Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Ψηφιακό δολάριο VS Ψηφιακού γιουάν - Οι νέοι διεκδικητές της παγκόσμιας κυριαρχίας

CNBC: Ψηφιακό δολάριο VS Ψηφιακού γιουάν - Οι νέοι διεκδικητές της παγκόσμιας κυριαρχίας
Η πλεονεκτική και πολύ ισχυρή θέση του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος, θα πρέπει να προστατευθεί από τη Fed - Γι'αυτό θα πρέπει να αναλάβει τη δημιουργία του αποκτώντας το know how και αξιοποιώντας την εμπειρία από την κυκλοφορία του
Όλο και πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν από τις Η.Π.Α. να εκδώσουν ένα «ψηφιακό δολάριο» καθώς η κεντρική τράπεζα της Κίνας έχει ανακοινώσει πως εξετάζει την ψηφιακή έκδοση του γιουάν.
Οι χρήστες του φυσικού δολαρίου ΗΠΑ «δεν αισθάνονται πως τους εξυπηρετεί απόλυτα ένα αναλογικό νόμισμα στον ψηφιακό κόσμο» που συναλλάσσονται, δήλωσε ο Christopher Giancarlo, πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Εμπορευμάτων των ΗΠΑ (CFTC), κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.
Την άποψη πως το ενδεχόμενο αυτό «αξίζει να εξεταστεί» σοβαρά, δήλωσε στο CNBC από το Νταβός ο Neha Narula, διευθυντής της Πρωτοβουλίας για το Ψηφιακό Νόμισμα στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT).

Τα ερωτηματικά γύρω από τα ψηφιακά νομίσματα

Ο προβληματισμός ξεκινά από τη δομή που θα πρέπει να έχει μια ψηφιακή τράπεζα που εκδίδει ψηφιακά νομίσματα, με επικρατέστερο σενάριο να βασιστεί στην αρχιτεκτονική του Blockchain, που είναι η υποκείμενη τεχνολογία πίσω από το κρυπτονόμισμα Bitcoin.
Ωστόσο, δεν κρίνεται απαιτητή η δημιουργία της, καθώς η έκδοση ενός ψηφιακού νομίσματος από μία κεντρική τράπεζα (CBDC) θα διευκολύνει τη διασυνοριακή κίνηση χρημάτων και θα βελτιώσει την ανιχνευσιμότητα για την καταπολέμηση της διαφθοράς ή της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, σύμφωνα με τον Henri Arslanian, επικεφαλής κρυπτονομισμάτων στην PwC.
«Τα χαρακτηριστικά ανιχνευσιμότητας των CBDC θα μπορούσαν, για πρώτη φορά, να μας δώσουν καλύτερα αποτελέσματα στην καταπολέμηση εναντίον της διαφθοράς και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Τα CBDC θα μπορούσαν επίσης να επιτρέψουν στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να μετρήσουν με ακρίβεια και άμεση την επίδραση ορισμένων πολιτικών ", δήλωσε ο Arslanian στο CNBC στο Νταβός.

Ψηφιακό δολάριο

Ο κ/ Giancarlo, ή «μπαμπάς των κρυπτονομισμάτων» όπως είναι ευρύτερα γνωστός, υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ δουλεύουν πάνω στην έκδοση ενός ψηφιακού δολαρίου.
Πρόσφατα ο ίδιος, ίδρυσε το Ίδρυμα Digital Dollar (σ.σ. Ψηφιακό δολάριο) μαζί με την Accenture για να εργαστούν πάνω στο σχεδιασμό και στο δυναμικό πλαίσιο λειτουργίας ενός ψηφιακού δολαρίου και αυτό γιατί όπως υποστηρίζει, «αν το δολάριο ΗΠΑ παραμένει αναλογικό νόμισμα, οι προκλήσεις της χρήσης του σε έναν ψηφιακό κόσμο είναι εξαιρετικά περίπλοκες», πρόσθεσε.
«Αυτό που προτείνουμε είναι μια ψηφιακή μορφή (αυτού του δολαρίου) που θα χορηγείται από την κεντρική τράπεζα ... και θα είναι διαθέσιμη στους χρήστες μέσω του παραδοσιακού τραπεζικού συστήματος και άλλων τραπεζικών επιχειρήσεων», δήλωσε ο Giancarlo.
Και δίνοντας ένα στίγμα της... διακριτικότητας που προσφέρει, υποστηρίζει πως το ψηφιακό δολάριο, θα μπορούσε να «δημιουργηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε ... η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να μην έχει τη δυνατότητα να ελέγξει εάν ψωνίζετε στο Target ή Selfridges».
Ενώ ο κ. Narula του MIT υποστήριξε πως  η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, «η Fed πρέπει να αποκτήσει εμπειρογνωμοσύνη σε αυτό το χώρο, καθώς δεν μπορούν και δεν είναι σωστό να βασιστεί στον ιδιωτικό τομέα».
Ο Πρόεδρος της Federal Reserve, Jerome Powell, αναγνώρισε ότι «η κεντρική τράπεζα εξετάζει τις δυνατότητες ενός CBDC, αναλύοντας προσεκτικά τα κόστη και τα οφέλη μιας τέτοιας πρωτοβουλίας»
 
Χρονοδιάγραμμα διαθεσιμότητας

Το ψηφιακό δολάριο θα μπορούσε να είναι συναλλάξιμο σε 10 έως 15 χρόνια, και όπως υποστηρίζουν αναλυτές, «η πλεονεκτική θέση του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος είναι πολύ ισχυρή και η Fed πρέπει να προστατεύσει αυτή τη θέση.
Ένα ψηφιακό δολάριο μπορεί να φέρει αστάθεια στο δολάριο, το οποίο βραχυπρόθεσμα είναι ανεπιθύμητο αλλά, όπως τόνισε ο Giancarlo, «Οι Η.Π.Α. μπορεί να μην είναι πρωτοπόρες στο νόμισμα αλλά θα πρέπει να έχουν την τεχνολογία έτοιμη, όταν η εμπειρία εδραιωθεί, από τις διακυμάνσεις και οι παγίδες που η αρχική κυκλοφορία ενός κρυπτονομίσματος ενέχει, θα έχουν επεξεργαστεί από κάποιον άλλο», πρόσθεσε.

Οι πιέσεις της Κίνας

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) δήλωσε ότι εργάζεται σε μια ψηφιακή έκδοση του γιουάν, αλλά δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα για το πότε θα μπορούσε να εκδοθεί.
Κάποιοι ειδικοί λένε ότι ένα ψηφιακό γιουάν θα μπορούσε να βοηθήσει το νόμισμα της Κίνας να διεθνοποιηθεί και να αμφισβητήσει την κυριαρχία του δολαρίου ΗΠΑ.
«Το ψηφιακό γιουάν θα διαδραματίσει σημαντικό στρατηγικό ρόλο στις συνεχιζόμενες προσπάθειες της Κίνας να καταστεί παγκόσμια οικονομική υπερδύναμη και να ανταγωνιστεί το δολάριο ΗΠΑ ως το κυριότερο αποθεματικό νόμισμα στον κόσμο», δήλωσε ο Garrick Hileman, επικεφαλής της έρευνας στο Blockchain και ερευνητής London School of Economics, στο CNBC.
Για παράδειγμα, το ψηφιακό γιουάν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στις εμπορικές συναλλαγές και τις συμφωνίες υποδομής κατά μήκος της Κινεζικής Πρωτοβουλίας (Belt & Road).

Οι κεντρικές τράπεζες σχεδιάζουν ψηφιακά νομίσματα

Η Κίνα και οι Η.Π.Α. δεν είναι οι μόνες χώρες που εξετάζουν την έκδοση δικών τους ψηφιακών νομισμάτων.
Οι κεντρικές τράπεζες της Βρετανίας, της Ιαπωνίας, της ευρωζώνης, της Σουηδίας και της Ελβετίας συσπειρώθηκαν με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) για να αξιολογήσουν πιθανές περιπτώσεις χρήσης τέτοιων νομισμάτων.
Τα CBDC απέκτησαν νέα δυναμική προσφάτως, καθώς οι κεντρικές τράπεζες θέλουν να καινοτομήσουν ενόψει του ανταγωνισμού από την Κίνα και του ψηφιακού Libra του Facebook.
Αλλά το Libra ανεστάλη από αυστηρούς κανονιστικούς κανόνες, λόγω των κινδύνων που εγκυμονεί για την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα.
Ωστόσο, το Libra και το DCEP της Κίνας λειτούργησαν καταλυτικά και τέθηκαν στην κορυφή της ατζέντας της συζήτησης στο Παγκόσμιο Φόρουμ στο Νταβός, τόνισε ο κ. Arslanian.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης