Τελευταία Νέα
Speculator

Το «January Effect», οι πιο κερδισμένοι και πως διαμορφώνεται η αποτίμηση της αγοράς

Το «January Effect», οι πιο κερδισμένοι και πως διαμορφώνεται η αποτίμηση της αγοράς
Τα στελέχη της αγοράς στην πλειονότητά τους παραμένουν αισιόδοξα για την αγορά, αν και αρκετοί τονίζουν πως οι αποτιμήσεις σε πολλές περιπτώσεις είναι γεμάτες
Ενίσχυση 2,5% καταγράφει το ΧΑ από την αρχή του έτους, δίνοντας αυξημένες πιθανότητες για εκπλήρωση του «January Effect» αν και απομένουν έξι ακόμα συνεδριάσεις μέχρι το τέλος του μήνα, με την αξιολόγηση του οίκου Fitch της ελληνικής οικονομίας σήμερα (24/1) το βράδυ, να μπορεί να βελτιώσει ή να χειροτερεύσει τα δεδομένα.
Η αγορά ελπίζει σε ένα καλό… λόγο από τον οίκο που θα δώσει το βραχυπρόθεσμο καταλύτη για ένα καλό κλείσιμο του μήνα, αλλά και υπέρβαση των 940 μονάδων με στόχο την επόμενη αντίσταση των 970 μονάδων.
Τα στελέχη της αγοράς στην πλειονότητά τους παραμένουν αισιόδοξα για την αγορά, αν και αρκετοί τονίζουν πως οι αποτιμήσεις σε πολλές περιπτώσεις είναι γεμάτες με τα υπάρχοντα δεδομένα.
Μέχρι στιγμής πάντως οι συνεδριάσεις του Ιανουαρίου έχουν προσφέρει εξαιρετικές αποδόσεις για ένα σημαντικό αριθμό μετοχών.
Η Ελλάκτωρ παρά τη χθεσινή διόρθωση καταγράφει άνοδο από την αρχή του έτους 12,2%, η Autohellas ενισχύεται κατά 10%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 9%, η ΓΕΚΤΕΡΝΑ κατά 8,9% και η Aegean κατά 6%.
Εντυπωσιακότερες είναι οι επιδόσεις στη μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση.
Η Logismos ενισχύεται κατά 55%, όπως και η Minerva, η Βιοκαρπέτ κατά 36%, η Χαϊδεμένος κατά 34%, η Καράτζης μετά και τη δημόσια πρόταση κατά 25%, η Αλουμύλ κατά 23%, η MIG κατά 20% και με το ίδιο ποσοστό ενισχύονται Medicon και Frigoglass.

Η αποτίμηση της αγοράς σύμφωνα με τους αναλυτές

Σύμφωνα με την Optima Bank, το εκτιμώμενο p/e της αγοράς για το 2019 είναι στις 17,7 φορές και για το 2020 στις 14,5 φορές σε επίπεδο γενικού δείκτη και στις 15 φορές για το 2019 και 12,3 φορές για το 2020 σε επίπεδο FTSE 25.
Αντιστοίχως ο εκτιμώμενος δείκτης EV/EBITDA για το 2019 και 2019 είναι στις 7,3 φορές και 6,5 φορές για το γενικός δείκτη και στις 5,6 φορές και 5,2 φορές για τον FTSE 25.
Η Eurobank για τις μετοχές που παρακολουθεί εκτιμά πως το p/e για το 2019 είναι στις 19,3 φορές και για το 2020 15,7 φορές, ενώ αντιστοίχως ο δείκτης EV/EBITDA είναι στις 6,5 και 6 φορές.
Η Beta εκτιμά το p/e της αγοράς στις 19 φορές (trailing p/e 30/6/19) και στις 9,22 φορές τον δείκτη EV/EBITDA, άλλα έχει σημειώσει στο τελευταίο εβδομαδιαίο της σχόλιο πως «οι αποτιμήσεις επί του παρόντος φαίνονται γεμάτες, με βάση τα όσα είναι ήδη γνωστά».

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης