδυνος να επαναληφθούν φαινόμενα που σημειώθηκαν στο εξωτερικό με εξώσεις, είναι ορατός, άπαξ και οι τράπεζες μεταβιβάζουν τα NPEs σε funds.
Εκτίμησε ότι οι αναφορές ότι υπάρχουν πολλοί στρατηγικοί κακοπληρωτές δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα, είναι πολύ λιγότεροι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές από ότι έχει εκτιμηθεί.
-Για την νέα εθελούσα έξοδο, κατ΄ ουσία είναι επέκταση προγράμματος που έληξε τέλος του 2019 τόνισε ότι θα παραμείνει ενεργό έως το τέλος Φεβρουαρίου.
-Για τα κρατικά ομόλογα είπε ότι οι τράπεζες όταν απελευθερωθούν τα όρια αγοράς κρατικών ομολόγων, οι ελληνικές τράπεζες θα αγοράσουν για να βελτιώσουν ρευστότητα και έσοδα.
-Αναφερόμενος στην πορεία του ΑΕΠ τόνισε ότι η Εθνική έχει εκτιμήσει ότι θα κινηθεί πέριξ του 2,5% αλλά υπό όρους θα μπορούσε να κινηθεί και υψηλότερα.
-Στην ερώτηση εάν έχει κλειδώσει το θέμα οι εγγυήσεις του δημοσίου στο σχέδιο Ηρακλής να μην φέρουν πρόσθετες εγγυήσεις, τόνισε ότι ακόμη δεν έχει υπάρξει τελική απόφαση.
-Για τα εγγυημένα δάνεια του ελληνικού δημοσίου επισήμανε ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί το μοντέλο των ληξιπρόθεσμων δανείων ως προς την μεταχείριση τους.

Τι ανέφερε νωρίτερα το bankingnews
Τον Οκτώβριο 2020 η τιτλοποίηση 6 δισ NPEs της Εθνικής με κεφαλαιακό κόστος 800 εκατ με 1 δισ.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr, τον Οκτώβριο του 2020 θα υλοποιηθεί η τιτλοποίηση 6 δισεκ. προβληματικών δανείων κυρίως NPEs στεγαστικών χωρίς curve-out δηλαδή χωρίς να απαιτηθεί διαχωρισμός δραστηριοτήτων σε καλή και κακή τράπεζα.
Η Εθνική τράπεζα με το deal που πραγματοποίησε με το ελληνικό δημόσιο πετυχαίνει να ελαχιστοποιήσει τις κεφαλαιακές επιπτώσεις από την διαδικασία εξυγίανσης των προβληματικών της δανείων.
Συγκεκριμένα με τα 515 εκατ ευρώ που θα εμφανίσει ως κεφαλαιακό κέρδος από την μετατροπή των 3 παλαιών ομολόγων που προέρχονταν από το TITLOS σε ένα νέο 30ετές… θα καλύψει μεγάλο μέρος των νέων προβλέψεων για προβληματικά δάνεια που πρέπει να διενεργηθούν.
Εκτιμάται ότι για την τιτλοποίηση των 6 δισεκ. η Εθνική θα υποστεί πρόσθετη κεφαλαιακή ζημία 800 εκατ με 1 δισεκ. ευρώ λιγότερα π.χ. από τα κεφάλαια που θα δαπανήσουν η Eurobank ή η Alpha bank.
Η μικρότερη κεφαλαιακή επίδραση αποδίδεται κυρίως στο γεγονός ότι η Εθνική θα εντάξει στην τιτλοποίηση NPEs κυρίως στεγαστικά προβληματικά δάνεια.
Εν τω μεταξύ με βάση τους σχεδιασμούς της Εθνικής και η λογιστική απεικόνιση του κεφαλαιακού κέρδους από το swaps και η κεφαλαιακή ζημία από την τιτλοποίηση… ίσως καταγραφούν στο α΄ τρίμηνο του 2020.
Δηλαδή η Εθνική να εγγράψει κέρδος 515 εκατ από την συναλλαγή του swaps και ταυτόχρονα να διενεργήσει πρόβλεψη αντίστοιχη έναντι της Τιτλοποίησης 6 δισεκ. NPEs
Με τον τρόπο αυτό η αγορά θα έχει μια καθαρή εικόνα για την πραγματική χρηματοοικονομική κατάσταση της τράπεζας.
Άπαξ και η τιτλοποίηση θα είναι 6 δισεκ. – δίδεται εύρος 5 με 7 δισεκ. – όχι 8 δισεκ. που είχαν αναφερθεί τα NPEs μετά από αυτή την συναλλαγή θα ανέρχονται σε 5 δισεκ. ευρώ.

Διοικητικό Συμβούλιο μάλλον 30 Ιανουαρίου για διοικητικές αλλαγές

Στις 30 Ιανουαρίου 2020 συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής τράπεζας με στόχο τις διοικητικές αλλαγές στην διεύθυνση εταιρικής τραπεζικής.
Το βασικό σενάριο θέλει ο Β. Καραμούζης ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής εταιρικής τραπεζικής να αναβαθμιστεί σε Γενικό Διευθυντή.
Το σενάριο που ήθελε στέλεχος εκτός Εθνικής να αναλαμβάνει αυτή την θέση δεν προχώρησε εύλογα.

Προς νέα εθελουσία έξοδο 800 εργαζομένων

Προς νέα εθελουσία έξοδο προσανατολίζεται η Εθνική με στόχο την μείωση του προσωπικού κατά 800 άτομα ώστε να μειωθεί το λειτουργικό κόστος. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης